Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


OS X SUXXX!!!

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2010. január 29. péntek, 19:45 | 8 hozzászólás

Muszáj megosztanom, és elnézést, ha a szokottnál technikaibb leszek, hogy a világ legérthetetlenebb bugját sikerült ma OS X alatt megtalálnom, Snow Leopard, finderben egy távoli samba share egy alkönyvtárában nem lehet átnevezni egy foldert column view-ban. Nem működik, pont, nincs rá megoldás, viszlát. Icon meg list view-ban viszont már gond nélkül megy, ahogy kell, illetve ha a shareben akarok közvetlenül alkönyvtárat létrehozni, nem pedig mélyebben, azzal sincs probléma egyik viewban sem.

Annyira szép a jelenség, hogy ha új foldert hozok létre "hellóbelló" néven, akkor kapok egy olyan hibaüzenetet, hogy nincs jogom átnevezni az "untitled folder"-t, amit ha leokézok, tényleg megjelenik egy új "untitled folder", és tényleg, én sem tudom átnevezni. Írni bele, akár törölni, vagy bármi mást igen, és ha átmegyek valami más nézetbe, akkor már átnevezni is, hihetetlen.

hát ez nem megy

Elgondolkoztam azért, hogy mekkora gányolás lehet itt a felszín alatt, ha egy egyszerű fájlműveletet a jelek szerint minden view saját magának, könyvtármélységtől függően valósít meg... el se hinném, ha nem itt lenne az orrom előtt.

A címben vicceltem egyébként, egy percig sem bántam meg a váltást, tök jól érzem magam az iMacen, ma például zenközeli élményem volt az oprendszer-szintű helyesírásellenőrzéstől, nem viccelek, így kéne ennek minden platformon működnie; de ez a hiba kicsit övön aluli volt. Persze, tudom, ha Steve azt akarta volna, hogy column view-ban nevezzük át samba share-ek mappáit, akkor csak column view-t adott volna nekünk, nem pedig három másikat még mellé.

Vicces utánlövés még, hogy nem ma jött ez elő, hónapok óta küzdök vele, eleinte csak káromkodtam és bementem ssh-val átnevezni a könyvtárat, ma volt először, hogy elgondolkodtam rajta, mégis mi lehet ez, samba configok fölötti hümmögés volt vagy fél órán át, mire rágugliztam végre, és persze első találat: bang, ismert bug.

Gyakorlatilag ez van mindig, ha van valami gond, azt a következő sorrendben lehet a leghatékonyabban megoldani:

1. Google
2. Gondolkodás
3. Cselekvés

Ehelyett én minden egyes alkalommal pont fordítva haladok a listán, hát tényleg megérdemlem.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

ern0, 2010. január 29. péntek, 23:32 (#)

És azt már csináltad, hogy egy foldert ráhúztál egy azonos nevűre? Ne próbáld ki, mert nem "merge" lesz belőle, hanem "overwrite". Ez viszont nem bug, feature.

Mindenesetre a view-onkénti külön smb hozzáférési jogosultság elgondolkodtató, hogy finoman fogalmazzunk.

Vigasztald magad hotkeyre előugró illetve eltűnő terminal prgmmal http://mac.softpedia.com/get/Utilities/Visor.shtml (GNU/Linux-ra "Tilda" néven van ilyen).

2

pulykakakas, 2010. január 30. szombat, 09:51 (#)

Érdekes és mókás hiba. De legalább nem vesztesz adatot, nem kerget az őrületbe, mint az excel rendezés hibája (tulajdonsága?): http://apro.pulykakakas.hu/post/313591706/az-evtized-szoftverhibaja
Azt nem tudom, hogy a Maces excel is produkálja-e a jelenséget.

3

Dagenham, 2010. január 30. szombat, 13:03 (#)

A Finder számomra a világ legérthetetlenebb, legnehezebben kezelhető alkalmazása (igen, a windows-os Explorer-től nyerte el ezt a megtisztelő címet).

A problémamegoldás módszertana sajnos nekem is ugyanez (mármint hogy fordított), de dolgozom rajta, néha már előbb gondolkodom, mintsem cselekednék :).

4

Mefi, 2010. január 31. vasárnap, 20:42 (#)

Nalam a lista nulladik helye a blog! :)

5

dromlas, 2010. január 31. vasárnap, 21:28 (#)

az excel osx alatt éppen abban jeleskedik, hogy még véletlenül sem működik semmi sem benne úgy, ahogy megszoktuk, szerencse, hogy csak ritkán használom intenzíven, akkor legfeljebb átülök.

az, hogy a word használhatatlan (nincs helyesírás ellenőrzés) az openoffice meg nagyon kínos (leginkább a belassulgatás szánalmas), a legdurvább, hogy a scroll problémát nem oldják meg lassan egy éve.

(viszont az említett bug szerintem egyáltalán nem egyértelmű, egy csomó esetben használtam már pont ezt a funkciót (csak néhány oszlop rendezése). mondjuk rákérdezhetne persze, és az esetek többségében jogosan, de azért ez nem akkora gáz)

6

mpeterke, 2010. február 3. szerda, 15:33 (#)

Nem vagyok biztos benne, hogy ez okozza a hibát, de ha Leopardról upgradeltél, akkor az újraírt Finder nehezen veszi át a régi adatbázisát, és néha meg sem tudja változtatni azokat. Vszínűleg ugyanaz a megoldás ülhet itt it, mint ami a Józsi asztali ikonelrendezés-elfelejtési gondját (ami nálam is jelentkezett) megoldja:

http://plastik.hu/2010/01/18/snow-leopard-ikon-mizeria/

Remélem segít!

7

Author Profile Page eszpee, 2010. február 3. szerda, 15:34 (#)

mpeterke, köszi a tippet, de nem, ez szűz snow leo install, új 21.5" iMac.

8

Author Profile Page eszpee, 2010. március 29. hétfő, 20:43 (#)

Na, a ma megjelent 10.6.3-as update orvosolta a problémát.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork