Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Buzz használati alapok

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2010. február 11. csütörtök, 11:51 | 7 hozzászólás

A napokban megjelent, és a legtöbb GMail felhasználónak be is frissült a Google új terméke, amivel a mikroblogok és a közösségi siteok területére próbál betörni a cég. A megszokott hosszú bétázásokkal, korlátozott meghívóosztogatásokkal járó indítás helyett ezúttal meglepően gyorsan megkapta mindenki a Buzzt - magyarul Zümmöt, ami sokaknak nem tetszik, de szerintem jópofa fordítás. Még én is csak ismerkedek a rendszerrel, de a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, problémákra megpróbálok válaszolni.

Hogyan lehet a Buzzt kikapcsolni?

Ha kipróbáltad, de megszabadulnál inkább az egésztől, az összes GMail oldal legalján az apró betűs linkek között ott egy "Turn off Buzz" is.

Ha meggondolnád magad, ugyanitt tudod majd visszakapcsolni.

Mit kössek be?

Én a twitter / tumblr ész nélküli mindenhova bekötögetését máshol sem szeretem, szerintem itt a szűkebb közönség még inkább azt sugallja, hogy válogassuk csak meg a forrásainkat, amiket követőink arcába tolunk. A magyar mikroblogokon egyébként is gyakori az egymással beszélgetős tartalom, ezek kontextusból kiragadva csak idegesítik azokat, akik egyébként kíváncsiak lennének ránk.

Hogyan adjam hozzá a saját blogom?

A Buzz azokat az oldalakat kínálja fel, amik szerepelnek a Google profilodban. Ha itt felvettél egy oldalt, a Buzzban a connected siteok linkjére kattintva már ott lesz ez a lap is, ha van rendes feedje.

buzz-connected.png

Fejlesztőknek ezt érdemes átfutni, van API is.

Többezer kontaktom van GMailben, mit csináljak velük?

Előbb-utóbb érdemes rászánni 1-2 órát, és rendbe rakni itt a káoszt. A Contacts alatt van már egy jópofa eszköz erre, a Google meg tudja keresni és összevonja a redundáns bejegyzéseket, ezután már "csak" a kézi takarítás és a csoportok létrehozása marad. Járulékos haszon, hogy ezután így lehet értelme asztali levelezővel, mobillal szinkronizálni a kontaktlistát.

Kit kövessek?

Érdemes szerintem minden tartalmat a megfelelő helyen kezelni, aki csak twitterezik itt is, azt majd csiripen követjük, és azt se biztos, hogy kétszer szeretnénk olvasni, aki kizárólag a Google Reader megosztásait köti be. Tartalmilag a Buzz szerintem inkább a Facebookhoz lesz közelebb és nem a mikroblogokhoz, így értelmes gondolatnak tűnik közelebbi ismerőseinkre szorítkozni a követésekkel.

Teleszemeteli a Buzz az Inboxomat, mit csináljak vele?

A Buzz azokról az üzenetekről, amikben te is megnyilvánultál, "leveleket" küld, amik hamar felgyűlnek az Inboxban. Ezek bár nem teljesen ugyanolyan levelek, mint a többi, a GMail szűrőinek azért engedelmeskednek. Ha létrehozol egy szabályt, ami a label:buzz kifejezésre keres, majd a találatot rögtön kiviszi az Inboxból ("Skip the Inbox") és beteszi egy mondjuk "buzz válaszok" label alá, akkor meg is oldottad ezt a problémát. A GMail a filter létrehozásakor feldob egy figyelmeztetést, hogy nem fog működni ez a szabály, de ne törődj vele, nincs igaza.

Ha a Google Labs alatt bekapcsoltad a "Hide read labels" kiegészítést, és lehúztad a "more" alá ezt a "buzz válaszok" labelt, akkor olyankor sem fog zavarni az olvasatlan buzzok száma amikor máson dolgoznál. Ugyanezt érdemes megcsinálni magával a Buzz címkével is, így "munkaidőben" nincsenek szem előtt ezek, csak ha kinyitod a more alatti labeleket.

Hogyan tudok csak pár embernek üzenni?

Hát leginkább Wave-vel. A Buzzban csak a kontaktlista meglevő csoportjaira tudsz szűkíteni egy üzenetet, nem tudsz adhoc egy tartalomhoz címzetteket összeválogatni. Sajnos.

Hogyan tudok mobilról üzenni?

Teljeskörű támogatást egyelőre csak az iPhone és a legalább 2.0-s Androidok élveznek, a többi telefon leginkább "coming soon" állapotban van. Létezik viszont megoldás minden olyan telefonra, ami legalább emailt tud küldeni: ha olyan GMailes feladóval írsz a buzz@gmail.com címre levelet, ami már használja a Buzzt, akkor az üzeneted megjelenik a követőidnek. Képet is szépen lehet küldeni így, viszont úgy tűnik nekem, hogy hiába geotaggelt a fotó, ezt az információt nem szedi ki a Google a Buzzhoz.

Nem érdekel egy konkrét buzz post, mit lehet vele csinálni?

Ha meguntál egy a csevegés miatt folyton feljövő üzenetet, akkor elnémíthatod az adott postot jobbra fent a comment link melletti lenyíló menüben levő Mute this post linkkel - így az adott témát már soha nem fogja olvasatlanként jelezni neked. Ha engedélyezve vannak a billentyűzet-shortcutok, elég egy M-et nyomni az aktuális üzeneten.

Ezek a buzzok tovább foglalják a GMailes tárhelyem?

A rövid válasz az az, hogy igen. Bővebben nézve azért nem olyan rossz a helyzet, az üzenetek nagy része rövid, szöveges, egy videóhoz vagy akár csak egy képhez képest ez szinte semmit nem jelent. Arra érdemes lehet figyelni, hogy a buzzokban küldött saját fotók a Picasa-ra kerülnek feltöltésre, és foglalják az ottani tárhelyet.

Induláskor a gyakori levelezőpartnereimet követi a rendszer. Ez az információ nyilvános. Nem gáz ez?

Ez személyfüggő, de abszolút lehet gáz, a követők és követettek listája induláskor tényleg nyilvános, így ha a barátnőd azt látja, hogy ott van a leggyakoribb levelezőpartnereid között az exed; vagy a főnököd, hogy a konkurencia személyzetise, az eredményezhet kínos kérdéseket. Ha úgy érzed, téged zavar ez, a profilszerkesztőben kikapcsolhatod a "Display the list of people I'm following and people following me" pontot.

A Google a nagy testvér, most már a kapcsolataimat is látni akarja!?

Előre szólok, emiatt kár kommentezni. Egyszerűen ne használj Google termékeket. Ez a cikk nem neked szólt.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (7)

1

Author Profile Page ervin, 2010. február 11. csütörtök, 13:45 (#)

hiánypótló munka! :)

megtanulandó gyorsbillentyű: "m". az aktuálisan kijelölt buzzt lehet vele némítani, azaz eltüntetni a sorból. gyakran van rá szükség.

2

Author Profile Page eszpee, 2010. február 11. csütörtök, 14:43 (#)

tényleg, a mute-ot kihagytam, beleírom, köszi!

3

cikoria, 2010. február 11. csütörtök, 15:37 (#)

A kérdés már csak az, hogy appsosok számára mikor lesz hozzáférhető?

4

Author Profile Page eszpee, 2010. február 11. csütörtök, 15:50 (#)

Hát ez jó kérdés, az eddigi tapasztalatok alapján fél év... :(

5

danner, 2010. február 11. csütörtök, 21:27 (#)

véletlenül sem szeretnék sznob lenni, de mind a blackberry-m mind az Outlookom megtelt ma a Buzz szemetével, így ki kellett kapcsoljam a szolgáltatást. talán nemsokára ideér a blackberry-s app is, és akkor majd minden buzz-t tudok egyből a telefonomról muteolni :)

6

Author Profile Page eszpee, 2010. február 12. péntek, 09:53 (#)

Update: felvittem két fontos pontot még a legvége elé, egyet tárhelyre, egyet pedig privacyra vonatkozólag.

7

Author Profile Page stsmork, 2010. február 26. péntek, 22:06 (#)

Itt egy érdekes poszt arról, hogy a Buzz tulajdonképpen a SharePointot szeretné kiszorítani a piacról:

http://blogs.zdnet.com/BTL/?p=30606

Mondjuk nálunk van a cégnél SharePoint, de sima dokumentkezelő rendszerként használjuk, még eszünkbe nem jutott volna, hogy fórumokat vagy blogokat hozzunk létre rajta. Szerintem igazából nem vetélytársak, de lehet, hogy a Google (vagy a cikk írója) tud valamit, amit én nem.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork