Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Új márka a feketelistámon: Nokia

NagyGa1 cikke a Torokgeek rovatból, 2010. február 13. szombat, 07:59 | 21 hozzászólás

Az, hogy a magam részéről Apple szintű, a fogyasztót mindenféle aljas trükkökkel újabb vásárlásokra kényszerítő brandeket már nem veszek, az odáig rendben van.

Az Android telefonok megjelenése átmenetileg felcsillantott némi reményt, de ameddig a firmware csere csak hackelt rootolás után lehetséges, és a szolgáltatótól függ, hogy mikor jön új firmware, addig ez is csak proprietary software szintű szabadság.

(Például, Google Maps Navigation csak Android 1.6-tól felfele. HTC sokáig ígérgette az 1.6-ra upgradet, aztán dobta, közölve, hogy a 2.0-n dolgozik, majd azt is dobta, mondván, hogy azért, mert jön a 2.1.... Szerintem inkább a Hero2-n dolgozik, ami tök olyan lesz, mint a régi, csak kicsit újabb szoftverrel.)

De igazán a Nokia verte most ki a biztosítékom, amikor az általam évek óta nagy megelégedéssel többféle telefonon (a Hero előtt csak Nokiákon) használt Nav4All navigációs rendszert csukta le az általa 100%-ban tulajdonolt Navteq térképszolgáltatón keresztül.

Olvassátok itt, illetve részletesen itt.

Az indított "Navigation on your Nokia. For free. Forever" kampány is úgy értelmezendő persze, hogy csak az éppen a piacon levő telefonokon, tehát pl az E72-n, de az én régebbi, de hardverileg szinte azonos E71-emen nem. A hivatalos magyarázat szerint "mert az csak Symbian 9.2 és nem 9.3", de ez igen könnyen beláthatóan hazugság. A nem-free Nokia Maps 3.0.1 (alias Ovi Maps) gyönyörűen fut E71-en, csak az ingyenes navigációt tartalmazó 3.0.3 nem hajlandó felmenni.

Persze, van némi esélye, hogy valami egetrengető API újdonságot használtak a 3.0.3-ban, de én inkább azt hinném el, hogy hozzáadtak egy free licenszt a License Managerben. Illetve mennyiből tartana a Nokiának kiadni egy ingyenes licenszt a 3.0.1-hez? (Szépen meg van oldva a jogok kezelése, 3 perc meló lenne az ezzel foglalkozónak.)

Sajnos ez van, a nagy cégek karmaiból manapság szinte lehetetlen elmenekülni, kedvük szerint tolják a fogyasztót elölről vagy akár más irányokból is.

Értem én, hogy a cégeknek nem népjóléti feladataik vannak, hanem hogy profitot termeljenek, de amíg a fogyasztók eltűrik, vagy leginkább fel sem fogják, hogy miként működik a rendszer, addig én is kénytelen vagyok velük szívni.

Azt hiszem legközelebb szétnézek a Kínában gyártott filléres telefonok között, legalább kicsit jobban érzem majd tőle magam.

(Zárójelben: innentől a Nokia Linux alapú új telefonjait is csak megtévesztésként tudom értékelni.)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (21)

1

négerbirka, 2010. február 13. szombat, 15:38 (#)

én hasonló köcsögségeket hasonló köcsögségekkel szoktam megtorolni. az egyik ilyen sztori után pl a lehető legjobb lelkiismerettel torrenteztem le az Igo8-t, amelyhez a torrent útján immár valóban kapok térképfrissítést is, ahogyan az az asus 300-as készülék dobozán eredetileg is állt.

2

Mefi, 2010. február 13. szombat, 15:41 (#)

Ilyenkor jo megoldas lehet egy pl HTC Kaiser veszerzese, es arra valami sajat linux felrakasa. Persze ido- es energia- valamint tudasigenyes, de jarhato ut.

3

ern0, 2010. február 13. szombat, 22:00 (#)

OpenMoko http://wiki.openmoko.org/wiki/Main_Page

4

dorka, 2010. február 14. vasárnap, 00:49 (#)

az E71-hez a szolgaltato (pl UK:Vodafone) ingyen ad GPS-t. tehat van rajta ingyen terkep. ez a helyzet mas orszagokban is. elmeletileg tehat folosleges volna meg egy ugyanolyat ratolteni.
(a buzzon jol elszurtam a valaszt)

5

Author Profile Page NagyGa1, 2010. február 14. vasárnap, 01:14 (#)

Dorka, a térkép illetve a navigáció az két külön dolog. A térképet a Nokia adta, a navigációért viszont fizettetett, illetve most már azt is ingyen adja, csak azt nem említi meg, hogy az új telefonjain, a régieket nem engedi a 3.0.1 felettire frissítést (=> vegyél újat).

Lehet pl ugyan olyat is rárakni, mert az eredetileg rátöltött Maps az 2.0 volt, most meg 3.0.1 fut.

A post után egyébként felültem a kis motoromra, elmentem a városba a Waze-nak utcákon szisztematikusan végigmenni new road builderrel. :)

Aztán már ittnon rádöbbentem, hogy nincs arra sem garancia, hogy mi lesz az általam épített térképekkel. Egy Waze-s postban olvastam, hogy az üzleti modelljük része, hogy a mobilodon futó navigációt ingyen adják, a térképet / származékos adatokat (pl forgalom) meg továbbárusítják.

6

Bandroid, 2010. február 14. vasárnap, 14:06 (#)

Elvileg jön a 2.1 március közepén Hero-ra. De ahogy tudom, nem csak emiatt nem fog menni az új gMaps, hanem mert csak az USA térképet licenszelte a Google. Mostanáig legalábbis.

7

pblue, 2010. február 14. vasárnap, 15:39 (#)

de amugy te hogyan kepzeled azt el konkretan amikor a fogyaszto nem turi el az ilyesmit? mit csinal akkor?

8

Author Profile Page eszpee, 2010. február 14. vasárnap, 15:43 (#)

Én is ezen csodálkoztam, hogy ha eljutunk odáig, hogy felismerjük, "hogy a cégeknek nem népjóléti feladataik vannak, hanem hogy profitot termeljenek", akkor utána mégis hogyan tovább?

9

nyelv-ész, 2010. február 14. vasárnap, 15:45 (#)

Szintén E71 zenész? Legutóbb a Nokia azt hazudta, nemsoká minden GPS-es Symbian S60-as telóra elérhető lesz az ingyenes licensz. Gondolom, a marketingesek kikönyörögték, hogy először csak a legújabbakon legyen, hátha fellendülnek az eladások...

10

nyelv-ész, 2010. február 14. vasárnap, 15:57 (#)

#8 eszpee: amit NagyGa1 taglal, az pontosan a marketingesek szarrágásának minősített esete.

Nézzük a saját példámat:

Szintén E71 felhasználóként örülnék az ingyenes Nokia navinak, de csak azért, hogy ilyenhez hozzájussak, nem fogom lecserélni a telómat egy új típusra. Ha az én régebbi készülékemen is ingyenesen elérhetővé válna ez a szoftver, az a Nokia részéről sokkal nagyobb megtartó erővel bírna, mint a mostani szarrágás, hogy csak a legújabb, legdrágább kütyük kapnak ilyet.

Az új készülék eladások szempontjából tehát az a réteg, aki az alig 1 éves készülékét még megelégedéssel hasznája, elhanyagolható, mivel csak az ingyenes Nokia térkép miatt nem fog váltani (vagy nincs is rá szüksége, vagy már korábban megoldotta valamilyen más úton).
Ha tehát az okos Nokia tovább látna az orránál, nagy csinnadrattával jelentené be, hogy mostantól ingyen, és lám-lám, ezt csinálja utánunk valaki.

11

Author Profile Page NagyGa1, 2010. február 14. vasárnap, 16:54 (#)

pblue / eszpee: amíg ugye csak néhány felhasználóról beszélünk, addig elég keveset tehetnek, max megpróbálhatnak valami nyílt és szavad után nézni, bizonyos brandeket messzire elkerülhetnek, esetleg indíthatnak blogot thisishowfirmsscrewyouidiots.com címen (nagyjából kétnaponta tudnék postolni rá valamit).

Ha már a fogyasztók elég nagy százalékának elég esze lesz hozzá, hogy legalább felismerje, ha szívatják, akkor fog változni a cégek magatartása.

Nem félek tőle, hogy a következő húsz évben ez megváltozzon...

Bár, ha belegondolok, 10 évvel ezelőtt a Microsoft volt a mostani Apple a maga kis piszkos trükkjeivel, mostanra már eléggé halott cég, minden fronton vesztésre áll. Mivel maga a fejlesztési is üzleti modellje avult már el, ezért nem is nagyon fog kiutat találni.

No ennek nem az az oka, hogy a tömegek megunták volna a trükköket, hanem jött egy szofisztikáltabb dudás a csárdába.

12

Author Profile Page eszpee, 2010. február 14. vasárnap, 18:09 (#)

Ha "a tömegek soha nem unják meg a trükköket", akkor miért kéne bármelyik cégnek is változtatnia? Hiszen ezek a fogyasztót magadhoz láncolós stratégiák nyilvánvalóan kifizetődőbbek.

13

Author Profile Page NagyGa1, 2010. február 15. hétfő, 02:31 (#)

De eszpee, ezt írtam én is, viszont ettől még utálhatom nyugodtan.

14

Author Profile Page eszpee, 2010. február 15. hétfő, 12:55 (#)

Hát végülis, ha nagyon ráérsz... :)

15

goldenAXE, 2010. február 16. kedd, 22:46 (#)

Hány olyan embert ismertek aki azért nem vett navit, mert bár szüksége lenne rá, de várt egy teljesen ingyenes és legális megoldásra? És ez az ember most nem hajlandó negyvenezer forintot kiadni egy új telefonért(5230) ami navigál is?

"Tesék, itt van pár embernek száz forint, csak úgy. -Miért nem kétszáz nekem?
Ez a hozzáállás nem visz előre senkit. Vagy hülyeséget gondolok?

16

Author Profile Page NagyGa1, 2010. február 17. szerda, 00:54 (#)

goldenAXE, igen.

Nem pénzről van szó, hanem elvekről.

De ha gondolod leírom tagoltan:

Volt egy szolgáltatás, amit évek óta nagy megelégedettséggel használtam, sokkal jobb volt, mint a többi, pl talán az első online megoldás volt, ergo nem kellett gondolkodni, hogy milyen térképeid vannak, azok mennyire frissek, meg milyen telefonod van, egy három perces installálás után ugyan úgy használhattad Budapesten, Svájcban és akár Szingapúrban meg Hongkongban is.

Ez a szolgáltatás 2010-re tervezte a fizetőssé válást, és teljesen korrekt üzleti modellt talált ki: havi pár USD-s előfizetési díjért kínálta volna mindezt, amit még _én is_ korrektnek éreztem.

Ez a szolgáltatás lett most lenyomva, mondván vegyek új telefont.

De én szeretem a régi telefonomat (HTC Hero), ráadásul utálom, ha átvernek, és nem tapsikolok hozzá, akkor sem, ha csak tíz forinttal húznak le, meg akkor sem ha másfél millával.

17

Author Profile Page NagyGa1, 2010. február 17. szerda, 01:02 (#)

Ráadásul másik telefon megvétele esetén sem lennék beljebb, abba meg X hasznos és szükséges kis featúra nincs beletéve (először hiányzikot akartam írni, de pontosabb így), 2 hónap elteltével ismét újabb megvételére lenne késztetésem.

18

lipilee, 2010. február 20. szombat, 09:38 (#)

na most tudtam csak elolvasni. most már biztosnak látszik, hogy jön az update a Herora, sejtem, hogy azért, mert közben kitolták a Desire-t, meg hasonló új HTC-ket, tehát a kód (és a portolt interface) ott van.
a Google Nav'i for Maps súlyosabban lesz fizetős, azt ugye tudod? én is örültem neki két napig, aztán rájöttem, hogy ahhoz, hogy külföldön navigáljak (máshol meg minek a mohabá), ahhoz offline térképek kellenek, azt meg a Google nem ad. ezen felül amikor teszteltem, eléggé gyerekcipőben járt a Navi, pl. egy Sygichez, vagy CoPilothoz képest. ezek sajnos fizetősek, de töredékáron vannak pl. egy TomTomhoz képest.

19

Author Profile Page eszpee, 2010. február 20. szombat, 23:04 (#)

a hivatalos htc twitter csatorna alapján nekem is úgy tűnik, most már nem ússzuk meg a 2.x-et :)

http://twitter.com/htc/status/9197263393

20

Author Profile Page NagyGa1, 2010. február 20. szombat, 23:55 (#)

Lipi: Kösz, persze gondolhattam volna.

Azóta átáltam Navit-re Openstreetmaps-szel (:)), ezek már megnyugtatóan licenszeltek.

Igaz a hangvezérlést ki kellett kapcsoljam, mert három méterenként folyamatosan ugatott mindenféle nemlétező kanyarokat, nem lehetett a kocsiban megmaradni, de a térképről korrektül navigál, csak látható helyre kell rakni.

Eszpee: kösz. :)

21

Gorn, 2010. március 7. vasárnap, 09:45 (#)

Ó, irigyellek benneteket a gondjaitokért :-)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork