Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


iPhone 4 vs iPad

ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2010. július 14. szerda, 18:32 | 35 hozzászólás

A cikk alcíme valami ilyesmi lehetne: helyzetjelentés egy kívülállótól. A kívülálló címkére azzal szolgálok rá, hogy alkalmi kipróbáláson kívül soha nem használtam Apple-terméket. Nem elvből, hanem egyszerűen így alakult. A számítógépeik nem érdekelnek túlzottan, az mp3-lejátszójukat a tudásához és a szükségleteimhez képest fölöslegesen drágának tartottam, a telefonjukat szintén.

Viszont ez utóbbi a legszebb darab, amit a műfajban valaha láttam. Ezért aztán a minap, amikor akadt egy szabad negyedórám a san franciscoi Market és 5. utca sarkán (ez itt a napszemüveges emotikon helye), beugrottam az Apple-boltba, hogy megnézzem az új termékeket. Az iphone 4-re meg az ipadre voltam kíváncsi, egyiket se fogtam a kezemben még soha.

Balszerencsémre a telefonnal kezdtem.

A polírozott, ujjlenyomatgyűjtő hátlap abszolút nem tetszik (mint a nagymamám éjjeliszekrényének teteje anno, komolyan), a korábbi lekerekített helyett megjelenő, szögletes forma szintén nem - egy ismerősöm azt mondja, hogy a hasonlóan éles formájú HTC Legend esetében megfájdul a füle a telefonálástól. Viszont a képernyő! A képernyő! Én ehhez foghatót még nem láttam telefonon. Ha valaki iphone-hivő, akkor teljesen megértem, ha pusztán ezért megint kiad majd egy halom pénzt - főleg, mert az Apple-vásárlók eleve hozzá vannak szoktatva a költéshez. Gyönyörű képe van a készüléknek, a Kispad is pont olyan szépen jelenik meg rajta, ahogy mi, szerzők azt elvárjuk. Az azóta napvilágot látott hírek szerint ugyan telefonálni nem feltétlenül lehet vele, ami egy telefontól talán nem szép húzás, de mondom, a képernyő mindent visz.

És amiért balszerencse volt a telefonnal kezdeni: az ipad képernyője egyszerűen szánalmasnak tűnik az iphone 4 után. A készülékre amúgy nem lenne szükségem, legalábbis elsőre úgy gondolom - nekem a rövid próba alatt teljesen olyan érzésem volt, mintha egy netbook monitorát tapogatnám billentyűzet híján, hogy jó ujjlenyomatos legyen. És hát ugyanazok az oldalak, amelyek az iphone 4-en még kicsiben is látványosan szépek, az ipaden *ehhez képest* (a hangsúly az "ehhez képest"-en van) gagyi színvonalon jelennek meg. Ebből a szempontból most mellékes, hogy az iphone meg az ipad adott esetben másra való: pusztán esztétikáról beszélek, a jelenlegi iphone után szomorú ránézni a jelenlegi ipad képernyőjére.

Szóval úgy néz ki, továbbra sem lesz Apple-termék a birtokomban. Az iphone 4 képernyőjét őszintén irigyelni fogom, de legfeljebb majd duzzogva megsimogatom a (valószínűleg beszerzendő) HTC Desire hátlapját, ami az én ízlésem szerint agyonveri az iphone-ét, az ipadre meg egyelőre nem látom, miért lenne szükségem, továbbra is örvendek az Eee PC-mnek, ami egy számítógép, rendes beviteli eszközzel - azaz billentyűzettel - ellátva.

Viszont megköszönöm (komolyan), hogyha az Apple-felhasználók a kommentekben elmondják, miért nem értenek egyet velem.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (35)

1

trn, 2010. július 14. szerda, 19:34 (#)

iPad:
Ami nagyon jo benne, hogy nincs billentyuzete,
Igy agybol, fotelbol, sokkal kenyelemesebben hasznalhato, mint egy laptop jellegu eszkoz.

Fotokat, munkakat, videokat is konnyebb a deszkaval mutogatni, nincs meg az a klasszikus laptopos scenario, hogy korululi mindenki a gepet, hogy lassa hogy mi van (hovatovabb konstans forgatgatas), hanem odaadod az embernek, lerakod az asztallapra, hogy mindenki lasssa, etc. Termeszetesebb erzes :)

Illetve nem kell tanulni a hasznalatat, mindenki kb 3 mp alatt megtanulja (a pinazoom igy megy, ezzel lepsz ki a programbol, es ennyi), nem zug, nem melegszik es egy napot ki lehet vele huzni aktiv nyomogatas mellett is.

Ebbol sok mindent egy laptop/netbookon is meg lehet csinalni, de az elemeny az mas.

En ha tehetem akkor ipaden bongeszek, nezek youtubeot, prezentalok munkakat, skiccelek, jegyzetelek, leveleket irok, jatszok, googlereadert processzalok, jatszok - ez kb a 60%at lefedi az altalanos szamitogephasznalatomnak.

Szerintem ha valaki kap egy napot nyomogatni nem-store korulmenyek kozott, meg fogja latni benne a potencialt.

2

pblue, 2010. július 14. szerda, 20:02 (#)

egyetertek trnnel. plusz hozzatennem hogy en az ipadnek a legnagyobb hasznat utkozben veszem, merhogy napi tobb mint negy orat ingazom, es azt nagyon hasznosan el lehet utni ezzel. az iphone tul kicsi volt a legtobb dologhoz (web, jatekok, filmnezes), de ez tokeletes. vanegy netbookom, de azt soha nem jutott volna eszembe magammal hordani es elovenni metron, tul nagy kramazs hozza. szoval az iphone marad ipodnak meg telefonnak, minden mast az ipadrol (mintahogy ezt a kommentet is). az lehet hogy a kijelzoje nem olyan mint az iphone4nek, arrol en is odakat hallottam zengeni, dehat ez a szempontok kozt nalam azer elegge alacsony prioritasu, legalabbis ezea szinten (merhogy nincsenn semmi baj az ipad kijelzojevel se, csak nem annyira szep mint az uj iphone)

3

ferenc, 2010. július 14. szerda, 20:06 (#)

fiamtol apak napjara kaptam egy iPhone4-et, mara igertek de penteken ott volt a fedex ertesites, es elbokazva fedex irodaba a forgalom szinte kizarolag iphone pickup bol allt, mindenki mosolygott.
meg tanulgatom, de minden eddigi telefonelmenyhez kepest quantum leap, raadasul most online eleres a zsebemben, autoban van. a motorla razr-rol be iSync eltem a telefonkonyvet az iMacbe, kicsit megcsocsaltam nagyon kenyelmesen es aztan be iSync eltem az iphoneba majd kikapcsoltam a syncelest, mert szeretem manualisan kezelni. A facetime tesztje meg nem nem jott be new yorkkal, de azt meg beuzemeljuk. kicsit feltem a zsebben levo karcolodastol, de gyakorlottak szerint egyik zseb iPhone es zsebkendo, masik zseb kulcs, penzermek, moneyclip.

es akkor meg nem is irtam meg meg a sajat web appokat (sajat timesheet es billing client, auto koltsegnyilvantartas, stb.)

Bento Mobile is zsir $4.99 ert

Korosabb embereknek az iPad marha jo (a kliens wifis iPadjevel jatszogatva), a kepernyo felbontas tok jo es azt messzebrol nezi az ember mint az iPhone-t, az hogy van mobile iWork, Bento, FileMaker, egy csomo funkciohoz nem kell szamitogephez fakadni.

Az uj lapos/szogletes esztetikum nekem bejott, egyszeruen laposabb mint a 3GS, az alukeret meg a retro tukorreflexes gepeket idezi. az meg hogy az ujj zsir milyen konnyen lejon, igen impozans, vesd ossze az osszes eddigi kepernyofelulettel.

Xcode/iphone dev kit letoltve, Dashcode-dal baro dolgokat lehet osszehekkelni rovid ido alatt.

Szoval fog ez menni...


4

ferenc, 2010. július 14. szerda, 20:11 (#)

Ja, es a vetel semmivel sem rosszabb mint a RazR: Foster City belteri terero jo tesztkorulmeny, es eleg konnyu ugy tartani hogy a marok ne zavarja az antennat. A frontfacing kamera viszont igen elonytelen videochathez, a helyes kamerairany a desktop monitor felso szele kozepe, ezt nem konnyu a telephonnal hosszu tavon szimulalni (ha az ember nem Toldi Miklos)

5

Asszem, 2010. július 14. szerda, 22:18 (#)

HTC Desire tulajként lebeszélnélek a HTC Desiréről. Nekem nagyon nem jött be. Inkább próbáld ki a Samsung Galaxy S-t, vagy várj pár hónapot, amíg kijön egy retina displaynél nagyobb felbontású androidos telefon.

6

Author Profile Page ervin, 2010. július 15. csütörtök, 03:22 (#)

Asszem, ha mondanál egy kicsit többet, részleteket, azt külön megköszönném.

7

Asszem, 2010. július 15. csütörtök, 10:28 (#)

Ervin: borzasztóan nagyon rossz a hangminősége, kihangosítva egy hívást alig lehet érteni, a zenelejátszó nagyon halk, ha beszélnek mellettem már nem hallom, amit mond, a fejhallgató most ment tönkre (vinném vissza szervízbe, csak nincs rá időm), egyébként meg valamiért néha random módon a magas hangokat kiemeli és fülsiketítően felerősíti, ez olyan szinten durva volt,hogy meg kellett kérnem a másik felet a telefonban, hogy vagy tegyük le, vagy várjon, amíg leveszem a headsetet, egyszerűen sértette a fülem.

Az SD kártya valszeg hibás, néha (napjában 2x-3x) újraindítja magát, néha azt írja ki, hgoy a fényképezőgép nem fér hozzá az sd kártyához (utánanéztem a fórumokon, nem egyedi jelenség).

A gmail kliens valamiért nem frissíti magát (ez lehet, hogy a vállalati wifi sara, másnál megy), viszont más programoknál, hiába kapcsolok ki minden automatikus frissítést, fogyasztja a netet (ez mondjuk az Android és nem a Desire hibája), szóval ott tartok, hogy minden mobilnet használat után inkább kikapcsolom, nehogy a zsebemben tárolva is elfogyasszon 15-30 megát.

Iszonyú gyenge az aksiidő, ha tudod, hogy nem lesz töltő a közelben, kapcsolj ki rajta minden funkciót, úgy talán kibír egy napot.

ha kikapcsolod, nem kapcsol be az ébresztő reggel, ha éjszaka lemerül, akkor buktad az ébresztést.

minden bekapcsolásnál egy iszonyú idegesítő (a szar minőségű hangszórón) HTC üdvözlőhangot hallhatsz, gáz.

a kontaktok között néha összekeveri a küldőket (mondjuk ezt a legutóbbi firmware update javította).

a trackball nagyon pontatlan, gyakorlatilag minden 2. vagy 3. próbálkozásra csinálja azt, amit valójában szeretnék.

a touchscreen is viszonylag pontatlan, mozgó járműn szinte csak mutatóujjal lehet gépelni, annyira nagy a félreütés aránya.

nagyvonalakban ennyi, a posterous-os blogomban szoktam dühöngeni a telefon hibái miatt, ha részletesebben érdekel, nézz rá ott.

Persze lehet, hogy csak én fogtam ki egy szar darabot, mások eléggé elégedettnek tűnnek vele.

8

Author Profile Page eszpee, 2010. július 15. csütörtök, 11:58 (#)

Csak egy apró megjegyzés, szerintem Androidos telefont - akár csak iPhone-t - nem szabad (kvázi) korlátlan internet nélkül használni.

9

Asszem, 2010. július 15. csütörtök, 12:30 (#)

eszpee: van benne igazság, amit mondasz, nekem most 500 megás csomagom van, kis odafigyeléssel ezt azért lehet tartani (pl. opera mini használatával), a nokia e72-n bőven elég volt a havi 100 mega is.

10

Author Profile Page ervin, 2010. július 15. csütörtök, 13:18 (#)

Asszem, köszönöm szépen a részletes listát.

11

kereszt, 2010. július 15. csütörtök, 13:27 (#)

folytatva az off-ot #7-hez
- hangminőség nekem - főleg irodai környezetben - OK
- SD kártya néhányszor valóban nem elérhető, de ez ritka
- gmail frissül, wifin is (az exchange fiók is)
- a net magátol nem megy (van egy netcounter progi, ami méri szépen)
- akksi 1 nap általában belefér, de gps csak töltővel javasolt
- a bekapcs. hang iszonyat hangos, de a silent boot kiiktatja

én elégedett vagyok vele. főleg a windows mobile után. pedig azt is élveztem.


12

nyelv-ész, 2010. július 15. csütörtök, 20:39 (#)

Bocsi, de nem hagyhatom ki:

Fenti kommentekből nyilvánvaló, hogy az Apple gépeken nincsenek ékezetes betűk.

13

angelday_true, 2010. július 15. csütörtök, 21:27 (#)

"Az azóta napvilágot látott hírek szerint ugyan telefonálni nem feltétlenül lehet vele"

Érdekes, én azt olvastam, ha lefogják a bal alsó sarkát, elmennek a pálcikák. Ettől függetlenül mindenki remekül tud vele telefonálni, élén a Plastik kommentelőjével, akinek konkrétan ez az első telefonja, amivel otthonában is van térerő MÁRPEDIG NÁLA IS elmennek a pálcikák.

Nota bene, vannak olyanok, akiknek elment a service-ük, jó tudni, hogy az iPhone 4-en a bal alsó sarok lefogásávál veszít az erejéből az antenna.

14

Asszem, 2010. július 15. csütörtök, 21:42 (#)

Nyelv-ész:
Szerintem nem az apple a hibás, hanem az, hogy touchscreenen ékezettel írni baromi fárasztó, mondjuk amikor SlideIt-et használtam (swype klón, van hozzá magyar kiegészítő is, ezért használtam), akkor ékezettel írtam, de a sima virtuális billentyűzeten iszonyúan lelassítaná az írást az ékezet, úgyhogy inkább leszoktam róla :D

15

nyelv-ész, 2010. július 15. csütörtök, 23:28 (#)

Asszem, pont erről van szó.

Majd az applefanok felokosítanak, mert én nem értek hozzá, de nekem valahogy egy ilyen eszköznél alapvető elvárás, hogy alapszinten kiszolgálja a földrajzi, nyelvi adottságokat. Tehát legalább legyen benne magyar billentyűzetkiosztás, ne kelljen az ékezets karakterek előcsalogatásához gyakorlott balettáncosnak lenni.
Ha egy olyan proli rendszer, mint a gépemen hasító Linux és mutációi képesek erre, akkor egy aranyáron mért gépezettől sem tűnik mindez túlzott elvárásnak.

De biztos letölthető lesz majd valamilyen store-ból, akciósan.

Akik meg nekem rontanánaak, hogy ők születésüktől fogva ékezet nélkül kommentelnek, és különben is az énkurvanyámat, azoknak íme egy vicc:

Agresszív kismalac a bolt előtt nagyot taknyol a biciklijével.
Nyuszika aggódva odaszalad:
- Kismalac, nagyon megütötted magad? -
- Kuss! Mindig így szállok le!-

16

pblue, 2010. július 16. péntek, 04:48 (#)

de lehet siman ekezettel irni, csak en speciel nem is hasznalok magyar billentyuzetkiosztast mer tobbet irok angolul

17

Asszem, 2010. július 17. szombat, 17:20 (#)

nyelv-ész: ez nem az apple hibája, virtuális billentyűzetnél egyszerűen nincs hely az ékezetes betűknek, így van ez androidon is. Ha megpróbálják mégis bezsúfolni (pl. az előbb említett SlideIT esetében), akkor nagyon könnyen lehet félreütni, sajnos itt az angol nyelv kevesebb karaktere előnyt jelent.

18

nyelv-ész, 2010. július 18. vasárnap, 09:29 (#)

Asszem, nem ismerem az iPad virtuális billentyűzetét, de a legtöbb Pda-n, mobil eszközön van a Shift meg az Alt környékén egy olyan billentyű, amire ÁÉŐŰ vagy hasonló van írva, és arra bökve előjönnek az ékezetes karakterek. Intelligensebb rendszereknél az ékezetes karaktert kiválasztva nem is kell visszaváltani a hagyományos billentyűkiosztásra, mert magától visszaugrik.

Tehát ékezetes karakter előcsalása nem egy, hanem kettő gombnyomást igényel.

Ehhez képest az iPad-on ez mennyivel nagyobb munka? Mert ha netán ott is ugyanennyi, akkor visszavonom a #12-ben tett állításomat, és helyette egy másik tanulságot kell leszűrnöm.

19

attila, 2010. július 18. vasárnap, 15:10 (#)

Apple eszkozokon az ekezetes karakter ugy jon elo hogy nyomva tartod az ekezet nelkuli betut 1 mp-ig es feljon egy csikban, egyszeru. Azt hiszem alapbol nincs benne ő és ű (vagy csak kalapos) vagyis csak a sved abc van meg. Nem kell allitgatni semmit hozza, at lehet kapcsolni magyar kiosztasra, de az csak az yz-t csereli fel.

20

nyelv-ész, 2010. július 18. vasárnap, 22:17 (#)

#19: Attila, köszi, most már tényleg nincsenek álmatlan éjszakáim, hogy anno nem vettem Apple számítógépet.

21

Baggio, 2010. július 19. hétfő, 08:53 (#)

#20: Pedig lehetne, mert ahhoz gondolom lehet(ett) venni magyar billentyűzetet is :)

22

JohnnyPoker, 2010. július 20. kedd, 10:06 (#)

ez a nyelvész nevű nem lehet túl agyas csávó, ha pár ékezet hiánya megakasztja.

23

pblue, 2010. július 20. kedd, 17:16 (#)

azer ez nemhiszem hogy agyassag kerdese, hanem mondjuk igeny vagy preferencia pluralizmus. mindenkinek mas a fontos, es ezer nincsenek egyertelmuen jo meg rossz megoldasok. valszeg nyelv-esznek tenyleg nem jo az ipad, de ettolmeg maga az ipad nem lesz jobb vagy rosszabb termek.

24

nyelv-ész, 2010. július 21. szerda, 21:50 (#)

#22, valóban nem vagyok "agyas", és megakadva sem vagyok, de egy ilyen színvonalas beszólást nyilván az ember nem vesz zokon olyantól, aki kártyajátékot választ nicknévnek.

25

21, 2010. július 21. szerda, 23:34 (#)

42

26

karatedog, 2010. július 28. szerda, 21:44 (#)

Lehet fícsörnek nevezni, hogy nincs ékezetes betű alapból egy telefonban, de ha 1 mp-es nyomva tartással előhozható mindenféle hieroglifa, akkor azt még a C64 BASIC-en felnőtt kocafejlesztők is sejtik, hogy nem lenne rakétatudomány egy nyelvekre szabott másodlagos virtuális billentyű panelt kialakítani, amire egy klikkolással át lehetne váltani. És pl. a magyar verzióból kihagyható lenne az "ò" vagy a "ôÆæÅ", és csak "áéöüőúű" lenne benne.

27

karatedog, 2010. július 28. szerda, 23:27 (#)

Ja, és aki születésétől fogva ékezet nélkül kommentezik, az bizony mind a szifonban vagy az androidban ékezet nélkül kénytelen elmenteni a kontaktjait, mert ezek a telefonok alapból nem kezelik azt, hogy az "e" betű, az egyenlő legyen az "éêë" betűkkel tárcsázáskor, és hívni is lehessen őket (OK, androidhoz van ilyen "free" tárcsázó, de az ugye adware-t jelent a zöldrobotos terminológiában).

28

Zolika, 2010. augusztus 5. csütörtök, 20:53 (#)

Váltottam iPhone 3G-ről Samsung Galaxy S-re. Nem sokáig lesz meg, várom már az IPone 4-et, mert a Galaxy egy csapás, bár agyondícsérik. A hangok... A gyári füles kényelmetlen, a megszokott iPone fülesben a hang halk, hangosítva torz és recseg. Az alkalmazások haémozódnak, a telefon lelassul. Lövésem nincs, mikor szinkronizálja az e-mailjeimet, néha előbb lejön a gépemre. A kijelzője viszon gyönyörű, a telefonálás hangminősége kifogástalan. A beállításokkal meg kell küzdeni. Szóval Apple. Ja, az ékezetes karakterek dettó ugyanúgy jönnek elő.

29

mic414, 2010. szeptember 14. kedd, 08:45 (#)

Az ékezetes karakterek fölöslegességéről ez a videóklipp jutott eszembe: http://www.youtube.com/watch?v=FL7yD-0pqZg

Persze, minek is, nem számít. Ja, nem is kell nekem magyar billentyűzet mert "úgyis angolul írok főleg". Megjegyzem a magyar billentyűzet azért zseniális, mert magyarul ÉS angolul is lehet gépelni rajta.

30

Author Profile Page eszpee, 2010. szeptember 14. kedd, 10:59 (#)

mic414, egyrészt miről beszélsz? android és iphone tulajok egyaránt kényelmesen használnak ékezetes karaktereket...

31

Author Profile Page ervin, 2010. szeptember 17. péntek, 17:42 (#)

mintha mic414 két dolgot keverne egy kommentben: a magyar ékezeteket (ami van az okostelefonokon is, ahogy eszpee le is reagálta, pontosabban előcsalogatható), és a magyar billentyűzetet, ami viszont nincs (pedig jó lenne, ha lenne).

32

Author Profile Page eszpee, 2010. szeptember 18. szombat, 09:54 (#)

ervin, jogos, erre nem gondoltam.

33

pw, 2010. október 27. szerda, 21:01 (#)

Egyébként novemberben jön az oprendszer frissítés. Ha igazak a hírek lesz magyar billentyűzet kiosztás is és magyarosított oprendszer.
Kb. 2 hete használom az Ipadot papi rendszerességgel. Ajándékba kaptam egy wifis modelt. Er az első almás termékem. Tényleg kibír 10-12 óra használatot, és hát őszintén mondva,2 óra használat alatt teljesen megtanulható a használat. Egyedül a flash- nem támogatja. Az app storból letölthető minden program igen olcsón vagy ingyen, akár divx nézéshez, akár munkához: pl:szövegszerkesztő, tábl.kezelő, prez.készítő 8EURO/progi. Ezekkel felvértezve majdnem teljesen kiváltja a Vista-s lapitopit. Szóval SZERETEM.

34

pw, 2010. október 27. szerda, 21:02 (#)

bocs! papi=napi

35

Petya, 2010. december 22. szerda, 13:08 (#)

[reklám, törölve - eszpee]


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork