Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Androidról iPhonera

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2010. augusztus 22. vasárnap, 20:36 | 64 hozzászólás

Android - iPhone

Kicsit autópályán szembe autózós érzésem van. Az Android piaci részesedése brutálisan jön föl, ráadásul (még) nincs CDMA iPhone, így akinek elege van az AT&T amerikai GSM lefedettségébőll, az is megy át Androidra. Igazából mindenki megy át Androidra, amikor még a döntésem előtt keresgéltem kicsit, hogy más hogyan kezelte az ezirányú váltást, hát az is tanulságos volt. Nagyjából nulla oldal foglalkozott az Androidról iPhonra migrálással, ellenben a másik iránnyal tele a web. Akkor hát ez egyedi tartalom lesz, egy év Android és egy hét iPhone használat után bemutatom az utóbbit.

HTC HeroNem sokkal megjelenése után vettem meg a HTC Hero-t, mostani szemmel nézve persze vagyonokért, de hát ez van, ha valaki türelmetlen. A tél vége felé, amikor a HTC nagyjából huszadszor tolta el a 2.1-es upgrade időpontját, nagyon elegem lett, váltottam VillainROMra, és megfogadtam, hogy a HTC-től egy ideig nem veszek semmit. Persze, öreg hardver, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy nem a legjobb, új korában is simán előfordult például, hogy már csak egy nem fogadott hívás értesítést láttam, mert mire elindult a telefonkezelő program, vagy mi, addigra megunta a hívó fél a csörgetést. Vicc azért egy telefonnál, de nagyon nem zavart, keveset telefonálok, viszont a mobil netelérés nagyon fontos, és ebben tökéletes volt a Hero.

Egyre jobban érdekelt viszont az iPhone. Azt még a legelvakultabb Apple-haterek is elismerik szerintem, hogy ők indították el a smartphone kommercializálódását, nem ők voltak az elsők persze, de ők csináltak tömegterméket a mobil internetből, mint ahogy az MP3-ból annak idején. Kis túlzással élve ha nem lett volna iPhone, most nem lenne Android sem. Engem meg a leírásoknál jobban érdekelt, hogy testközelből hogyan működik ez a rendszer, ami képes volt arra, hogy elérje a kritikus tömegű felhasználót. Az persze, hogy a helyi mobilszolgáltatómnál évekig hűségesen gyűjtögetett pontokért és egy aktuális pénzvisszafizetős Apple akcióért hála nagyjából hatvanezer forintért juthattam hozzá az új 4-es iPhone-hoz, az finoman fogalmazva segített a hirtelen döntés meghozatalában: egy ideig most iPhone felhasználó leszek, aztán meglátjuk. Hatvanmillió légy csak nem téved akkorát.

iPhone 4Az összehasonlításnál igyekszem fair lenni, a két hardver között egy év különbség van, tehát nyilván gyorsabb, reszponzívabb, szebb az iPhone 4 a HTC Heronál, ezt nem lenne korrekt felemlegetni, szóval megpróbálok a készülékfüggetlen, koncepcionális különbségekre koncentrálni. Előre szólok, hogy Android 2.1-gyel vannak csak tapasztalataim, Froyót még nem használtam, szóval ha hülyeségeket írok valahol, javítsatok ki nyugodtan a kommentekben.

Mielőtt megjött volna a megrendelt iPhone 4, összeírtam magamnak pár elvárást, gondolva arra, hogy ha kezemben lesz a csomag, egy ideig nem fogok tudni hideg fejjel gondolkodni. Egyrészt persze a hírek engem is elértek, abszurdan fogalmazva arra számítottam, hogy meglepően szép lesz a kijelző. Logikusnak tűnt az az elvárás is, hogy érezhetően nagyobb lesz majd az alkalmazáspiac, illetve persze bíztam benne, hogy az összes általam használt androidos funkciónak meglesz az itteni párja.

Kezdem a kijelzővel, az a leghálásabb téma.

Kollégám nem túlzott, sőt, talán még kicsit visszafogottan is fogalmazott cikkében, én nem hogy telefonon, de soha sehol semmilyen eszközön nem láttam még ehhez fogható kijelzőt. Konkrétan nem az van, hogy ügyes az antialias, meg jó a színmélység, hanem egyszerűen nem látok pixeleket, kész, folyamatos vonalakból állnak össze a betűk. Megérkeztünk, egy pixel 78μm széles (mikrométer, a méter egymilliomod része, azaz 0,001 mm - egy 1x1 milliméteres területre az iPhone 4 több, mint 164 pixelt rajzol ki), retina vagy nem retina, nem érdekel, ennél szerintem már nem érdemes tovább menni - mondom ezt úgy, hogy átérzem a "640 kbyte mindenre elég" kijelentések súlyát. Komolyan mondom, ültem a telefon előtt és percek teltek el azzal, hogy csak néztem az ikonokat.

Olyan érzés volt, mint amikor a CoV fénykorában kaptam egy választ az olvasói levelemre, ami - mint utólag kiderült - valószínűleg lézernyomtatóval készült. Ez számomra akkor teljesen ismeretlen volt, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján járunk, én meg még csak mátrixnyomtatót láttam. Úgyhogy csak ültem, és azon erőltettem a szemem, hogy felfedezzem a pontokat, amikből összeállnak a betűk, de hiába. Na ilyen az iPhone 4 kijelzője, mint amikor az ember a papírlyuggatós mátrix után találkozik egy lézernyomtatóval.

Most ugyanez a technikára rácsodálkozás van, mint akkor, tiszta hülye vagyok, "retina" meg "HD" szavakra keresek az App Store-ban, hogy bármit letöltsek, ami kihasználja ezt a felbontást, mindegy, hogy mit csinál, csak hadd nézzem még. A régi kijelzőre készített programok ugyanis árulkodóan kockásak, persze meg lehet szokni, de amikor megjelenik a felületen valami szöveg vagy szám, amit a rendszer rak ki, nem a program, akkor ugye él a nagyfelbontás, és rögtön látszik, hogy mit tudna ez a képernyő, ha használnák. De ez persze csak idő kérdése, nyilván megéri egy alkalmazásfejlesztőnek az upgrade. Szóval az iPhone 4 kijelzője gyönyörű, ezt nem ragozom tovább, inkább megmutatom:

iPhone 4 home screen
Tudom, hogy kilóg az oldalból, meg egy mega, de elnézést, meg akartam mutatni a 640x960 pixelt.
Jól láthatóak egyébként a korábbi és a jelenleg felbontásra készített ikonok közötti különbségek is.

Két ötletem is van arra, hogyan lehet átérezni ezt a felbontást, ha van kedvetek kicsit mozogni:

  • Hajoljatok olyan közel a monitorhoz, amilyen távolságról a mobilotokat szoktátok nézni, és képzeljétek el, hogy a fenti kép 7,5x5 centiméterbe zsúfolva jelenik meg.
  • Most telefonnal a kezetekben menjetek olyan messze a monitortól, hogy a kép akkorának tűnjön, mint a mobilotok kijelzője normál használati távolságban, és próbáljatok megkülönböztetni pixeleket valamelyik nagyfelbontású ikonban.

OK, OK, abbahagyom a lelkendezést, menjünk tovább.

Az alkalmazáspiac.

Azt semmiképp nem mondanám, hogy érezhetően nagyobb, mint az Androidos. Bizonyos dolgokból sokkal több van (főleg játéktéren nagyobb a választék), más dolgok meg hiányoznak (nyilván közrejátszik az Apple tiltás is, hogy nem lehet akármilyen alkalmazást készíteni). Aki Androidról jön, számítson rá, hogy érezhetően kevesebb a (minőségi) ingyenes program, egy júniusi adat szerint az Androidos appok 57%-áért nem kell fizetni, míg az iPhone alkalmazásoknak csak 27%-a ingyenes. Ezzel együtt az alkalmazások átlagára itt is csak 3 euró körül van, és csomó jó 99 centes dolog is létezik, tehát nem egy életbevágó összeg az, amit az ember szoftverre kell költsön. Nekem mindenesetre nagyjából 10 euró körüli összegből megvolt, amit az Androidon használtam - ott viszont ingyen.

Minden Androidos funkcióra persze nem találtam meg az iPhone-os megfelelőt, sajnos. Arra számítottam azért, hogy azt nem fogom tudni reprodukálni, hogy rádugom a linuxos laptopomra a telefont, a felugró menüben kiválasztom az "Internet Sharing" opciót, és már webezek is. Ez megy Androidon gond nélkül, az iPhone-nál a Linux még fel se merült, csak odáig jutottam, hogy a telefon "Tethering" menüpontjában javasolta, hogy beszéljek a mobilszolgáltatómmal, mert ez bizony nincs engedélyezve. Persze, nincs, de eddig se volt... mindegy.

Vannak viszont ennél nagyobb gondok is. A szívem leginkább az egyszerű kis dedikált GMail alkalmazás után fáj, ami még a 2-3 generációval ezelőtti telefonomon is simán futott, de ide a Google nem készítette el. Hiába állítottam be a levelezőt akár GMail, akár Exchange fiókként, vagy az értesítések nem nagyon akartak jönni új levélnél, vagy egyszerűen nem állt kézre az egész. Végül tehát az esetek nagy részében a webes felületet is használom, ami tök jó, de azért mégsem teljesen alkalmazás-érzés. Mindegy, a jövő szerintem a mobil weben van, szóval biztos fog ez még fejlődni.

Apropó, push, nézzünk pár koncepcionális különbséget.

Androidról iPhonera váltva az egyik legszembetűnőbb különbség a notification rendszerben van. Sok lelkendezést olvastam az Androidok felső sávjáról, de nem igazán értettem őket, ez tűnt természetesnek - amíg nem láttam, hogy hogy néz ki ez iPhoneon. Leginkább sehogy. Az állandó felső sáv itt teljesen az Apple játszótere: pontos idő, mobil hálózat, akku töltöttség, ilyenek. Egy alkalmazás ha értesíteni akar valamiről, akkor két választása van: vagy küld egy kb. a web nagyon korai szakaszára jellemző "alert" ablakot, vagy az ikonján jelez a nem olvasott események diszkrét számával. Az előbbi bármit csinálok, az arcomba tolja magát, az utóbbi ha az ötödik home képernyőn van, lehet, hogy napokig észrevétlen marad. A kettő között semmi, és innen nézve értékeli az ember igazán az Android diszkrét, de mégis szem előtt levő felső értesítés-sávját.

Kapcsolódik a multitaszk, amikor engedélyezte külső fejlesztőknek is az Apple, együtt röhögtem én is a fél webbel, sikerült a valódi párhuzamos futtatás helyett egy primitív, ezeréves megoldást választani. Ez volt az elmélet, ehhez képest a gyakorlatban egy hét után azt mondom, nem nagyon hiányzik a dolog, annak idején a PDA-k világában is szimpatikusabb volt a Palm egyfeladatos megoldása a Psion valódi multitaszkjával szemben.

"In multitasking, if you see a task manager... they blew it. Users shouldn't ever have to think about it." - ezt Steve Jobs bírta mondani, és azt hiszem, mobil kontextusban igazat kell adjak neki. Van abban valami lehangoló, amikor az ember egy szinkronizálás közben belassult telefonon azon matat, hogy kiírtsa a hátterben futó processzeket, mert gyorsabban szeretne böngészni. Ezzel együtt azért vannak néha fájó pontok. Androidon megszoktam, hogy ha zenét hallgatok, nyugodtan használhatom a telefont arra, amire akarom, itt előfordult, hogy indítottam egy alkalmazást, mire szépen elhallgatott a zene, ami kicsit összerondítja azért a felhasználói élményt.

Viszont a már régen is működő push megoldást egyszerűen zseniálisnak tartom. Anélkül, hogy mély technikai részletekbe mennék, arról van szó, hogy a külső fejlesztők úgy tudnak az Apple infrastruktúráján keresztül értesítéseket, üzeneteket küldeni az alkalmazásaik felhasználóinak, hogy azoknak az alkalmazásoknak nem is kell futniuk. Ez ugye valódi push, nem periodikus lekérdezgetés. Az Android ezen a területen csak most ébredezik, a Cloud To Device Messaging a 2.2-es verzióval jelent meg, így közel sem mondható még elterjedtnek az összes iPhone-on régóta rendelkezésre álló megoldáshoz képest.

A nagyfokú testreszabhatóság hiánya is fáj kicsit, erre csak egy saját történetet mondok: pár hónapja egy olyan időszakot élt át szegény szerverünk, hogy gyakran előfordult, hogy az éjszakát nem bírta ki, reggel újraindítás kérésével kellett kezdeni. Ilyenkor ugye nem jó, ha ezt az ügyfelek előbb veszik észre, mint én, üzemelt tehát a Pingdom remek SMS-es értesítő rendszere (nyugodt szívvel ajánlom bárkinek). Pár nap után viszont nagyon meguntam hajnali háromkor kelni, tehát a következőképpen állítottam be a telefonom:

  • este 11 és reggel 7 között automatikusan néma üzemmódba vált - erre a Sleep Silencer nevű ingyenes programot használtam, de van ezer másik megoldás is rá;
  • beérkező SMS-ekre 5 percenként csörög, amíg el nem olvastam őket - ezt a Handcent SMS tudja, a program szép példa arra, hogy Androidon milyen mély szinten lehet kicserélni belső funkciókat külső megoldásokra, ez az alkalmazás a teljes SMS-kezelést veszi át a rendszertől, de van például alternatív telefonáló alkalmazás is.

Az eredmény: akármikor kaptam SMS-t éjszaka, nyugodtan alhattam, legkésőbb reggel 7:05-kor az ismételt riasztás ébresztett, és még időben újra tudtam indíttatani a szervert. Ez egy tipikus Androidos sikersztori, kérdezzétek meg akármelyik Androidos barátotokat, biztos tudnak ők is mondani pár ilyet. Abba viszont nem is megyek bele, hány ponton elképzelhetetlen ez egy iPhone-nal, szerintem érzitek a különbséget. (A szervert egyébként már kicseréltük azóta, szolgáltatót is váltottunk, ha ügyfelek is olvasnák a cikket, a deja.hu-nál vagyunk, és nyugodtan ajánlom őket is bárkinek.)

A flashről annyit tudok csak mondani, hogy büszkén vállalom, hogy már több, mint egy évtizede a web rákfenéjének tartom, azóta annyi változott csak, hogy régen volt, ahol indokolható volt a használata (multimédia, játékok, stb.), most már egyre kevésbé az. Nem vagyunk még ott, hogy végre teljesen megszabadulhassunk tőle, a <video> taget is sikerül elvinni valami idióta formátumvitába, és igyekszik a flash is tartani a lépést, de azért még mindig csak egy az oldal szövetéből kihasított téglalapról beszélünk. A HTML-CSS-JS hármassal szemben nem szerves része a webnek, soha nem is lesz az. Androidon egy-két esetre emlékszem csak, amikor egy-egy idióta étterem lapja miatt jól jött, hogy ment a Flash is a böngészőben, de ezekat leszámítva nekem csak annyi lett a változás az iPhonera váltással, hogy kevesebb banner jelenik meg az oldalakon.

Ha már böngésző, nem tudom, mi a különbség, talán a HTC Hero lassabb hardvere miatt van, de azon vettem észre magam, hogy míg Androidon az Opera Minit használtam szinte kizárólag, addig iPhoneon csak a saját böngészőt - ami ugyanúgy webkites, tehát szinte megegyezik az Androidossal. Az is lehet, hogy ennyit számít a képernyőfelbontás, így néz ki például belenagyítás nélkül a címoldalunk (álló képernyőn, csak megvágtam):

Kispad.hu az iPhone 4-en

És ez azért általában olvasható is, a többi esetre meg ott a nagyított nézet. Talán az segített, hogy az iPhone automatikusan szinkronizálja az asztali Safari bookmarkjait, bár ilyesmire Opera Miniben is lenne lehetőség... nem tudom, valahogy kényelmesebb, jobban kézre áll itt a natív böngésző. Az is számíthat, hogy iPhone alatt az összes alkalmazás linkjét a Safari nyitja meg - Androidban viszont természetesen azt is be lehet állítani, hogy a default böngésző például az Opera Mini legyen, így minden ott nyílik.

Apróságok maradtak még ki:

  • Tök jó, hogy iPhoneon nem csak egy irányba lehet vízszintesre dönteni a kijelzőt, a Hero-nál többször esett volna jobban kézre a másik oldal.
  • A billenyűzet érdekes kérdés, elsőre nagyon hiányoztak a szám-, és irásjelek a hosszan nyomvatartott gombokról (a számváltó nyomvatartásával lehet itt gyorsan elérni őket), viszont másrészt meg érezhetően kevesebb hibával gépelek itt, pedig fizikailag a billentyűzet nem sokkal nagyobb... legyen ez a pont döntetlen.
  • Az ikonok home screenre pakolása iPhone-on Androidhoz képest elképeztően béna, az, hogy kényszeresen sorbarakja az ikonokat, meg feltölti az új programokkal az üres helyeket, a rendezgetés folyamatos újrakezdésére késztet, amibe nagyon hamar belefáradok.
  • Nem gondoltam volna, hogy csak ennyire, de azért hiányoznak a widgetek: naptár, időjárás, gyors wifi/3G/stb. kapcsolgatás, ilyenek néha jól jönnének, de ennél nagyobb űrre számítottam.
  • Az már jobban zavar, hogy nincs semmilyen egyszerű jelző LED a telefonon, Androidon azonnal látom, hogy az asztalon fekvő telefonra jött-e üzenet, hogy hogy áll a töltés, stb.
  • Hiányoznak még kicsit a fizikai gombok is, több alkalmazásban előfordult, hogy nagyon jól jött volna egy "back" típusú gomb, vagy keresgélte az ujjam a menüt - de lehet, hogy csak át kell szokni.
  • Háttértár, oké, hogy az Androidban cserélhető, viszont az alkalmazások nem oda, hanem egy erősen korlátozott belső memóriába települnek - ez a HTC Hero alatt összesen 288 MB. Ehhez képest el tudjátok képzelni, milyen érzés volt az iPhone-on a teljes (itt 16 giga) háttértárral gazdálkodni - míg az Androidon folyamatosan sakkozni kellett a hellyel, itt ész nélkül telepíthet az ember mindent, ami eszébe jut. (A 2.2-es Androidban hivatalosan is megjelent APP2SD erre ad némi megoldást, bár úgy látom, ez még messze van a tökéletestől.)

Ennyi, csomó mindenről nem írtam még a fényképezőtől kezdve a szinkronizáción át a giroszkópig, de kérdésekre szívesen válaszolok a kommentekben. Egyelőre úgy néz ki, hogy bár nagyon örülök annak, ahogy az Android demokratizálja az okostelefon-használatot a belépési ár folyamatos lefele tornászásával, én jelenleg egy elég boldog iPhone tulaj vagyok. A Hero meg megmarad, kell egy Android is a házban, de nem az lesz az elsődleges telefonom.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (64)

1

ern0, 2010. augusztus 22. vasárnap, 21:17 (#)

Telefonálás? - kérdezném, ha viccelődni akarnék. Na de egy komolyat is kérdek: üzemidő?

2

robi, 2010. augusztus 22. vasárnap, 21:17 (#)

Köszi, ezzel sikerült végleg az iPhone4 irányába billentened a mérleget :) Az utóbbi hetekben újra elbizonytalanodtam, de amiket leírtál negatívumok, azokon túl tudok lépni. Már csak az itthoni T-Mobile-t kell megvárni, hogy legyen végre.

3

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 22. vasárnap, 21:20 (#)

ern0, bírja a mai smartphone-oknál megszokott egy napot.

4

sajt, 2010. augusztus 22. vasárnap, 21:25 (#)

Apróságokhoz, (ezek desire-re és 2.2-re vonatkoznak.)
Androidon is lehet minden irányba dönteni a kijelzőt.
2.2-től már működik alapból az app2sd.
Na, mindegy, csak visszajössz egyszer :)

5

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 22. vasárnap, 21:41 (#)

hopp most esik csak le ern0 kommentjének másik fele, persze, az antenna-gate.

szóval az van, hogy kézzel nem nagyon tudom előidézni a pálcikavesztést, illetve megnéztem, 23 hívásom volt eddig a telefonnal, ebből egyszer volt szakadás. az apple ingyenes tokja szeptemberben érkezik, de ha használni is fogom, akkor is inkább a készülék védelme érdekében.

6

DuDe, 2010. augusztus 22. vasárnap, 21:57 (#)

nekem ugyan csak iPodom volt az Android előtt, így nem mindent tudok összevetni, de csak bólogatni tudok az összehasonlításra.

kb. 2 hónapja van Androidos telefonom, de az összes hibájával együtt imádom :) azt elismerem, hogy az iPhone simábban megy, és talán (talán) stabilabb is, de az általad is leírt dolgok mellett is maradnék az Androidnál. Igaz, ez egy Nexus One, és mint ilyen, a Hero-nál jobb, de pl. az alkalmazásoknak szánt memória így is szűkös.

Egyébként a forgatós problémát a Froyo-ban megoldották. Jah, és fura, de én is úgy érzem, hogy az iPodon jobban (de legalábbis pontosabban) megy a gépelés :)

7

Author Profile Page ervin, 2010. augusztus 22. vasárnap, 22:19 (#)

Én meg, ahogy az általad linkelt cikkemben megjósoltam, azóta megvettem a Desire-t. Ez az első Androidos telefonom, újabb generáció a te Heródnál, ennek fényében érdekes olvasni a tapasztalataidról.

- Ahogy írták már előttem is, nekem már természetes, hogy ezt a készüléket is mindenfelé lehet forgatni.
- Az Opera Mini helyett a natív böngésző eluralkodása nálam is lejátszódott, ahogy nálad az iPhone-on.
- A Desire képernyőjéhez szokva ösztönösen törölgetni akarja az ember a "régi" (nálunk még jelenlegi) iPhone-okat, annyira felbontástalanok és homályoskák - mondjuk, ez a helyzet az iPhone 4-essel a visszájára fordul majd, amíg megint nem lép egyet az Androidos világ is.
- A Froyo által behozott magyar nyelvű szótár és szövegfelajánlás pedig maga a kánaán (na jó, csak majdnem). Nem tudom, hogyan áll ezzel az iPhone, de persze napi szinten nekem mindegy is, mert nem azt használom.

Azt a képernyőt, azt azért irigylem, ahogy írtam is anno. De asszem, az az egyetlen dolog.

8

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 22. vasárnap, 23:15 (#)

ervin, megy a magyar szótár és felajánlás / javítás az iPhone-on is

9

Asszem, 2010. augusztus 22. vasárnap, 23:55 (#)

Na végre egy értelmes és kellően objektív poszt ebben a témában, örülök neki, hogy látod mindkét telefon hibáit és előnyeit is.

Azért is örültem ennek az írásnak, mert én is hasonló helyzetben vagyok. Az Android rendszer, főleg a 2.2 nagyon tetszik (ha nem lett volna lassú a balcsin a mobilnet, frankó érzés lett volna, hogy egy laptopot és egy netbookot én látok el wifivel a telefonról), de a készülék (HTC Desire) hangminősége annyira gyenge, hogy erősen gondolkozom a váltáson és ez a Retina Display dolog nagyon meggyőzően hangzik.

Bár lehet, hogy pár nap alatt megszokja az ember és utána már észre sem veszi, mint ahogyan a szagokhoz is hozzászokunk idővel, majd írj erről pár sort, ha van tapasztalatod. Mert a felső értesítési sávot azért nem áldoznám be egy esztétikai funkcióért, az tényleg hatalmas telitalálat Androidon.

10

qnadam, 2010. augusztus 23. hétfő, 00:07 (#)

szimpatikusan pártatlan cikk, gratu :)
(nincs személyes érintettségem egyik irányban sem)

viszont egy hiba a cikk elejéről: "akinek elege van az AT&T amerikai GSM lefedettségével"

11

gabort, 2010. augusztus 23. hétfő, 01:09 (#)

Abszolut elfogultnak számítok, mert nem bírom Steve Jobbs arcátlan húzásait. Ez persze szubjektív. Az "antenna gate", és az arra adott "you're holding it wrong" empatikus válasz is segített egyértelműen a Desire felé terelni, ahol remélem hamarosan élvezhetem a még egyszerűbb fejlesztés lehetőségét is. Nem arról van szó, hogy csak a natívban ájfónra írt szoftvereket fogadják el, és jól lefejnek mielőtt elkezdenél bíbelődni a telefonnal, hanem bármit, uram bocsá még akár flash-ben is futtathatsz rajta. Van Eclipse alapú fejlesztő környezet, és készül egy könnyebb "legos" rendszer is. Talán kicsit enyhít a helyzeten a nem túl régi bírósági döntés ami szerint nem illegális a jailbreak amivel pótolható sok hiányzó funkció az ájfónról. Mégis. Ha lehet, én a nyílt platform mellett teszem le a voksom. Élményben egyébként nagyjából ugyanazt tudják. Pl. egyik sem képes egy ötezer forintos telefon azon funkcióját replikálni, hogy bluetooth kihangosítóról indítva a hívást felhívja hangminta alapján pl. Tirpák Rozáliát. Ugyanis nem hangmintát hasonlítgatnak, hanem szajpen megaejrtik ejs szoeveggee oalakítsak amit hallanak.

Most fogom egyébként próbára tenni a HTC supportot, mert természetesen itt sem kolbászból van a kerítés. Van egy elég jelentős korai Desire szállítmány (köztük sajnos az enyém is) amelyek túlmelegszenek, és ilyenkor újra is indulnak szépen. Különösen gyorsan jön ez elő pl. navigáció közben, de egy sima poker alkalmazás is okozta már. A fellelhető fórumok szerint egyre gyakrabban jelentkezik a probléma, és ezt tapasztalom is. Hétfőn csatába indulok egy alaplap cseréért...

12

Author Profile Page NagyGa1, 2010. augusztus 23. hétfő, 04:44 (#)

"hanem egyszerűen nem látok pixeleket, kész, folyamatos vonalakból állnak össze a betűk."

Akár ezt is be lehetne tudni az eltelt egy évnek.

13

Szasza, 2010. augusztus 23. hétfő, 08:58 (#)

Érdekes cikk... Gratula...

14

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 23. hétfő, 10:50 (#)

qnadam, lehet, hogy hülye vagyok, vagy vak, de nem értem, mit rontottam el...

15

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 23. hétfő, 10:50 (#)

NagyGa1, be lehetne, ha lenne ilyen felbontású Androidos telefon, de tudtommal még nincs.

16

Yv@n, 2010. augusztus 23. hétfő, 12:45 (#)

Az iPhone4 képernyője egy kényszerhelyzetre szült válasz. (Ettől még persze baromi jól néz ki). A régi kijelző eléggé vacak felbontású volt a mostani mezőnyben, viszont a visszafelé kompatibilitás rákfenéje pofáncsapta az apple-t is. Az app store ugye rogyásig van nem vektorgrafikus alkalmazással, és ezek normális megjelenítését egy nagyobb panelen a tft sajátossága miatt nem tudod megoldani csak úgy, hogy a felbontást mindkét irányban egész számú többszörözöd(ellenkező esetben bárhogy is interpolálod a szomszédos pixeleket eléggé maszatolt szar lesz az eredmény). Ez történt az iPhone 4 esetében.

Ez alapján szerintem nem nagyon várható a közeljövőben androidos vonalon ilyen felbontású kijelző, mert tippre ez azért jó kis többletköltség a gyártásnál.

17

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 23. hétfő, 13:36 (#)

Yv@n, persze, a felbontásnövelést csak így lehetett meglépni, hiszen az összes ezelőtti iPhone-nak ugyanakkora volt a képernyője. Az Androidnál én nem a többletköltség, hanem e miatt nem várnék ilyet a közeljövőben, hiszen nincs "Android felbontás", kis túlzással minden készüléknek más és más a kijelzője. Azért várok viszont mégis, mert az iPhone 4 most felvitte a lécet, ez meg felhasználói igényeket jelent, amit biztos lesz majd Androidos gyártó, aki kielégít.

18

kereszt, 2010. augusztus 23. hétfő, 15:03 (#)

#14
eszpee, szerintem arra gondolt qnadam, hogy elege van valami_ből_ nem valami_vel_

19

gabort, 2010. augusztus 23. hétfő, 16:13 (#)

Na, pont erre utaltam, bár sajnos én még nem találtattam méltónak, hogy élőben is kipróbálhassam.
http://index.hu/tech/cellanaplo/2010/08/23/megnyilt_az_android_a_gagyi_elott/

20

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 23. hétfő, 17:58 (#)

kereszt, qnadam, köszi, javítottam, a "vak vagyok" eset játszott...

21

KZ, 2010. augusztus 23. hétfő, 18:23 (#)

"Ez ugye valódi push, nem periodikus lekérdezgetés."

Én úgy tapasztalom, hogy bizony periodikus lekérdezgetés (persze nem alkalmazásonként, hanem az oprendszer csinálja). Emiatt ha engedélyezed a Push-t, akkor gyorsabban merül az aksi...

22

Yv@n, 2010. augusztus 23. hétfő, 18:42 (#)

@17, eszpee:
Igen ezt kifelejtettem, gyak az androidos készülékek kijelző mérete erős szórással rendelkezik, így ezért épp megléphető bármikor egy ilyen megoldás is. Viszont én most egy Desire-t nyomkodok és már ennek a kijelzőjén is az az érzés kerülget, amit te fentebb felvázoltál, gyakorlatilag nem látok szabad szemmel pixeleket. Éppen ezért hiszem azt, hogy androidos vonalon max akkor lesz ez, ha valamely gyártó ezzel akar villogni, kitünni a többiek közül, míg az iPhone4 esetében egy elég jól indokolt döntés volt.

23

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 23. hétfő, 19:47 (#)

KZ, nem, nézz utána, hogy működik. Ha változik az IP címed, azt nyilván le kell jelentenie a telefonnak az Apple felé, hogy tudják a központban, hol lehet téged elérni, ha jön a nyomás. Ez értelemszerűen hálózati forgalmat jelent, ami simán okozhat gyorsabb merülést.

Hol tudod egyébként kikapcsolni a pusht? Én nem találtam erre globális beállítást - nem csak a Mail, hanem egy csomó más alkalmazás, third partyk is használják.

24

Harrach, 2010. augusztus 23. hétfő, 20:13 (#)

Nem allja meg a helyet az egesz szamu tobbszorosre nagyitas elmelete. Az iPad-ben 1024x768-as panel van megis futnak az iPhone programok. Nyilvan nem csak egesz pixelre tudd nagyitani a hardver, mikozben pixel shadereket is tamogat.

25

DuDe, 2010. augusztus 23. hétfő, 20:59 (#)

A kijelző dologgal kapcsolatban hajlamos vagyok egyetérteni azzal a véleménnyel, miszerint az Apple-nek muszáj volt lépnie, és kicsit az az érzésem, hogy ha csak 1-1 pixellel tudták volna túlszárnyalni a jelenlegi PDA-k kijelzőjét, akkor is megteszik :)

Nade komolyan. A Desire, vagy a Nexus 480×800-as felbontása nagyon ott van, amit leírtál. Az egymásra licitálás ideje szép lassan lejár, és az egyéb (sokkal fontosabb) funkciók fejlesztése veszi át a szerepet.

Ezzel persze nem szeretném azt mondani, hogy a retina display nem jó, vagy ilyesmi - csak ugyanúgy része a Jobs-féle "csodagyár" termékpalettájának, mint a hihetetlen, eszméletlen újításnak számító multitasking, vagy akár a csodás kopipészt...

26

ferenc, 2010. augusztus 23. hétfő, 21:58 (#)

widgetek pedig vannak (konyves kalman)
az en iPhone4 esemen mondjuk pl Weather alapbol az elso lapon a stock, maps, weather, notes kontextusban ott figyel, de Dashboard hoz hasonlo widgetet eleg egyszeruen lehet kesziteni az iphone devkittel (DashCode), van egy egyszeru switch miszerint Dashboard Widget/WebApp.

A Safari Webkit eleg jo Gyavaszkript API-val rendelkezik, kovetkezeskeppen az AJAX webapp eleg messze el tud vinni anelkul hogy Xcode /Objective-C re kelljen fakadni.

27

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 23. hétfő, 22:51 (#)

DuDe, láttál már iPhone 4-et?

ferenc, láttál már Androidos widgeteket?

28

mani, 2010. augusztus 24. kedd, 05:10 (#)

eszpee:

"Ha változik az IP címed, azt nyilván le kell jelentenie a telefonnak az Apple felé, hogy tudják a központban, hol lehet téged elérni, ha jön a nyomás."

Hiába tudja az ip-det, ha router mögött vagy akkor nem tud elérni. Az egyetlen megoldás a folyamatos poll a telefon irányából.

Egyébként "Apple implements an intermediate server (under their own control and not under operators control or visibility) called as the Push Notification Server (PNS). The device (iPhone) maintains a constant TCP/IP connection with this server."

Forrás: http://palrakesh.wordpress.com/2009/09/23/how-iphone-push-works/

29

mani, 2010. augusztus 24. kedd, 05:20 (#)

Hogy a témához is hozzászóljak:

Nem láttam még iphone4 kijelzőt, de láttam már a milestone-om kijelzőjét, szerintem a 480x854 már van annyira sűrű hogy retinának lehessen nevezni (feltéve ha úgy definiálod a retinát hogy szabad szemmel nem megkülönböztethetőek a pixelek, azt hiszem SJ ezt nevezte annak). Szóval van ennek is olyan szép képe :)

A cikkel nagyrészt egyetértek :)

30

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 24. kedd, 09:08 (#)

mani, de hát ez sem folyamatos lekérdezgetés, a lényeg, hogy az információt a szerver küldi ki, nem?

a 480x854 kb kétharmada az iPhone 4-nek - szerintem nézz meg egyet, ha teheted... ;)

31

Asszem, 2010. augusztus 24. kedd, 09:25 (#)

Ja, tegnap voltam boltba más telefon miatt, kértem mutassanak egy iphone 4-et, de nem tudták bekapcsolni, szal a kijelzőjét nem láttam, de mindenhol azt olvasom én is, hogy élőben kell látni, csupán a számadatok semmit nem jelentenek.

Én Desire-n, ha nagyon keresem a pixeleket, akkor néha látom, de ez csak azóta van, mióta az iphone kijött ezzel a retina dologgal, normál hétköznapi használatnál egyébként nem zavaró, furcsa is volt a haverok 3gs-ének képernyőjét látni Desire után, próbáltam letörölni, miért olyan homályos, szóval egy iphone tulajnak még nagyobb ugrás lehet a retina, de ahogy a cikkből ltászik, egy androidosnak is.

32

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 24. kedd, 09:35 (#)

Asszem, tényleg nézd meg ha teheted. :)

Azt meg viszont én írom alá, hogy a HTC Hero utána Desire képernyője is elég szép váltás.

33

gabort, 2010. augusztus 24. kedd, 09:59 (#)

Szerintem. (Írta Shakyamuni Siddhārtha Gautama, fordította gabort)

Szerintem mindenki a saját kedvencét nyomja. Én beismerem, hogy nekem a Desire a szimpatikus, másoknak az a szimpatikus, ha nagyobb számok vannak a specifikációkban. Tényleg szuper kijelzők, és biztosan gyorsan megjelennek majd más mobilokban is. Az Apple érdeme ebben annyi, hogy sikerült megfelelő szerződésekkel biztosítani, hogy jusson nekik belőle a szűkös piacon (utalnék most ezzel arra, hogy nem régi hír, miszerint az újabb Desire telók kijelzője más technikát kapott, mert nem bírtak eleget szállítani (az egyébként jobb) másik kijelzőből.

És végül: érdemes megtekinteni, hogy a hiperszuper ájfón kijelző (ami tényleg király), hogyan aránylik a kindle e-book reader e-ink kijelzőjéhez... Na, van még hova fejlődni, és ez független attól, hogy ájfón vagy droid kedvelők vagyunk.
http://www.crunchgear.com/2010/08/13/kindle-and-ipad-displays-go-under-the-microscope/

34

Asszem, 2010. augusztus 24. kedd, 10:45 (#)

Tegnap mentem boltba vagy voltam boltban, bakker, lassan én is elhülyülök az internettől XoXoXo :-)

35

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 24. kedd, 10:45 (#)

gabort, az e-ink kijelző nekem is nagy kedvencem, de ez azért nem ugyanaz a műfaj, két dolgot mondok csak: képfrissítés és színmélység. :)

36

gabort, 2010. augusztus 24. kedd, 17:24 (#)

Esszpee, teljesen igazad van. Előbb-utóbb megjelenik a gyorsabb, és színes e-ink, és akkor mindenki fogja majd a fejét, hogy úristen, ezt már a sas is összefüggőnek látja. Én csak arra akartam rávilágítani, hogy mekkora nagy marketing kamu az, ami az Apple-ből folyamatosan áramlik kifelé. Nemsokára a 220V-ot is óriási találmányként tálalják majd :)

37

Author Profile Page NagyGa1, 2010. augusztus 24. kedd, 17:39 (#)

Az érdekelne még, hogy a kontaktok átvitelét hogyan sikerült megugrani.

38

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 24. kedd, 19:17 (#)

gabort, az egész cikk arról szól, hogy legalábbis a konkrét termék kijelzőjének esetében ez azért több, mint "marketing kamu" - furcsa is nekem kicsit, hogy annak titulálod, amikor előtte elismerted, hogy "tényleg király". de mindegy, másként látjuk, ez van.

NagyGa1, az iPhone szinkronizál az OS X-es telefonkönyvvel, az pedig a Google Contacts-szal, az pedig az Androiddal. :)

39

ferenc, 2010. augusztus 24. kedd, 20:02 (#)

@27:
Nem lattam androidos widgetet, ugy latszik naiv modon felteteleztem hogy nagyjabol a Dashboard widgetre (+Yahoo, Windows 7, Google widget/gadget) hajazo kis miniwebapprol van szo (AJAX alapu kis webapp ize, amit browserekbe es op rendszerbe is be lehet agyazni.

40

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 24. kedd, 20:20 (#)

ferenc, nem, vagy nem teljesen... azt képzeld el, hogy az iPhone-od kezdőképernyőjén nem csak ikonok vannak, hanem mini-alkalmazások, amik rögtön friss adatokat mutatnak. tehát nem kell kattintanod az időjáráshoz, hanem ott van rögtön a telefonon, a napi teendőid, naptárad, a forint árfolyam és az apple meg google részvény aktuális grafikonja mellett. ez hiányzik kicsit az iPhone-ról, mert az Androidon nagyon megszoktam.

41

gabort, 2010. augusztus 24. kedd, 20:33 (#)

Tartom, és emelem, hogy jó a kijelzője az i-phone-nak. Más kérdés, hogy "retina display" az marketing kamu.

42

ferenc, 2010. augusztus 24. kedd, 21:03 (#)

@40: Vettem, tehat a wallpaper olyan mint a DashBoard az OSX -en.

A retina dolog valoban hype, viszont a tudomanyos oldalrol annyi van benne, hogy az MIT MediaLab guruk anno valahol 900dpi-s displayt deklaraltak annak hogy a nyomtatott mediahoz hasonlo komfortosan lehessen pl ujsagot olvasni.
a 394 pixel per inch mar feluton vana nirvana fele (a tanulmany idejeben 72dpi volt a std, 85 dpi volt az extra fajintos, szoval akkor ez tobb mint egy nagysagrend tavolsagban volt).

43

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 24. kedd, 21:06 (#)

ferenc, igen, nagyjából :)

retina: marketingszöveg, NYILVÁN, de több alapja van, mint mondjuk az "it just works"-nek...

44

nyelv-ész, 2010. augusztus 24. kedd, 22:34 (#)

"A szívem leginkább az egyszerű kis dedikált GMail alkalmazás után fáj, ami még a 2-3 generációval ezelőtti telefonomon is simán futott, de ide a Google nem készítette el."

A cikkben szereplő képernyőképen van egy Gmail ikon. Ez akkor minek az indítására szolgál?
Egyébként a symbianos telómra letöltött guglimél alkalmazás ugyanúgy kussol új levél esetén, pedig folyamatosan a háttérben fut. Csak ha megnyitom vagy előtérbe hozom, akkor látszik, hogy jött új levél, de értesítő az egy szál se.

Ha viszont a teló saját emilkliensével támadom a guglimél fiókomat, és beállítom az ütemezett levélfejléc lekérést, akkor szépen csiripel, meg kiteszi az ikont a készenléti képernyőre és a képernyővédőre is.

Fura, hogy ilyen triviális dolgok nem működnek jól egy ennyire a netre hangolt készüléknél, mint amilyen az iPhone.

45

Bence, 2010. augusztus 25. szerda, 00:26 (#)

Mindenestere érdemes feltenni a most megjelent Google frissítést:
http://googlemobile.blogspot.com/2010/08/google-mobile-app-for-iphone-gets-pushy.html

46

Author Profile Page NagyGa1, 2010. augusztus 25. szerda, 03:57 (#)

eszpee: Ok, akkor ez pipa.

Kíváncsi vagyok, a Nokia mikor jön ki egy Android telefonnal, mert ez a Maemo dolog minden szimpátiám ellenére is igen halottnak tűnik, és emiatt totál letornászhatja a piaci részesedését, ha nem lép nagyon hamar.

Nem lehet a Google egyéb szolgáltatásai nélkül versenyezni, ez van, az egyik piacon szerzett előnnyel elég könnyű egy másikon is sikeresnek lenni, bármennyire is erőfölénnyel való visszaélés, stb.

47

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 25. szerda, 09:24 (#)

nyelv-ész, az a gmail.com bookmarkja.

Bence, igen, láttam, használom és szeretem is, biztos olvasták a cikket :)

NagyGa1, hát szerintem az a törölköző bedobását jelentené, ott van azért nekik egy Ovi is, azt is kukázni kéne Android esetén.

48

Gábor, 2010. augusztus 25. szerda, 13:21 (#)

Az ugye mindenkinek megvan, hogy Gabort nem az iPhone 4G kijelzőjével kapcsolatos cikket linkelt be nekünk, hanem az a cikk az iPad kijelzőjéről szól? Annak pedig a legrosszabb a dpi-je az összes iOS eszköz közül, hiszen nagy.

49

Author Profile Page eszpee, 2010. augusztus 25. szerda, 20:07 (#)

Gábor, lol, nekem fel se tűnt, mert eleve abszurdnak tartottam ezt a két kijelzőt összevetni. De így tényleg szebb. :D

50

Author Profile Page NagyGa1, 2010. augusztus 26. csütörtök, 04:25 (#)

eszpee, viszont ha nem dobják be a törölközőt, akkor a piacot dobják be ahogy most kinéz a dolog.

51

gabort, 2010. augusztus 26. csütörtök, 10:02 (#)

Hopp, bocsi. A csúsztatás szándékolatlan volt.

52

Asszem, 2010. szeptember 2. csütörtök, 09:47 (#)

Na, mik a tapasztalatok pár hét eltelte után?

53

Author Profile Page eszpee, 2010. szeptember 2. csütörtök, 10:15 (#)

Asszem, még mindig úgy érzem, hogy mézeshetek vannak. :)

A legutóbbi hiányosság, ami feltűnt, hogy Androidon volt több megoldás is arra, hogy kinyerjem az SMS-eket a telefonból. Amit én használtam, az észrevétlenül a GMailbe töltögette őket egy "SMS" label alá, minden felhasználói beavatkozás, egyáltalán megjelenés nélkül, nem is láttam, hogy fut, szép megoldás. Na itt ilyen nincs. Egyelőre nem hiányzott, de megértem, ha valakinek fáj, hogy ez nem megy.

54

Asszem, 2010. szeptember 2. csütörtök, 11:14 (#)

Aha. Notification bar hiánya mennyire megszokható?

55

Author Profile Page eszpee, 2010. szeptember 3. péntek, 09:44 (#)

Mondjuk közepesen. Olyan nagyon nem hiányzik, "csak" akkor jut eszembe, amikor látom az alert-szerű unlockra eltűnő üzeneteket, vagy a huszadik képernyőn csendben növekvő badge-számot.

56

csiszi, 2010. szeptember 6. hétfő, 11:34 (#)

A notification tényleg katasztrófa az iphone-on. Pár hónapja olvastam egy hírt, miszerint az apple felvette a webOS notification-guruját, remélem előáll majd valami frankó dologgal.
Addig is, ha a notification appokat egy folderbe teszed, akkor a folderen az összes bent lévő app jelzései látszódnak - így kevésbé vesznek el, mintha 20 képernyőre lenne szétdobálva minden.

Egy, a feltörés mellett szóló nagyon erős érv pedig az SBSettings nevű kis cydia alkalmazás - az ujjad végighúzva a felső sávon bejön egy "floating" panel, amibe widget szerű ikonokat pakolászhatsz - wifi, ipod, gps, 3G, stbstb.

57

Author Profile Page eszpee, 2010. szeptember 6. hétfő, 12:29 (#)

csiszi, köszi, egyelőre azért maradnék jailbreak nélkül. :) a folderest megfontolom!

58

Author Profile Page NagyGa1, 2010. október 2. szombat, 02:05 (#)

A CoV olvasói levelet megosztod velünk?

59

Author Profile Page eszpee, 2010. október 2. szombat, 18:50 (#)

NO WAY :D

(nincs már meg szerintem)

60

Zack, 2010. október 7. csütörtök, 00:19 (#)

Szia!

Engem most érdekelne az antenna dolog, amikor írtál erről akkor az volt, h 23 hívás 1 eldobott. (ez nem vészes arány szvsz)
Most milyen az arány, illetve nem tudom h használsz-e metrót ha igen akkor ott milyen a térerő?

61

Author Profile Page eszpee, 2010. október 7. csütörtök, 09:23 (#)

Nem volt dobott hívásom azóta, viszont nem sokat telefonálok, a metróban meg itt Lyonban nincs térerő. :)

62

Zack, 2010. október 28. csütörtök, 22:36 (#)

Nah megvettem én is pár hete. Nem csalódtam benne. Nincsen semmi baja, se hálózati se közelségérzékelős szenzoros hiba. Szal köszönöm a segítséget. ;)

Iphone 4
Szoftververzió: 4.1
Hálózat: T-mobile

63

connor, 2011. március 7. hétfő, 13:59 (#)

"Ez ugye valódi push, nem periodikus lekérdezgetés."

Valójában pedig de. Azért eszi az erőforrást a push mert valójában get. Az apple szervere elteszi az üzenetet és a rendszer a háttérben fel-felnéz a szerverekre, hogy érkezett-e valami.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork