Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A mobil web mint alkalmazásplatform

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2010. szeptember 10. péntek, 21:51 | 48 hozzászólás

Életemben először írtam egy mobil programot. Annyit csinál, hogy igyekszik a lehető legpontosabb címmel megmondani, hogy épp most hol vagy. Ha új helyen bulizol, és nem tudod, hova kell hívni a taxit, segíthet. Beismerem, elég szűk alkalmazási terület, valószínűleg nagyságrendekkel egyszerűbb megkérdezni valakit, vagy elsétálni a sarokig, sőt, ez az információ a Google Mapsből is kinyerhető pár kattintással. Pedig tényleg egy ilyen ismeretlen kerthelyiségbe taxirendelős szituáció adta az ötletet még a nyáron. A teljes fejlesztés körülbelül 3 órát vett igénybe, és az eredmény ugyanúgy fut Androidos telefonokon mint iPhone-okon.

Ugyanis egy weboldalról beszélünk, a kispad.hu/holvagyok címen. Mégis majdnem minden szempontból úgy viselkedik, mint egy rendes alkalmazás: ha kirakod a kezdőoldalra, saját ikonja van, arra kattintva rögtön indul, és amint megtalált, írja és mutatja is, hogy hol vagy, pontosságtól függő bevezetővel. (A "környéken"-nél jobb a "nagyjából", de a legjobb értelemszerűen a "pontosan".) Ha tud, GPS-t használ, ha nem, Google Gearst, vagy legvégső esetben az IP címedet.

Egy hagyományos alkalmazás fejlesztéséhez képest nem kellett viszont tesztelés közben binárisokat fordítani, azonnal nézhettem az oldalt; nem kellett mindent a mobilon ellenőrizni, hiszen asztali böngészőben is fut szépen, mint minden weboldal; nem kellett élesítéskor mindenféle piacterekre feltölteni, pláne nem hosszadalmas jóváhagyási procedúrákon átvergődni; és ha továbbfejlesztem, vagy kijavítok egy bugot, nem kell aggódnom a korábbi verziót használó felhasználókért, hiszen értelemszerűen mindenki azonnal a legfrissebb változatot nézi. És legfőképpen nem kell mindezt nulláról újrakezdenem, ha iOS után Androidra is el akarom készíteni az alkalmazásomat. Webre fejleszteni könnyű, kényelmes, jó.

A konkrét alkalmazás teljes mértékben a kliensen fut, minden HTML-ben, CSS-ben és JavaScriptben van, a webszerver csak kiszolgálja ezeket a fájlokat. (Így nem is gyűjtök semmilyen talált címet - nem mintha akartam volna.) Mint azt írtam, nagyjából 3 óra volt az egész fejlesztés, szinte csak össze kellett drótozni a nyilvános és ingyenes elérési felületeket.

Ezeket használtam:

Mindegyik ingyenes, jól dokumentált, jelentős fejlesztői közösséggel rendelkező, azonnal használható eszköz. Ott tartunk, hogy bárki, aki ért egy kicsit is a webfejlesztéshez (ami tényleg nem egy nagy ördöngősség) szinte teljes értékű mobil alkalmazásokat tud fejleszteni. És ez a "szinte" egyre kisebb és kisebb lesz.

Csodálatos időket élünk!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (48)

1

pblue, 2010. szeptember 10. péntek, 22:47 (#)

http://www.wired.com/magazine/2010/08/ff_webrip/all/1 ;)

2

Gyuri, 2010. szeptember 10. péntek, 22:53 (#)

Kicsit finomítíni kéne még ezen az alkalmazáson, mert engem a III. kerület helyett a VII.-be rakott.
Arra viszont elég jó, hogy piásan leteszteld magad, tudod-e merre vagy.
Persze egy sima asztali gépen néztem amiben nincs gps : )

3

tekatana, 2010. szeptember 10. péntek, 23:27 (#)

le vagy maradva eszpee - neked tényleg senki nem szólt, hogy a webnek vége, halott?

4

tekatana, 2010. szeptember 10. péntek, 23:53 (#)

amúgy engem nagyjábólra egész jól belőtt, bár egy utcával, kb. 100 méterre odébb. (a maps kb ugyanennyit téveszt.)
btw a gps az nem kéne pontosabb legyen? (ráckevénél egyszer a duna egyik, egyszer a másik oldalára rakott múltkor a gmaps) vagy miazhogy nem találja, nem infót a műholdtól, vagy hogy van ez?

5

sajt, 2010. szeptember 11. szombat, 00:13 (#)

Engem a Clark Ádám térre tett laptopon. Amit nem annyira értek, mert a telefon meg szokta mondani GPS nélkül is nagyjából, hogy hol vagyok.

6

ferenc, 2010. szeptember 11. szombat, 00:17 (#)

Az iPhone-on egesz jol bejott, az 5661 Keith Street, Oakland 94618 (5651 helyett) es a terkepen is jol mutatta.

Mas kerdes hogy ezt az iPhone beepitett Maps applikacioja helybol tudja :)

Az iMac-en viszont 419 15th St, Oakland, CA 94612, USA, gondolom ez a hely Comcast koncentrator (akarcsak Gyurinal fenn).

De ez csak fikazas, jo buli, tenyleg jok a Google Api-k. Gratulalok!

7

NagyGa1, 2010. szeptember 11. szombat, 02:31 (#)

Iszonyatos szar időket élünk!

Éljen a Cobol!

8

NagyGa1, 2010. szeptember 11. szombat, 02:53 (#)

Engem még mindig keres az app.

Pedig engedélyeztem az osztást a FF-ban.

9

rgranc, 2010. szeptember 11. szombat, 07:24 (#)

Ez most kicsit meglepett, merthogy az asztali gépen néztem, és 150 méteres pontossággal lőtt be, ami 2 utcányi ugyan, szóval a taxisnak nem sokat ér, viszont már felveti a "hogyafészkesfenébe" kérdését... Ott lenne akkor az Invitel legközelebbi végpontja? Kipróbálom majd a cégnél hétfőn, bár ott a tűzfalak miatt biztosan mellélő.

10

Boca, 2010. szeptember 11. szombat, 07:26 (#)

IP cím alapján egész jól megmondta (pár sarok), hol vagyok, bár múltkor a google latitude ugyanígy még pontosabb volt. Lehet h más IP-t kaptam?
Az a tippem h itt Kambodzsában az ISP-k és akár klienseik lakcímét pontosan regisztrálják a miheztartás végett, mert otthon IP alapján sokszor a kerület sem stimmel.

Eszpee, gondolom az alap jqueryt használtad, de év végére ígérik ezt: http://jquerymobile.com/

11

Boca, 2010. szeptember 11. szombat, 07:37 (#)

Pblue, a dns is eltűnt vmikor '95 környékén, fel sem tűnt ;)

12

pblue, 2010. szeptember 11. szombat, 11:03 (#)

ja en a wired cikket provokativ szandekkal irtam be, mert aszittem az eszpee ezzel a poszttal nem pusztan ezt a nagyon egyszeru webappjat akarta bemutatni, hanem ezen tulmutatoan a webet mint alkalmazasplatformot, a webalkalmazast akarta unnepelni, mind fejlesztoi, mind felhasznaloi szempontbol. en ebben az unneplesben teljes mertekben vele vagyok, es a wired cikkenek (legalabbis a blame us reszenek) mindegyik mondataval vitaba tudnek szallni (es gyoztesen kijonni belole, mert azt egy hulye irta), de gondoltam nem arthat egy kis vita itt.

13

Author Profile Page eszpee, 2010. szeptember 11. szombat, 11:36 (#)

pblue, a starbucksos cikknél is milyen jól működött, mi?

14

Author Profile Page eszpee, 2010. szeptember 11. szombat, 11:50 (#)

helymeghatározós kérdésekre:

- nyilván nem számolgatok meg méricskélek én semmit, mindent a fenti API-kon kérdezgetek, az egész forráskód szerintem már rövidebb, mint a hozzászólások itt, tehát finomítani se nagyon fogok tudni semmin. :)

- a bevezető szövegeknél a "pontosan" és a "nagyjából" az GPS-es találatot jelez, az előbbi un. "ROOFTOP" pontosságú, a másik az az összes többi rosszabb. egyrészt lehet, hogy a GPS sem pontos koordinátát ad (cache-elnek is ezek gyakran), másrészt ha a koordináta nem egyételműen egy utca/házszám címen van, hanem mondjuk egy blokkon belül, akkor találgatnia kell a Maps-nek. a "környéken" az IP címből dolgozik, gears vagy search API alapján - azért nem tettem különbséget, mert gyanítom, hogy a kettő pontosság szempontjából ugyanaz, de lehet, hogy ezt majd átírom, és akkor lehet nézni azt is.

- az IP-koordináta összerendelésben sokat segített a google-nek a street view, ugyanis rögzítették az elérhető wifi AP neveket fotózás közben, így ha egy olyan utcáról is látszódó wifihez kapcsolódsz, ahol van street view, akkor egész jól be tud lőni. lehet, hogy felhasználták ezeket az adatokat magyarországról is, amikor itt járt a kocsi, és csak a fotókat nem publikálták, nem tudom.

- a wired cikknek én már az első ábráján hangosan röhögtem, persze, hasonlítsuk össze a videóforgalmat az emaillel, jó, hogy az előbbi fog nyerni, egy év levelezése kényelmesen elfér egy rövid klippben. ezzel együtt azt gondolom, hogy a wired nem az elemzői műfajban utazik, hanem a bulvárban, tehát maga nemében ez egy kurva jó cikk (bár nem olvastam lol), mert még egy eldugott kis magyar blogban is beszélnek róla.

15

tekatana, 2010. szeptember 11. szombat, 12:39 (#)

najó, ha már pblue megmagyarázta, az én első kommentem szintén irónikus volt, még csak vitát sem akartam provokálni :)(csak utólag néztem a linkjét)

16

szaboat, 2010. szeptember 11. szombat, 13:41 (#)

eszpee, nem kell az utcáról látszódó wifihez kapcsolódod, elég ha a közelében vagy. Múltkor egy sörözésen merült fel a dolog és kicsit utánaolvastam. A böngésződ elküldi az általa érzékelt wifi hálózatok azonosítóit és a google innen kalkulálja a pozíciód, persze ha engedélyezed. Bevallom nekem kicsit hátborzongató volt elsőre :)

Amúgy itt van pontosabb magyarázat

http://stackoverflow.com/questions/3041113/how-exactly-does-html5s-geolocation-work

Az app amúgy tök jó!

17

Author Profile Page eszpee, 2010. szeptember 11. szombat, 14:52 (#)

szaboat, ezt nem is tudtam, cool, köszi!

18

András, 2010. szeptember 11. szombat, 16:09 (#)

Én oylat szeretnék, ami két iphone tulaj között működik: A térképen folyamatosan mutatva, hol van épp a másik. Esetleg egy kikapcsoló gomb lehet rajta :)
Ilyet még nem találtam normálisan működőt, pedig nagyon egyszerű lenne - csak sajnos én nem tudom megírni.
Ha valaki tud ilyen programot, vagy megírja:), szóljon!

19

Author Profile Page eszpee, 2010. szeptember 11. szombat, 16:43 (#)

András: Google Maps Latitude-nek hívják amit keresel, csak kettőnél több felhasználóval is működik.

20

mate, 2010. szeptember 12. vasárnap, 12:51 (#)

és így nap végére meg is lesz, hogy honnan olvassák a blogot :)

21

wice, 2010. szeptember 12. vasárnap, 14:24 (#)

mate: "és így nap végére meg is lesz, hogy honnan olvassák a blogot :)"

ja, a clark adam terrol :) (0 km kő, ha jol tudom)

22

András, 2010. szeptember 12. vasárnap, 19:08 (#)

eszpee: köszi, éreztem én, hogy van valami kézenfekvő :)

23

Jano, 2010. szeptember 13. hétfő, 17:04 (#)

Nekem is a webapp a szimpatikus. Van esetleg valami egyszerű megoldás amivel egy ennél komolyabb appot még fizetőssé is lehetne tenni? Mert ebben egyelőre úgy gondolom az AppStore még előnyben van.

24

gergely, 2010. szeptember 13. hétfő, 22:38 (#)

sajnos az en nokia e52-mon amin pedig van gps meg a latitude is eleg jol be tudott loni pesten ez a csoda alkalmazas nem megy, egyszeruen csak porog a gif es kesz.

25

Jano, 2010. szeptember 13. hétfő, 23:06 (#)

Otthoni címet touchhal ( no gps) melocimet laptoppal pontosan megmondta. Off: a hozzászólás email mező típusának adhatnatok emailt akkor ahhoz illeszti ios a billentyűzet kiosztást.

26

Author Profile Page eszpee, 2010. szeptember 14. kedd, 11:01 (#)

Jano, valóban, a fizetőképesség az közel sincs megoldva olyan kényelmesen és elegánsan, mint egy alkalmazásbolt esetében. Ha jól emlékszem, a Google dolgozik valami webes piacon, de ez azért tényleg nem lesz triviális. Az email mezőt megnézem majd, köszi!

gergely, ezt én is sajnálom, tudsz esetleg valami eszközt, amivel telefon nélkül lehetne symbiant tesztelni?

27

András, 2010. szeptember 14. kedd, 15:04 (#)

Google Maps Latitude: úgy tűnik, ez nem fut a háttérben, így mindenkinek ezt kéne bámulni folyamatosan, hogy működjön...
pedig már úgy örültem :)

28

Author Profile Page eszpee, 2010. szeptember 14. kedd, 16:35 (#)

András, egyrészt igen, másrészt viszont ha egymást keresitek, akkor úgyis nézitek, nem? :)

(A folyamatos működés valószínűleg durván akku-zabáló lenne, nem is a GPS miatt, hanem az állandó internetforgalom, amivel frissíted mindig, hogy épp hol vagy.)

29

Azeb, 2010. szeptember 14. kedd, 16:44 (#)

Éjjen a web alkalmazás!

Érdekes olvasni a posztokat a web haláláról, meg a natív mobil alkalmazások tarolásáról. Közben meg: Flash Api a többujjas érintésre.

Én is megírtam a szótáramhoz az ipad/iphone/android verziót, véletlenül se fogok nekiállni natívban. Irdatlan bonyolult volt :)

http://startdesign.hu/zebike/neudictionary/smartphone/

30

Author Profile Page eszpee, 2010. szeptember 14. kedd, 18:41 (#)

Csak egy apróság: a Flash ugyanannyira web, mint az ActiveX vagy a Java applet.

31

atmann, 2010. szeptember 16. csütörtök, 20:20 (#)

a gmap tökéletesen elhelyez (albertfalva) a holvagyok nagykanizsára környékére tesz :(
(galaxy spica, 2.1, gps on)

32

mami, 2010. szeptember 17. péntek, 12:45 (#)

Bántóan pontos a találat, gyorsan le is tiltottam a geo loc-ot a firefox-ban, hogy még a kísértés se legyen meg.

33

Author Profile Page eszpee, 2010. szeptember 17. péntek, 13:09 (#)

mami :D

34

Benny Lava, 2010. szeptember 20. hétfő, 00:55 (#)

Hmmm...

Rákospalotai otthonomban kicsit hitetlenkedve nézem, hogy a holvagyok szerint Szegeden, a Bérkert utcában tartózkodom épp...

Mondjuk, ez akár ijesztő is lehetne... Ugyanis:

1.) Jópár évig laktam (92-kb. 98-ig) a megjelölt helytől mintegy 200 méterre lévő JATE Herman Ottó kollégiumban...

2.) Ex asszony most épp nagyon arrafelé lakik...

Hmmm....

35

Author Profile Page eszpee, 2010. szeptember 20. hétfő, 10:46 (#)

Benny, figyelünk. Folyamatosan. Most is. Ne turkáld az orrod!

:)

36

Benny Lava, 2010. szeptember 23. csütörtök, 21:53 (#)

Bazz, összehúzott függönyön át is???????

37

Benny Lava, 2010. szeptember 23. csütörtök, 21:54 (#)

Viszon, jelentem, hogy időközben virtuálisan, vagyis a holvagyok szerint is hazaköltöztem Szegedről!

38

Benny Lava, 2010. szeptember 23. csütörtök, 22:00 (#)

Nem tudom, milyen pontosságra törekszel, ezért írom visszacsatolásként, hogy az utcát és a nagyjábóli tartózkodási helyet eltalálta, 5 házzal arrébb rakta le a markert, a Gmaps pesfilszámlálójának (alias pedometer) mérése szerint 108,5 méterrel lőtt mellé.

Viszont ott figyel a házunk előtt ervin autója :D

39

Benny Lava, 2010. szeptember 23. csütörtök, 22:01 (#)

Erratum: pesfil=pedofil.

40

Author Profile Page eszpee, 2010. szeptember 24. péntek, 10:42 (#)

Semmilyenre, csak egy példaprogram volt a mondandóm illusztrálására, de köszi azért!

41

Bence, 2010. szeptember 27. hétfő, 22:44 (#)

Érdekes, engem szintén a Clark Ádám térre rakott, pedig Óbudán vagyok. Ráadásul a GPS-re utaló "Nagyjából itt vagy:" szöveggel, pedig egy darab GPS nincs az asztali gépemen.

42

András, 2010. október 5. kedd, 23:46 (#)

eszpee: akkor annyi erovel telefonalhat is vagy bejelentkezhet valamilyen egyeb alkalmazassal, mint pl gowalla. a szitu az, hogy az egyik fel autoval jarja a varost, ra van dugva toltore, 10GB-os mobilnetcsomagja van, tehat se akksi, se net para nincs. A masik user pedig latja, hogy merre jar epp... Es viszont... Tehat a hatterben kene futnia, de akar beallithato frissitesi gyakorisaggal... na ilyen tuti nincs, megvan a piaci res:)

43

Author Profile Page eszpee, 2010. október 6. szerda, 13:09 (#)

András, szerintem mobilszolgáltatóknak van erre megoldása, flottakövetés vagy milyen néven.

44

atmann, 2010. október 6. szerda, 21:58 (#)

megint megpróbáltam. telefonon még mindig nagykanizsa, pedig laptopról szinte tökéletes (ugyanarról a wifiről)

45

tbence, 2010. december 6. hétfő, 11:55 (#)

miért nem zárjátok be a blogot?

46

Author Profile Page eszpee, 2010. december 6. hétfő, 12:38 (#)

Miért zárnánk? Foglalja a helyet a weben?

47

Sztatty, 2010. december 31. péntek, 17:45 (#)

Szerencsére iránytű is van már a jobb mobilokban:)

48

datapunk, 2011. január 14. péntek, 01:40 (#)

haha, a web a proxinkat talalta meg, de a telefon meg az epuleten belul is letrekkolt:) http://twitpic.com/3prwhh mondhatnank hogy nem talalta a cimet ahova taxit kene hivni, de a sniperek siman be(vagy le)lohetnek.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork