Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Gobbledegook

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2003. július 28. hétfő, 17:33 | 4 hozzászólás

Az alábbi levelet a West Yorkshire Passenger Transport Executive förmentette válaszul egy utasnak, aki levélben érdeklődött, hogy nem lehetne-e fedett buszmegállót építeni a 31-es busz útvonalán lévő megállóba, az általános iskola mellé:

I refer to your recent letter in which you submit a request for the provision of a bus passenger shelter in Lidgett Lane at the inward stopping place for Service 31 adjacent to Gledhow Primary School. The stated requirement for a shelter at this location has been noted, but as you may be aware shelter erection at all locations within West Yorkshire has been constrained in recent times as a result of instructions issued by the West Yorkshire Metropolitan County Council in the light of the Government's cuts in public expenditure and, although it seems likely that the Capital Budget for shelter provision will be enhanced in the forthcoming Financial Year, it is axiomatic that residual requests in respect of prospective shelter sites identified as having priority, notably those named in earlier programmes of shelter erection, will take precedence in any future shelter programme.

Nos, ez a gobbledegook, avagy gibberish, magyarul bikkfanyelv. Bár én azon a véleményen vagyok, hogy angolul egyszerűen nem lehet igazán érthetetlenül fogalmazni (erre csak a magyar alkalmas), a Plain English Campaign alapítói nem értenek egyet velem, és díjat alapítottak, hogy azzal jutalmazzák a legérthetőbb és legérthetetlenebb angol nyelvű megnyilvánulásokat.

Négy "rendes" kategóriát díjaznak: tájékoztató füzetek, kormányzati kiadványok, sajtó és webhelyek. Van két "inverz" kategória is - és itt kezd a dolog érdekessé válni -, az egyik a Golden Bulls díj, amit a legelvetemültebb bikfanyelven fogalmazott szövegeknek ítélnek oda, a másik a Foot in Mouth díj, ezt az a közéleti személyiség kapja, aki a legékesszólóbban csinál hülyét magából.

Az óhéber dumák kategóriát a különféle kormányhivatalok dominálják, ami nem meglepő, az alapító szerint ugyanis ha egy bank bikkfanyelven kódolt üzeneteket küldözget az ügyfeleinek, akkor azok előbb vagy utóbb keresnek egy másik bankot, ugyanezt azonban nem tehetik meg a busztársasággal vagy a helyi önkormányzattal.

Az idei díjnyertes alkotások megtekinthetők a BBC Online Magazin The Nonsense League Table című cikkében, ahol egyébként további jelöléseket is lehet tenni. Érdemes megnézni, hogy mi mindent küldtek be az olvasók, igazán kiélezett versengés folyik!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

dmiki, 2003. július 28. hétfő, 21:07 (#)

Továbbá

Folderol. Hogwash. Nonsense. Hooey. Drivel. Malarkey. Claptrap. Garbage. Baloney. Twaddle. Gobbledegook. Gibberish. Rubbish. Idiocy. Foolishness. Poppycock. Stupidity. Silliness. Insanity. Folly. Balderdash. Tripe. Bunkum.

Bullshit.

(http://ebrooks.yeehaw.net/journal/2000/06/02.html)

Kitartóbbaknak

http://www.onelook.com/?w=*%3Agibberish&loc=cb

Végezetül

What is the difference between "gibberish" and "gobbledegook"? Itt megtudhatod: http://www.yaelf.com/swot.shtml

2

ses, 2003. szeptember 9. kedd, 15:34 (#)

Egy friss és igen elvetemült, feltétlenül díjesélyes mondat az EU egyik aktuális pályázati kiírásából:

"Describe the resources needed to carry out the project in terms of resources needed to carry out the project."

3

ses, 2003. december 11. csütörtök, 20:57 (#)

Ideje felhozni a topikot, hiszen megvannak az idei díjazottak:

http://www.plainenglish.co.uk/goldenbull.html

- illetve a BBC ehhez még hozzátesz két amerikai politikusi példát is:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/magazine/3256770.stm

4

stsmork, 2004. május 27. csütörtök, 22:37 (#)

Ide kívánkozik a következő díszpéldány is, a BBC Online cikkéből:

"But he revealed new evidence which centred on the results of tests carried out on fibres recovered from a pair of scissors retrieved from the boot of Mr Hilder's car."

Világos, nem? ;-)

A teljes cikk, a teljesség kedvéért:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/humber/3734249.stm


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork