Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Harangue

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2003. július 11. péntek, 17:20 | 1 hozzászólás

Szinte tálcán kínálja magát e szó jelentése: harangozni. Ne dőljünk be, egész másról van szó! Az ilyesfajta kétes etimológiai találgatásokat hagyjuk meg Oláh András ufókutató és anagrammikus nyelvésznek, aki azzal tette emlékezetessé magát, hogy a Mars-kráterek nevéből levezette, magyarok jártak a Marson, sőt az emberiség ősnyelve a magyar, különben is, ha a világ Isten kalapja volna… én személy szerint akkor láttam be, hogy ezen a pályán nem rúgok labdába, amikor O. A. világhírű tudós egy interjúban bejelentette, egy forró augusztusi napon az égen úszó felhők alapjából váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy ő Jézus Krisztus.

A szónak annyi köze mégis van a harangozáshoz, hogy ez is zajjal jár: azt jelenti ugyanis, hogy fennhangon beszélni, kiabálni. Ha azt olvassuk, hogy the officer harangued the soldiers, az azt jelenti, hogy a tiszt ordítozott a katonákkal, ami a hadseregben köztudomásúlag a kommunikáció egyetlen elfogadott módja.

De a szónok, vagy vásári kikiáltó is hangosan beszél, amivel kapcsolatban álljon itt egy bájos kis történet, amely Sir Michael Caine angol filmszínésszel esett meg. (Aki látta a „Ciderhouse Rules” vagy a „Csendes Amerikai” című filmeket, és emlékszik belőle egy táskás szemű, öregúrra – nos, ő az.)

Szóval, mikor Michael Caine New Yorkban járt, és az utcán sétált, egyszer csak meglátott egy pornóboltot. Ugyan nem akart semmit vásárolni (ezt ő mesélte így később), de mégis kíváncsi volt, hogy néz ki egy ilyen létesítmény belülről. Pár percig lődörgött a bolt előtt, majd miután megbizonyosodott arról, hogy New Yorkban a kutya sem ismeri fel, beóvakodott az üzletbe. A boltba belépve azonban (és innentől idézem az eredeti angol cikket):

…he hadn't reckoned with the man whose job it was to sit on a high stool at one end of the shop and harangue the customers. ”All right, gentlemen, please make your selections, this is not a library, make your choices please, hey, look who we have in today, it's the movie star, Michael Caine, over there...”

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

eszpee, 2003. július 11. péntek, 17:33 (#)

Michael Caine legjobbabb, de a két filmnél persze sokkal termékenyebb az öreg,
http://us.imdb.com/Name?Caine,+Michael
érdemes.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork