Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Sleazyball

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2003. július 21. hétfő, 08:00 | 1 hozzászólás

Az esküdtszék július nyolcadikán ártatlannak nyilvánította Conrad Gallagher szakácsot. A Michelin-csillagos séf három absztrakt festmény eltulajdonításáért, nem pedig "frisée, pancetta, black pudding and poached egg salad" receptjéért állt a dublini bíróság előtt, ellenkező esetben elképzelhető, hogy az esküdtek másképp döntöttek volna.

[Kulináris kitérő: aki nem tudná, a black pudding úgy készül, hogy a vágóhídon este összeseprik a földről a maradékokat, összekeverik az aznap leölt állatok vérével, aztán addig adagolják belé a fűszereket, míg a kotyvalék eredete teljesen homályba nem vész. Végül az egészet belekbe töltik, mint a kolbászt. Ír specialitás!]

A vitatott Felim Egan-alkotások a Peacock Alley nevű flancos étteremben lógtak a falon, amelynek helységét az elhíresült szakács az egyik belvárosi szállodától bérelte. Eddig a pontig mindenki egyetért. Hogy aztán a képek hogyan kerültek a falról egy blackrocki műkereskedőhöz, az már vita tárgya: a szálloda Gallaghert, ő pedig gondolom a leprikónokat okolja; mindenesetre az időközben Amerikába költözött szakácsot a bíróság kiadatási kérelemmel hozatta vissza Dublinba. (Ez egy kicsit szokatlan: rendesen rablógyilkosok kiadatását szokták kérni, nem pedig cirka húszezer eurós érték ellopásával vádolt szélhámosokét. Valakinél nagyon kihúzhatta a gyufát.)

A könyvesboltban belelapoztam Gallagher Take 6 Ingredients: Simple Ideas Make Delicious Meals című nagyszabású könyvébe. Szerintem ez a hapi virágkötészként indult, a fényképeken minden salátalevél, borsó- és rizsszem olyan gondosan van eligazgatva, hogy az már műalkotásnak számít. (A receptekről magukról annyit, hogy a fent már idézett véreshurka-salátára is itt bukkantam rá.)

A jelek szerint azonban nem mindenki osztja a széltoló szakácsról alkotott véleményemet, a Sunday Independent például ódákat zengett róla. Egész pontosan ezt írták: He has a dazzling talent not only as cook, but as restauranteur, showman, entertainer and businessman. Nekem viszont bizalmas információm is van: egy barátom ismer valakit, aki Gallagherrel egy városban nőtt fel, gyerekkorától fogva ismeri, ő így összegezte a véleményét: he was a sleazyball then and he is a sleazyball now.

Magyarán: simlis fickó volt ez egész életében!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

ses, 2003. július 21. hétfő, 10:12 (#)

Amerikában, ahol a futball nem annyira része a kultúrának, a kevésbé ékesszóló SLEAZEBAG kifejezést használják ugyanerre. A megénekelt receptet pedig önfeláldozóan kipróbálhatnád és beszámolhatnál róla - mindent az olvasókért!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork