Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Challenged

Ervin cikke a TWIO rovatból, 2003. augusztus 18. hétfő, 11:50 | 4 hozzászólás

A challenged kifejezés az amerikai közbeszéd politikaikorrektség-parájának szülötte, vagy inkább torzszüleménye. Ugyanaz a verbális képmutatás hívta életre, amely a négerből előbb feketét csinált, majd színesbőrűt, később afroamerikait, végül afrikai amerikait. A magyar nyelv nem tud ennyire mesterkélt lenni, az utolsó két változat közti különbséget mi már nem is érzékeljük.

A challenged előtörténete hasonló.

Kezdetben voltak például vakok. Az egészséges emberek lelkiismeret-furdalása csinált belőlük világtalant (sightless) - amely kifejezést a vakok, legalábbis idehaza, kifejezetten utálják. Ez még mindig túl személyesen hangzott, jött helyette a látáskárosult (visually impaired), amely orvosi sterilitása révén távolította, személytelenítette a megjelölést. Az "impaired" azonban változatlanul túl negatívnak hatott - hát hogy hasson? -, megszületett hát az unverzális kifejezés, a challenged. Visually challenged. Nem állítom, hogy a challenged-mánia pont a vakok kapcsán alakult ki, csak a fejlődési útvonalat akarom érzékeltetni. Mindenesetre a végeredmény ismét egy olyan kifejezés, amelyet nem tudunk magyarra lefordítani, Fábry Sándor kivételével; alighanem ő az egyetlen, akitől "a látás terén kihívásokkal küzdő" jelzős szerkezet elfogadhatóan hangzik.

A challenged mindezek mián még csak mérsékelt érdeklődésünkre tarthatna számot. Ami naggyá teszi, az az, hogy a politikai korrektség ellenlábasai, no meg a szarkasztikus humorérzékkel rendelkezők, meglátták benne a nagy lehetőséget. Sorra születtek a challenged-alapú kifejezések, amelyek kifigurázták az eredeti szóalkotó szándék udvariaskodó álszentségét. A síkhülyéből lett mentally challenged, a csóróból existentially challenged. A fahangú ember vocally challenged, a pattanásos cosmetically challenged, a kopasz epidermically challenged. Több volt miniszterelnökünk van, akik Amerikában nem a dugó jelzőt érdemelnék ki, hanem a sokkal elegánsabban hangzó vertically challenged szerkezetet.

A sort és az írást kedvencemmel zárom: San Franciscoban, a Fifth és Market mindig nyüzsgő kereszteződésében láttam egyszer egy szélesen vigyorgó hajléktalant, aki a következő feliratú táblával koldult: Please help, I am residentially challenged.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

gergoe, 2003. augusztus 18. hétfő, 20:21 (#)

Itt egy csomó ilyen "challenged" kifejezést írtam össze. Jó szórakozást hozzájuk! - http://www.csucsposta.hu/gergoe/pclang.htm

2

ses, 2003. augusztus 18. hétfő, 20:48 (#)

kosz gergoe, kiváló gyűjtemény! ideális lenne hozzá egy megoldástáblázat is ;). Most, hogy mondod, én is találtam egy ilyen oldalt: http://www.english-zone.com/language/pc-speak.html

3

dmiki, 2003. szeptember 1. hétfő, 18:43 (#)

Most kaptam. Nekem a bérgyilkos tetszik leginkább :-)

Áruló - Szabadfoglalkozású megélhetési szakember
Autómosó - Gépjármű optikai karbantartó
Bérgyilkos - Humán ügyintéző
Culáger - Építőipari felszolgáló
Eladó - Értékesítési menedzser
Fénymásolós - Oktatástechnikai koordinátor
Gazember - Politikus
Guberáló - Hulladékanyag-hasznosítási magánvállalkozó
Használtruha kereskedőo - Second hand shop director
Kukás - Hulladékmanagelési szakreferens
Kuliszatologató a színházban - Színigazgató
Paraszt - Agrármunkás
Portás - Entrance kontrolling manager
Portás - Humán-erőforrás Input-Output manager
Rakodó /Packer/ - Transzfertechnikai főelőadó
Raktáros - Logisztikai manager
Tanuló - Naplopó
Titkárnő - Adminisztrációs irodavezető
Újságkihordó - Hírlapterjesztési szakember
Utcaseprő - Környezetvédelmi főelőadó
Ügynök - Befektetési tanácsadó
WC-s néni - Anyagcsere manager

4

lmolnar, 2003. december 29. hétfő, 09:35 (#)

Tetszett ez a cikk nagyon, igy amikor ma reggel raleltem a "motionally challenged" mivoltombol fakadoan osszegyult majd 500 email kozott erre a gyongyszemre fulem szajamig szaladt. Vagy forditva. :-) Ime, a gyongyszem:

Help for Your Computer-Challenged family

Tired of being your family's tech support? We know what it's
like. Because you're the computer expert in the family, they
think you're ready to answer even the dumbest questions. Over and
over again. Save your sanity. Give your family one of these basic
books and tell them not to call you until they've read through the material.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork