Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Eggplant

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2003. október 20. hétfő, 00:06

Bár ennek már sok éve, máig a szememre vetik, hogy egyszer valami obskurus színséma nevét 'tojás'-nak fordítottam. Tisztán emlékszem az esetre: késő délután volt már, egyike azon munkanapoknak, amelyeknek sehogy sem akar végük lenni, és az elmúlt negyedórában háromszor is át kellett caplatnom az épület túlsó végébe, hogy megnézzek a szótárban valamit.

Jóformán még örülni se volt időm annak, hogy több száz méter gyaloglással kinyomoztam a waffle szó jelentését, amikor beleszaladtam egy másikba: eggplant. No, ez vajon mi lehet? Tükörfordított tojásnövény biztos nem, mert az zöldség, azt nem írom be. El kéne menni megint a szótárért...áh, inkább legyünk kreatívak; nem dől össze a világ, ha ezt a színsémát magyarul másképp fogják hívni - és a keresztségben a 'tojás' nevet adtam neki.

Az csak később derült ki, hogy a színséma csupa lila színárnyalatot tartalmaz (ezért padlizsán a neve), a tojással tehát alaposan mellétrafáltam. Mindegy, vígasztaltam magam, még mindig jobb, mintha tojásgyümölcsnek fordítottam volna!

Legújabb padlizsánügyi kutatásaim azonban arra az eredményre jutottak, hogy a tojásgyümölcs elfogadott magyar szó, még ha nincs is közhasználatban: Germanus Gyula könyveiben többször találkoztam vele. (Hívják még törökparadicsomnak is - de ezt már tényleg csak a szótárban láttam így.)

Sőt, arra is fényt derítettem, hogy miért hívják Amerikában eggplantnak azt, amit Angliában aubergine-nek: a növénynek van ugyanis egy fehér színű fajtája is, és a tengerentúlon először ez terjedt el. Jogos tehát a tojásgyümölcs név is, amint a mellékelt ábra mutatja:

eggplant.jpg

Az már csak az én pechem, hogy azt a bizonyos színsémát nem az albínó változathoz tervezték...

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork