Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Googlewhack

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2003. október 27. hétfő, 00:24 | 5 hozzászólás

Írj be a google keresőbe két értelmes, létező angol szót, idézőjelek használata nélkül, és nyomd meg a Search gombot. Ha eredményül egyetlen weblapot hoz fel a kereső, akkor a szókapcsolat, amit beírtál, egy googlewhack.

Szándékosan nem idézek most egyetlen googlewhacket sem, mert azzal elrontanám a játékot (pár nap múlva ugyanis már ezt a cikket is felhozná a kereső, és ezzel a kifejezés megszűnne googlewhack lenni.) Inkább nézzétek meg a googlewhack.com webszájtot, annak is a "The Whack Stack" oldalát. Have fun!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

TéGé, 2003. október 27. hétfő, 18:45 (#)

Nem szeretek dicsekedni,
(dehogynem)

Elsőre sikerült találnom egy ilyen kis szókapcsolatot (tényleg!)...

Jelenleg éppen az 1. helyen tanyázik a ...... ..... kifejezés. Hogy miért pont ez a két hülyeség jutott eszembe, arról majd megkérdem a pszichológusomat :) Az életnek igenis vannak még apró gyönyörei. A sesblogot adtam meg url-nak, hátha generál még némi extra forgalmat. Remélem nem baj...

Üdv,

TéGé

2

madbal, 2003. október 27. hétfő, 19:05 (#)

szerintem, tanulsagosabb az, hogy a site-odra milyen szavak alapjan talalnak ra az emberek. (engem a vámpir diszciplinák alapján is meg lehet lelni.)

3

stsmork, 2003. október 27. hétfő, 22:39 (#)

Észrevettétek, hogy a googlewhack sztoriba egy érdekes mellékszál is szövődik? Régóta szóbeszéd tárgyát képezi, hogy az amerikai National Security Agency (NSA) ellenőrzi az e-mail forgalmat, és egy bonyolult tartalomelemző szakértői rendszer segítségével szűri ki a gyanús leveleket. A szofter hivatalosan persze nem létezik (mint ahogy az ügynökség sem, legalább is a vicc szerint, amennyiben is az NSA rövidítés azt jelentené, hogy "No Such Agency"), viszont olyan progit már láttam, amivel utólag "gyanús" kulccsszavakkal lehet telehányni az ártalmatlan leveleidet, abból a megfontolásból, hogy ha sokan használják ezt a programot, akkor az NSA-nál annyi ártalmatlan levelet fog gyanúsként felhozni a rendszer, hogy az elemzők nem tudnak majd mit kezdeni a levéltömeggel.

A googlewhack játék kitalálója egy Nexcerpt nevű cégnél dolgozik, amelyik gyakorlatilag a fent leírt szakértői rendszer polgári változtát fejleszti és használatát forgalmazza:

http://www.nexcerpt.com/ngt/wa_intro.php

Igaz, ők nem terroristákat keresnek, hanem a vevő által megadott témával kapcsolatos webes publikációkat kutatják fel. Ha most megnézitek az ipse szakmai életrajzát, kiderül, hogy korábban kriptoanalitikusként dolgozott az NSA-nál:

http://googlewhack.com/stock.htm

Lehet rajta gondolkozni, hogy ez most akkor ijesztő, szenzációs, vagy egyszerűen csak érdekes. Szerintem az utóbbi. Én személy szerint azt a véleményt osztom, hogy az amerikaiak egy kicsit túlértékelik a technológiát. Bármilyen szofisztikáltak is ezek a rendszerek, valahogy mindig ki lehet játszani őket, rendszerint egy hajtű és egy üres kólásdoboz segítségével (vagy valami hasonló, pofonegyszerű módon).

Utoljára a kubai rakétaválság idején fordult elő, hogy a felderítés olyan kulcsontosságú információval szolgált, amely közvetlen és döntő hatással volt az események menetére. (Az amerikaiak kémrepülőgépek felvételeit elemezve vették észre, hogy az oroszok suttyomban nukleáris rakétákat telepítenek Kubába.) Azóta a high-tech hírszerzők nagyon szerény sikereket aratnak, vagy éppen bakot lőnek - például hol vannak Saddam tömegpusztító fegyverei? :-)

4

eszpee, 2003. október 28. kedd, 08:39 (#)

nem is beszélve a jugoszláviában lebombázott vonuló tankoszlopról - amiről később kiderült, hogy földre fektetett fekete műanyag fóliák voltak :)

5

ses, 2003. október 28. kedd, 09:25 (#)

A fóliatankok minden bizonnyal azt a személyvonatot próbálták biztosítani, amit azon a hídon aztán szintén lekaptak... nem lehet ezeket megtéveszteni :(


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork