Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Skunk works

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2003. október 6. hétfő, 00:01

Egyik kollégám irodájának ajtaján láttam a következő, házilag gyártott plakátot: the skunk works. A nagyobb hatás kedvéért még egy lompos farkú görény is volt a szöveg alá nyomtatva, amiből arra következtettem, hogy bizonyára kellemetlen szagok övezik a kollégát, erre figyelmeztet a felirat. Tiszteletre méltó őszinteség.

Elméletem az is alátámasztani látszott, hogy a srác folyton zárva tartja az ajtót, pedig ez itt nem szokás: az emberek azzal jelzik, hogy bent vannak, hogy nyitva hagyják az irodájuk ajtaját. Már arra is gondoltam, hogy egyszer suttyomban beszagolok a helyiségbe, amikor egy e-mailben találkoztam a skunk works kifejezéssel, olyan környezetben, ahol rossz szagról szó sem lehetett. Elő hát a szótárral!

Nos, megtudtam, hogy angolul „Görény Művek” a neve az olyan fejlesztőcsoportnak, amelyik a világtól elvonultan, mindentől és mindenkitől függetlenül dolgozik egy projekten. Nem a szag miatt van tehát a félrevonulás.

Annak idején a Windows NT grafikus felületét is egy ilyen csapat fejlesztette, és szükségük is volt a nyugalomra, mert a kódot C++ -ban akarták írni, amihez a programozók közül senki sem értett. (Ez még 1990-ben történt.) Hónapokat töltöttek el csak azzal, hogy az új programozási nyelv fortélyait elsajátítsák. A zavartalan munka érdekében átköltöztek egy távoli épület eldugott irodáiba, eredeti helyükön pedig hátrahagytak egy feliratot: „Sorry, we are dead!”. A programozók persze nagyon is éltek – bizonyíték rá a Windows NT 3.1-es verziója –, innen jött a csapat beceneve: the undead.

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork