Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Irish solution to an Irish problem

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2003. december 29. hétfő, 21:55

A szóbeszéd szerint kékre akarják festeni a dublini buszokat. A Dublin Bus illetékesei azt remélik a színváltástól, hogy többen veszik majd igénybe a tömegközlekedés feltűnő színűre festett járműveit. Állítólag Londonban is ezért piros színűek a buszok.

Mármost, ha a Dublin Bus illetékesei maguk is buszon járnának munkába akkor tudnák, hogy nem a színükkel van baj, hanem hogy minden szökőévben járnak, és teljesen kiszámíthatatlan időpontokban. (A városban így lehet megismerni a idegeneket: kölföldi az, aki a buszmegállóban érdeklődve tanulmányozza a menetrendet.)

Látványos látszatmegoldás ez az átmázolás egy olyan problémára, amelyhez az illetékesek nem tudnak vagy nem mernek hozzányúlni, és ami ráadásul máshol nem is létezik. Irish solution to an Irish problem.

A szólás Charlie Haughey egykori miniszterelnöktől származik, akinek korrupciós ügyeit évek óta vizsgálja az erre létrehozott vizsgálóbizottság (amelynek jogi költségei lassan megközelítik azt az összeget, amit az öreg annak idején zsebre tett.)

Írországban Haughey kormánya idején legalizálták a fogamzásgátlást, de csak házaspárok részére. (Nem vicc! Házasságlevéllel kellett a gyógyszertárba menni, ha óvszert akartál venni...) Amikor a miniszterelnök szemére vetették, hogy szép-szép az új törvény, de nem elsősorban azért van szükség fogamzásgátlásra, hogy a családokban kevesebb gyerek szülessen, hanem mondjuk hogy a szegénynegyedekben felnövő tizenhat éves gyereklányok lehetőleg ne leányanyaként folytassák karrierjüket, akkor Haughey azt válaszolta, hogy igaz, de a törvény "ír megoldás egy ír problémára". Amit ő úgy értett, hogy a megoldás figyelembe veszi az ír sajátosságokat, a többiek viszont úgy, hogy ilyen ökörséget is csak az írek tudnak kitalálni.

A mondásból azóta szállóige lett. Ha valamilyen (lehetőleg eleve mesterséges) problémára hülye megoldás születik, arra gúnyosan azt mondják: Irish solution to an Irish problem. Más országokban is léteznek ír problémák és ír megoldások, csak ott még nem találták meg rájuk a megfelelő nevet.

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork