Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Fringe

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. január 26. hétfő, 00:05 | 1 hozzászólás

Önmagában: bojt, rojt, fodor, szegély, valaminek a széle. A benefit szóval összerakva (fringe benefit) a fizetésen felüli, természetbeni juttatás amerikai neve. (Ugyanez Európában benefit in kind, és kíméletlenül adóztatják.) De van egy másik gyakori szókapcsolat is, fringe festival, és ez megér pár sort.

Itt lépnek fel azok az előadóművészek, akik valamilyen nem szokványos, formabontó produkcióval rukkolnak elő, amivel esetleg nem rúgnának labdába a szórakoztatóipar szokványos helyszínein. Mondjuk ha valaki egymaga előadja Shakespeare-től a Rómeó és Júliát, négy centiméteres tini nindzsa bábokkal, annak itt a helye.

Sajnos az előadáson nem voltam jelen, így csak ügyeletes színházi tudósítónktól tudom, hogy a bábok mérete nem befolyásolja az előadás nagyszerűségét: a belépőket előrelátóan felszerelik színházi távcsövekkel, nehogy elmulasszanak egy-egy fontosabb részletet. A bábukhoz illően kreatív a díszlet is: a színpad mindössze három asztalból és egy elsősegélyládából áll, amiről később kiderül, hogy Lőrinc barát lakik benne; van aztán még egy-két apróság: műanyag dobozkák, baseballsapka, ilyenek. Mindez sziporkázó ötletek keretében kerül színre, de a hangsúly mégis a színészi játékon van; minden figurának ugyanaz az egy ember kölcsönzi a hangját, minden figurát ő mozgat, és mégis, amikor legördül a függöny és véget ér az előadás, a bábos szerényen félreáll és szélesre kitárt kezével a tini nindzsa bábuk felé mutat - övék a dicsőség!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

ses, 2004. január 26. hétfő, 09:29 (#)

Hehe, itt nem a tini ninjákról van szó. Finom szóviccet figyelhetünk meg az eredeti angol lapon, a teen(age) és tiny között, amelyet kreatívan le is fordíthattál volna magyarra (de persze nem adok ötleteket ;) ). A tini ninják itt vannak: http://www.ninjaturtles.com/ .(Nem hittem, hogy egyszer ilyesmit fogok belinkelni.)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork