Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


At the end of the day

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. március 29. hétfő, 00:08 | 3 hozzászólás

Óvatos középhaladó nyelvtanfolyamokon töltik a fejünkbe az at the end of the day idiómát, az in the end of the day-jel együtt. Jegyezzük is meg jól, aztán ügyeljünk rá, hogy soha ne használjuk, a Plain English Society felmérése szerint ugyanis ez az angol nyelv legelcsépeltebb kliséje.

Elcsépelt szófordutat az, amelyet politikusok és vezérigazgatók használnak tévéinterjúk során, ha az imént feltett kérdésre nem tudnak, vagy nem akarnak válaszolni. Ennek igazolására elegendő egy gyors pillantást vetni a díjazott kifejezések listájára: address the issue, bear with me, the fact of the matter is, to be honest with you, és így tovább.

A hír nyomán BBC vetélkedőt hirdetett, az olvasóknak minél több klisét kellett bezsúfolniuk egyetlen mondatba - mindezt úgy, hogy az egymást követő beleszólásokból egy értelmes történet kerekedjék ki. Az eremény megtekinthető itt.

Az angolok mindigis büszkék voltak anyanyelvük páratlan gazdagságára. Én egyébként nem veszem le, hogy mire rázzák a rongyot, szerintem ha összedugjuk a fejünket, a kisujjunkból kirázunk annyi elcsépelt szólást, hogy minjárt rájönnek, hogy nincsenek a fasorban se és elmehetnek a sunyiba - ha értitek, mire gondolok így idiómailag.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

eszpee, 2004. március 29. hétfő, 09:37 (#)

"Végül, de nem utolsósorban" ott van a "prime number one" is szerintem :)

2

Timberhohvandi, 2004. március 29. hétfő, 16:21 (#)

Nos, azt kell, hogy mondjam, hogy pillanatnyilag tulajdonképpen egy sem jut eszembe.

3

eszpee, 2004. március 29. hétfő, 18:13 (#)

Bizonyosan csak egy kommunikációs problémával van dolgunk.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork