Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mi, magyarok

eszpee cikke a TWIO rovatból, 2004. március 15. hétfő, 18:10 | 1 hozzászólás

Megint egy rovateltérítés, a hétfői TWIO-ban senkivel sem egyeztetve most én fogok egy rendhagyót posztolni. Könyvajánló következik, a rovat témájába csak nagy vonalakban illeszkedve, de hát hétfő van, ne maradjunk már TWIO nélkül.

A könyv, amit ajánlanék, speciális rétegigényeket szolgál ki. Célcsoportja a Magyarországon élő, magyarul valamennyire már beszélő külföldi, aki rájött, hogy hiába tanul meg tökéletesen magyarul (amit egyébként sose fog szegény), mit sem ér az egyes kifejezések, fordulatok élő jelentésének ismerete nélkül.

Egy angol nyelvű kulturális szótárról van tehát szó, rövid és lényegretörő címe: "Bart István: Hungary and the Hungarians - The Keywords - a Concise Dictionary of Facts and Beliefs, Customs, Usage & Myths". Gondolom a kiadónál igyekeztek mindent a borítón közölni, nem reménykedve abban, hogy a főcím elég lenne ahhoz, hogy a célcsoport figyelmét felkeltse. A belbecs viszont láthatóan a teljesség igényével hadakozik, és többnyire sikerül felül is kerekednie. ABC-től Zsolnay-ig nem számoltam meg, de jó sok szócikkben boncolgatja a szerző legtöbbször objektíven, néhol azért egy pici szarkazmussal kikacsintva a magyarokat, minket. Álljon itt a végén egy aktuális darab részlete a mai naphoz: (dőlt zárójelben a kereszthivatkozások más szócikkekre)

Március 15. March 15th; the day of the outbreak of the revolution (→ forradalom, 1848) when the crowds that had gathered in the light spring rain in front of the National Museum (→ Nemzeti Múzeum) listened to the recital of Petőfi's the "National Song" (→ Nemzeti Dal), completed only the night before, after which, lead by the "revolutionary youth" wearing cockades (→ kokárda), they stormed a printing plant, declared the freedom of the press, and toppled the government. (...)

Hát így, ideiglenesen hazánkban állomásozó barátainknak és üzletfeleinknek kiváló ajándékötlet, hajrá!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

bb, 2004. április 16. péntek, 14:01 (#)

agora?


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork