Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Red tape

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. március 22. hétfő, 15:09 | 1 hozzászólás

Egykoron, amikor az utcákon még nem voltak teli büdösen pöfékelő autókkal, a friss zöldségek növényvédőszerek maradékaival, a pszichiáterek előszobái pedig lelkileg sérült páciensekkel, egyszóval a boldog békeidőkben szokás volt, hogy a jogi dokumentumok aljára ujjnyi széles piros szalagon egy bazi nagy pecsétet függesszenek, ezzel szó szerint is növelve a leírtak súlyát.

A mai rohanó világban a pecsét és a szalag ugyan elmaradt, megvan viszont a red tape kifejezés, annak jelzésére, ha valamit jogilag túlszabályoznak. "Asylum seekers Tied up in red tape" címmel számol be az újság arról, hogy az Egyesült Királyság milyen csalafinta módon igyekszik keseríteni a menekült státuszért folyamodók életét.

Vajon miért nincs nekünk erre szavunk? Ha másban nem is, papírológiában tényleg a világ élvonalába tartozunk. Nem hozok példákat, többször is írtunk már róla a sesblog lapjain.

Én egyébként sokáig - naívan - azt hittem, hogy a sok űrlap, kitöltési útmutató, szabályzat és nyomtatvány mind-mind a szocializmus szülöttei; felnőtt fejjel kellett aztán rádöbbennem, hogy amiről én azt hittem, hogy "szocialista vívmány", az valójában a bürokrácia évezredes hagyománya. "Észrevételeket írásban, hat példányban, anyja nevével lehet beadni!" - mondta mindig az ütegparancsnokunk, ha a panasztétel került szóba. Persze ő ezt csak viccnek szánta. Pedig nem mindenhol az.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

mic414, 2004. március 24. szerda, 10:46 (#)

Remek, végre megtudtam, hogy mi is az eredete (illetve pontos jelentése)!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork