Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Easter egg

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. április 12. hétfő, 23:35 | 2 hozzászólás

Számítógépes szoftverek nem dokumentált, felesleges, mindazonáltal szórakoztató funkcióit hívják angolul Easter eggnek azaz húsvéti tojásnak; igaz, ezeket nem nyulak tojják.

Tréfás kedvű és utatkozó programozók helyezik el őket a kódban, időnként menedzsereik tudta nélkül. Ilyen volt például a WordPerfectet jelképező zöld szörnyet a képernyő aljába döngölő MS Word ikon a WinWord 2.0-s verziójában, vagy a repülésszimulátor valamelyik korábbi Excelben.

Tágabb értelemben húsvéti tojásnak számít minden olyasmi, amit az alkotók azzal a szándékkal helyeznek el a műveikben - lehetnek ezek könyvek, filmek, CD felvételek -, hogy az éles szemű közönséget mosolygásra késztessék. Az Underground című film egyik jelenetében például a fegyverkereskedőt maga a rendező alakítja. A filmes tojásoknak külön nevük is van: cameo, és a nagy Alfred Hitchcock titkolt szenvedélye volt ez, olyannyira, hogy minden egyes filmjében felbukkan valahol. (Kusturica tojása határeset, ő más filmekben is előfordul; a Saint-Pierre-i özvegyben például egész komoly szerepet játszik, amit gondolom azért vállalt el, hogy Juliette Binoche-sal forgathasson ;-)

Easter eggek tömkelegét találjuk az Easter Egg archívumban, hiába keresnénk azonban itt a magyar nyelvű Microsoft termékek csomagolására tojt tojásokat, ezek felderítése még az olvasókra vár. Kellemes húsvéti ünnepeket!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

dmiki, 2004. április 13. kedd, 11:32 (#)

Tényleg! :-) De rég volt...

2

SiZo, 2004. április 14. szerda, 19:11 (#)

És hogy az easteregg.lap.hu-t meg sem említi, az förtelem :D


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork