Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Unpretentious

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. április 5. hétfő, 07:15 | 4 hozzászólás

A mai szócikk amolyan combo deal, amennyiben étteremajánló, kvíz és TWIO-cikk is egyben. Az unpretentious szóról lesz szó, amelynek az ellenkezőjével – pretentious – sajnos gyakrabban találkozunk: kivagyi, felvágós, beképzelt, aki többnek vagy másnak igyekszik mutatni magát, mint ami. (Alesete a sznob, aki kulturáltabbnak szeretne látszani, mint amilyen.)

Mindezek ellenkezője az unpretentious, amit egyébként épületekre, éttermekre, stb. szokás mondani, emberre a modest szinoníma használatos. Nem akarom nagyon körülírni, inkább hozok egy példát: tipikusan ilyen étterem az, ahol Mónikával nemrégiben jártunk, és amelyről egy ismert kritikus (nagyjából) a következőket írta:

“He knew instinctively that this wasn’t going to be just another restaurant. The entrance wasn’t particularly inviting, but there was cleanliness, modesty and simplicity behind the door. It’s no use raising one’s expectations prematurely, so he quickly contained himself. With an uninterested voice, he asked for a business lunch set menu and – slightly offended that the menu card was available in English only – a bottle of Hungarian mineral water. He reckoned that he was picky enough, but to make sure he is not mistaken for some polite customer, he also added: “I don’t like the music!” The somewhat inexperienced-looking waitress smiled. She brought the mineral water (Hungarian!) and changed the disk in the CD player. It started to down on him that there was going to be trouble. This place is extraordinary.”

Az eredeti szöveg magyarul van, de úgy bárki könnyűszerrel kiguglizhatná az étterem nevét és címét. Aki esetleg az unpretentious szóból nem jött rá kapásból, hogy melyik belvárosi étteremről van szó, annak adok két további nyomot az utca nevére: Az első férfi olvasóinkat segíti: az első világháborúban használatos fegyvertípus, gyártója nevéből utóbb autómárka lett. A második nyomnál hölgyek előnyben: konyhai eszköz.

A helyes megfejtők elmehetnek az étterembe és megkóstolhatják a borjú szűzérméket mozzarellával. Nyamm!!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

Midaga, 2004. április 5. hétfő, 12:43 (#)

Helyes megfejtő vagyok, elmentem, azt mondták nem kostolhatom meg a borjú szűzérméket mozzarellával, csak ha fizetek érte.

Egyébként:
http://www.nepszabadsag.hu/default.asp?Gyujtes=1&SC=1&SPA=24&SPB=81

2

stsmork, 2004. április 5. hétfő, 14:46 (#)

well done!

3

dmiki, 2004. április 6. kedd, 08:43 (#)

Nagyon jó (mindkét) cikk. Tudjuk kik ezek a Wittman fiúk IRL?

4

eszpee, 2004. június 24. csütörtök, 21:26 (#)

A hely (álljon itt neve: Krizia) tesztelve, szerelem első falatra... nem tudok mit mondani.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork