Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Whistle-blower

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. április 26. hétfő, 07:23

Katharine Gun tavaly márciusig csak egy inci-finci tolmács volt, aki dögletesen unalmas kormányzati dokumentumok fordításával töltötte napjait a brit kormány kommunikációs központjában. Közismertté azután vált, hogy kiderült róla, ő szivárogtatta ki az Observer magazinnak azt az e-mail, aminek alapján a lap világgá kürtölte, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a második iraki háború kitörését megelőző politikai iszapbirkózás során lehallgatta az ENSZ képviselők telefonvonalait.

Az eset megítéléséről megoszlanak a vélemények: a hivatalos változat szerint a titokvédelmi törvény durva megsértéséről van szó, az újságok szerint viszont hivatali disznóságot leleplező bátor tettről. Külön szó is van erre angol nyelvben: whistle-blower az, aki közérdekűnek számító információt szivárogtat ki, rendszerint állásának és néha szabadságának kockáztatásával.

Ilyen whistleblower (egybe írva is látni a szót) Mordechai Vanunu, aki tizennyolc évvel ezelőtt az izraeli atomfegyver programról szállított fényképekkel illusztrált információt egy brit lapnak, és akit hazájában ezért tizennyolc év börtönbüntetésre ítéltek. (Ehhez azonban előbb egy női ügynök segítségével elő kellett csalogatni dél-angliai rejtekhelyéről, rábírni, hogy utazzon Olaszországba, elrabolni, titokban Izraelbe szállítani és ott bíróság elé állítani.)


Katherine Gunt egyébként a bíróság felmentette. Ebből is látszik, nem mindegy, hogy kinek a sípjába fújunk bele!

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork