Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Erudite

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. május 3. hétfő, 00:01 | 2 hozzászólás

Napilapok szerkesztőségeiben megszokott fogás, hogy a készülő oldalon kihagynak valamennyi helyet arra az esetre, ha lapzárta előtt még beesne valami rendkívüli. A fenntartott helyre ideiglenesen beírják, hogy "ide majd jön még pár sor", vagy valami ilyesmit.

Időnként aztán az is előfordul, hogy ez a szöveg véletlenül megjelenik az újságban. Ilyenkor semmi különös nem történik. Ha rossz a cikk, akkor esetleg fel sem tűnik a betétszöveg; néhány figyelmes olvasó magában elmosolyodik, esetleg akad egy-egy eszelős, aki feldúlt levélben tájékoztatja a szerkesztőséget a megbocsáthatatlan hibáról, az újságírás zuhanó színvonaláról és nyomdászok trehányságáról - aztán mindenki szépen elfelejti az egészet.

Nem is jegyzik sehol az ilyen bakikat. Már csak azért sem, mert ha a bennfelejtett betétszövegeknek rendeznének világbajnokságot, akkor azt minden bizonnyal a következő díszpéldány nyerné, amelyet az Evening Standard nyomtatott ki, merő véletlenségből, a Robin Cook naplójáról írt kritika részeként:

This is filler text for reviews page which will normally be filed in the morning and comprise adjectives of the highest quality and knockabout theatrical and dramatic phrasing which will distort the less distinguished material on other less erudite pages.

Ez a less erudite pages, azaz kevéssé művelt oldalak, kifejezés különösen impozáns. Azt az ígéretet rejti, hogy a szöveg, amely majd ennek a helyőrzőnek a helyére kerül, olyan különlegesen intelligens, hogy attól még az egyetemi professzorok kezéből is kiesik majd az újság a csodálattól.

Vajon milyen ember lehet a magánéletben az, aki képes így kicifrázni egy ennyire jelentéktelen mondatot? Milyen nyelvtani zsonglőrködést rendez, amikor a pincértől a számlát kéri, vagy a Paddington pályaudvaron vesz egy retúrjegyet?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

ses, 2004. május 3. hétfő, 08:27 (#)

Nosztalgia: az erudite az egyik szó, amivel annak idején az egyik tanítványom megfogott az osztályban. :) Nem a jelentésével, mert azt történetesen tudtam, hanem a kiejtésével. Aki esetleg szintén nem tudja, érdemes találgatni, mielőtt utánanéz!

2

Timberhohvandi, 2004. május 3. hétfő, 23:26 (#)

ránézésre irjudájt... ?!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork