Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Liable

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. május 24. hétfő, 15:41

Tányérsapkás és sárga fényvisszaverő mellényes rendőrök álltak minden reggel a Readingi Egyetem parkjának bejáratainál; az első napokban ösztönösen áthúzódtam az út távolabbi oldalára, nehogy leszólítsanak, amiért nem vártam meg, hogy a gyalogos lámpa zöldre váltson.

Erre is van külön szó az angolban: jaywalker az a járókelő, aki szabálytalanul kel át az úttesten. Néhány nap múlva észrevettem, hogy itt mindenki ezt teszi, és ez senkinek sem tűnik fel, mint ahogyan a világ más részein sem, ahol eddig jártam, kivéve Seattle városát, mert ott bizony vissza kellett fordulnom a tök üres utca közepről (pedig már a felezővonalnál jártam!) és megvárnom a zöldet, miután egy közelben lesben álló rendőrautó dühödten rámdudált. (Először nem értettem, hogy mit akar és újra elindultam, de erre megint elkezdett tülkölni.)

A readingi rendőrök azonban nem tesznek ilyet. Sőt, az egyetem bejáratánál őrködő tányérsapkások nem is rendőrök, hanem parkolóőrök, és az autóval behajtókat igazítják el, hogy hol lehet parkolójegyet venni. Azokat pedig, akik elfelejtenék ezt az apróságot, alkalmas feliratok intik rendre, a következő szöveggel: Cars parked illegally are liable to be immobilized. A tilosban parkolókat megkerékbilincselik, és csak release fee ellenében hajlandók szabadon engedni őket.

Innen ered a liable szóval kötött ismeretség. Később újabb származékát ismertem meg e szónak, egy autókölcsönzőben kapott szerződésen szerepelt a limited liability, vagyis hogy a biztosítás korlátozza az esetleges balesetben okozott kárért vállalt anyagi felelősségemet.

Egy ilyen jól hangzó szónak kell, hogy legyen még más jelentése is, lehetőleg olyan, amit a fentiek ismeretében sem lehet kitalálni. Van is: teher, nyűg valakinek a nyakán: mint például egy népszerűtlen miniszterelnök egy újraválasztásra hajtó pártban. Mondjuk Tony Blair a munkáspárt nyakán. Ő természetesen tagadja ezt: Blair denies being a 'liability'. Egyszeres idézőjelek közt, csak hogy tudjuk, itt holmi kósza híresztelésről, nem pedig nem kész tényről van szó.

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork