Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Boffin

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. június 21. hétfő, 00:01

Lord Chamberlain miniszterelnök ténykedésének köszönhetően a a második világháború kitörése igencsak készületlenül érte a briteket, az első időkben így elég nagy volt a kapkodás, hogy minden elképzelhető eszközt a war effort szolgálatába állítsanak. Így állították csatasorba a flúgos feltalálókat is.

Ha a találmányokat nézzük, azokból Angliában hagyományosan jó a felhozatal: ha végigsétálunk a londoni Science Museum végeláthatatlan folyosóin, az a képzet alakul ki bennünk, hogy korunk valamennyi technikai vívmányát kivétel nélkül angolok fedezték fel, esetleg az idők kezdetétől fogva léteztek.

Nyilván nem minden feltaláló flúgos, csak egy kis csoportjukat hívják így. Közös jellemzőjük az elhanyagolt öltözék (slampos pulóver, kitérdelt farmer, kicsámpázott tornacipő), hosszú haj, esetleg szakál, gyenge kommunikációs készség, valamint az a képesség, hogy munka közben a külvilágot zavaró tényezőnek tekintik, és képesek köreikből teljesen kizárni. Mindezek mellett van még egy rendkívül értékes tulajdonságuk is: olyan ötletek jutnak az eszükbe, amelyeken átlagos földi halandó kétszáz évig is törhetné a fejét, sikertelenül. Külön nevet is kapott ez a faj: boffin, ami olyan tudományosan hangzik, hogy először azt hittem, valami egzotikus költözőmadárról van szó. (Létezik is egy jópofa madár hasonló néven, a puffin.)

A háború leghíresebb boffinja alighanem Alan Turing, akinek kollégái segítségével sikerült feltörnie a németek titkosított üzeneteit, jelentősen megkönnyítve ezzel a szövetségesek dolgát. (Az egykori szupertitkos kódfejtő műhely ma múzeum, lélegzetelállítóan érdekes kiállítással.)

A háborúnak köszönhető, hogy a boffin szó még sokáig katonai tudóst jelentett, aki mindenféle agyafúrt fegyverek kifejlesztésén fáradozik. A jelentás mára átterjedt a civil szférára is, tipikus boffinnak titulálják például Trevor Baylist, a kurblis táskarádió megalkotóját. (Első hallásra mosolyt fakaszó ötlet ez, olyan mint a napelemes zseblámpa, vagy az instant vízpor, amelyből víz hozzákeverésével másodperceken belül víz lesz. Afrika elmaradott részein azonban, ahol esetleg száz kilométerre van a legközelebbi konnektor, jól jöhet egy ilyen kis kézi készülék.)

És sajnos negatív éllel is használják ezt a szót: az iskolában szokák a mafla gyerekeket boffinnak csúfolni osztálytársaik. Úgyhogy jól gondoljuk meg, milyen pályára irányítjuk a gyerekünket! Hacsak történetesen nincs szükségünk otthon egy tekerős rádióra, vagy valami hasonló okosságra.

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork