Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Vickers

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. június 14. hétfő, 00:07 | 1 hozzászólás

Kardos G. György egyik regényében találkoztam előszőr ilyen mondatokkal: A fellahok magukra maradtak, és féltek. Volt három Vickersük, és amikor lőttek a Vickersekkel, kevésbé féltek. De mi a franc az a Vickers? Eddig csak a Vickers-féle keménységmérési eljárásról hallottam, de azzal aligha tudnak az arabok lőni.

Rövid guglizás után kiderült, hogy a Vickers egy nagymúltú brit fegyvergyár, amit ugyan korábban is tudtam, azt viszont nem, hogy így hívták az első világháborúban az általuk gyártott géppuskát. A katonai zsargonban szokásos, hogy az egyes fegyvertípusok megnevezésére gyártóik nevét használják, és ha az ember nem ismeri ezeket, akkor elég nehéz kiigazodni, amikor – ezt ugyancsak Kardos G. György írja – "megszólalnak a Spandauk". (...A Vickers német megfelelője, mint ezt később megtudtam.) A fentieken felindulva megosztom most veletek a Seven Pillars of Wisdom című könyv olvasása közben felszedett ismereteimet, hátha hasznát veszitek:

Kezdjük azzal, hogy a katonának nem puskája van, hanem Lee-Enfieldje, amit még service rifle-ként is emlegetnek. Ez lényegében ugyanaz, mint a németeknek a Mauser, nekünk pedig a Manlicher, csak a gyártó más. Afrika és a Közel-Kelet törzsei még jó sokáig az 1918-ban feleslegessé vált Lee-Enfieldekkel kaszabolták egymást, egészen addig, amíg az ötvenes években új korszakot nem nyitott Kalasnyikov elvtárs találmánya.

A golyószóró neve Lewis vagy Hotchkiss (utóbbit a franciák használták), az aknavetőé Stokes; a nevek annyira rajta ragadtak ezeken a fegyvereken, hogy a könyvben még a kiképzőtisztek is róluk kapták a becenevüket: a golyószórók kiképzőjét "Lewis"-nak, az aknavetőkét pedig "Stokes"-nak hívták.

Különös módon a páncélautó az egyetlen fegyver, amelyet gyártó nélkül, egyszerűen csak armoured car-ként emleget az író. Valószínűleg az itt látható kezdetleges modellről van szó; ezekből szállított Anglia nagyobb mennyiséget Oroszországnak, s ezért köszönnek vissza ezek a járgányok az 1917-es forradalom fényképein.

Némi agymunkát igényelt míg rájöttem, hogy a tender is jármű, amint látható, teherautóról van szó, ilyenen utazott T. E. Lawrence amikor épp nem tevegelt. Az viszont végképp meghaladta a képességeimet, hogy a következő kódnevekben megtaláljam a közös szálat: DE 12, Bristol, Handley-Page és DH 9, pedig a megfejtés (utólag) egyszerű: ezek mind repülnek.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

olvi, 2020. július 18. szombat, 21:51 (#)

A Vickers egy nagyon régi repülőgép gyártó cég.

Egy Vickers Vimy -vel repülték át először az Atlanti Óceánt,
USA - Ir útvonalon leszállás nélkül 1919 -ben.
(Nem Lindbergh volt az első)
Vagy a későbbi modern a V.Viscount és társai .....


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork