Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Emergency

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. július 19. hétfő, 00:01

Vészhelyzet, rendkívüli állapot. Írországban így hívták azt a periódust, amely a világ más részein „második világháború” néven ismeretes.

A háború kitörésekor az ország vezetése úgy határozott, hogy se a németekkel, se az angolokkal nem lesz jó ujjat húzni, ők inkább semlegesek maradnak. Irányadó volt a döntésben az ország akkori miniszterelnöke, Éamonn de Valera, akinek idealisztikus elképzelései a szabad, független, önellátó Írországról Enver Hodzsa Albániájához hasonló állapotokat hoztak létre az ír szigeten. „Dev”, ahogyan tisztelői hívták, egyszer egy rádióbeszédben kifejtette, hogyan is nézne ki az általa megálmodott Írország. Rosszakarói szerint ezt a comely maidens, dancing at crossroads kifejezés írná le a legjobban, s bár így konkrétan ezek a szavak nem hangzottak el a beszédben, a de Valera féle Írország-víziót még ma is így csúfolják.

Az ország nem volt hadviselő fél, de ettől még ugyanúgy kijutott nekik a háborúsdiból: elsötétítés, jegyrendszer, óvóhelyásás, hadgyakorlatok; időnként még egy-egy eltévedt bomba is leesett. (A jegyrendszert azért kellett bevezetni, mert az ország alapvető nyersanyagokból behozatalra szorult, és ezeket békeidőben Angliából szállították, Churchillnek pedig, miután de Valera nem engedte meg a brit haditengerészetnek, hogy az ír kikötőket használják, első dolga volt, hogy rövid pórázra fogja az íreket.)

A függetlenség aprólékosan kidolgozott és betartott elve időnként meghökkentő dolgokat produkált. Sehol máshol nem láttam még olyan emlékművet, amely egy lezuhant német bombázó elpusztult személyzetének állítana emléket. Az ország területén történt légibalesetek áldozatait katonai tiszteletadással temették; tegyük hozzá, hogy németeket, angolokat, amerikaiakat egyaránt. (Akkoriban még gyerekcipőben járt a légi navigáció, a pilóták vizuálisan tájékozódtak, ehhez viszont látni kellett a föld felszínét. Az év nagy részében sűrű felhőtakaró borítja az országot, ez alá kell repülnie annak a repülőgépnek, amelyik látni szeretné a földet. Ha a repülő rossz helyen lép be a felhőbe, akkor megesik, hogy hirtelen szembe jön egy hegy.)

De a politikai korrektség csúcsát maga de Valera állította fel, 1945. május 2-án, miután a hírügynökségek világgá kürtölték Adolf Hitler öngyilkosságát. Mit tesz ilyenkor egy semleges állam miniszterelnöke? Fogja a kalapját és levizitál a német nagykövetnél, hogy részvétét fejezze ki Adolf Hitler halála miatt. Mármost, papírforma szerint tényleg így kellett tennie, így utólag azonban mégsem mutat valami jól az önéletrajzán.

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork