Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Slime

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. július 26. hétfő, 00:26 | 3 hozzászólás

A veziókövető rendszer fogalmával egyik korábbi munkahelyemen ismerkedtem meg. Source Library Managernek hívták az eszközt, amit használnunk kellett, és a kezdőbetűkből alkotott rövidítéssel SLM-nek nevezték, de egy idő után észrevettem, hogy a kollégák egymás közt slime-nak becézik.

Én akkor még őszinte ember voltam, nemcsak a slime szó jelentését nem ismertem, de más verziókövető rendszereket sem, azt hittem, a normális ügymenet része, hogy egy-egy nagyobb fájlt negyedóráig tart lehozni a szerverről, és hogy a felhasználók a program által feltett kérdésekre ("akarja törölni a biztonsági másolatot?", "felülírja a régebbi fájlt?", "biztos benne?", stb.) véletlenszerű válaszokat adnak.

Később egész megbarátkoztunk, főleg miután rám bízták az egyik SLM szerver üzemeltetését. Némi bogarászás után kiismertem az első ránézésre misztikusnak látszó státuszfájlok belső szerkezetét, és valahonnan még a dokumentáció is előkerült. Ijesztően primitív rendszer volt, de talán ez volt a legfőbb előnye is - egy idő után nem akadt olyan (l)úzer, akinek sikerült volna úgy elbarmolnia a rendszert, hogy azt ne tudtam volna néhány perc alatt visszaállítani.

Pedig voltak komoly próbálkozások. Az egyik munkatársam például hibaelhárítás címén nekiállt egy text editorral módosítani az egyik státusz fájlt, de minél tovább gyógyította a rendszert, az annál döglöttebb lett. Végső kétségbeesésében felhívott telefonon és elmesélte, mit csinált. Jól lehordtam, hogy minek buzerálta a státuszfájlokat, mondtam, hogy azokhoz soha nem szabad hozzányúlni.

Távirányítással nem sikerült rendbe tenni a gépet, így átsétáltam a részlegükbe és felkerestem őt az óljában. (Az irodaépületet egy szerelőcsarnokból alakították át, se ablakok, se irodák nem voltak benne, csak egy nagy hangárszerű helyiség, benne közfalakkal lekerített kukszlilyukakkal.)

Miután látta, hogy egy text editorral túrom az egyik státuszfájt, a következő párbeszéd zajlott le közöttünk.

— Az nem egy SLM státusz fájl?
— De igen.
— Nem azt mondtad az előbb, hogy ahhoz soha nem szabad hozzányúlni?
— Ja, hát neked nem is...

(Na jó, ez így kicsit brutális volt; mentségemre szolgáljon, hogy tényleg sikerült felélesztenem a rendszerét.)

Évek múlva aztán azt is megtanultam, hogy vannak más verizókövető renszerek is, gyorsabbak is, okosabbak is, könnyebben is kezelhetők, mint az SLM. Sőt, a slime szó jelentését is megtanultam: köpet. Most így visszatekintve azt mondom, hogy ritkán adnak egy szoftvernek ennyire találó nevet.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

ses, 2004. július 25. vasárnap, 23:46 (#)

Mutatváááány: a hétfői dátumú TWIO már vasárnap este elérhető! stsmork prof, legközelebbre nézz utána, hogy van-e angol megfelelője az "előresütött kenyér" kifejezésnek! :)

2

balage, 2004. július 26. hétfő, 07:08 (#)

Az előresütött kenyér a legjobb dolog a szeletelt kenyér óta! ;-)

3

stsmork, 2004. július 26. hétfő, 10:41 (#)

Nincs ebben semmi kanálhajlítás, egyszerűen az történt, hogy vasárnap este szerettem volna lefeküdni aludni, ezért postoláskor előre dátumoztam a cikket. (Feladhattam volna hétfőn délelőtt is, de akkor reklamáltak volna a korán kelő olvasók...)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork