Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Dog and bone

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. augusztus 16. hétfő, 00:17 | 2 hozzászólás

Ebben a cikkben szeretnék leszámolni azzal a nézettel, hogy az angolból teljességgel hiányzik a nyelvi humor. Karinthy Frigyesnek ugyan a nadrágzsebéig sem érnek fel ("Drámát legjobban Shakespeare, poloskát Ditrichstein írt!"), van azonban egy olyan műfaj, amelyben figyelemre méltó sikereket értek el; ez a rímelő szleng.

A rhyming slang alapelve a következő: vegyünk egy közönséges szót (például "phone"), amelyre rímet szeretnénk gyártani. Ehhez találjunk egy másikat, amelyik rímel rá ("bone" - vigyázat, a kiejtés számít!), majd tegyünk elé egy harmadikat, amelyik logikailag kapcsolódik a második szóhoz. Kész is az egyenletünk:

dog and bone = phone

Ha ezek után nagyon lazának akarunk tűnni, akkor eresszünk meg ilyen mondatokat: Call me tomorrow on the dog and bone. Sőt, ha még ennél rejtélyesebben akarunk fogalmazni, akkor használhatjuk a kéttagú összetétel első szavát is, azaz "dog"-ot mondunk "phone" helyett. Ezzel teljesen összezavarhatjuk a rímelő szlengben járatlan hallgatóságot.

A rímelő szlengen belül is létezik több nyelvjárás, a leghíresebb a Cockney Rhyming Slang, amelyet London lakói évszázadok óta csiszolgatnak, javítgatnak. A web teli van velük, találomra belinkelek most egy jobbnak látszó gyűjteményt. Ugyanerre a kaptafára készül a dublini rímelő szleng is.

Az Ocean's eleven című filmben van egy jelenet, ahol a robbantási szakember felfedez valami műszaki hibát, és kétségbeesve magyarázza a társainak, hogy baj van. A következő párbeszéd zajlik le:

– So unless we intend to do this job in Reno, we're in Barney.
– ?
– Barney Rubble....
– ???????
– Trouble!!!

Jó, de miért pont Barney Rubble? Miért nem mondjuk Jonathan Rubble vagy Alexander Rubble? Nyilván azért, mert Barney Rubble ismert személy, még nekünk is, csak nem tudunk róla. Lehet találgatni, a lusták kedvéért itt a megfejtés.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

ses, 2004. augusztus 16. hétfő, 00:41 (#)

Az említett jelenet a kedvencem a filmből! George Clooney és Brad Pitt némajátékát tessék figyelni, zseniális.

2

dmiki, 2004. augusztus 16. hétfő, 09:23 (#)

Ez tök jó, köszönöm!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork