Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Snake oil

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. augusztus 2. hétfő, 00:21 | 4 hozzászólás

Bioenergetikusan stabilizált ivóvíz, homeoizés pirulák, kézrátétellel gyógyhatásúvá varázsolt kenyérgalacsinok és egyéb parafaszságok gyűjtőneve az angolban snake oil. A gyógyíthatatlan rákban szenvedő John Diamond választotta ezt a címet utolsó könyvének, amelyben az "alternatív gyógymódokokat" veszi górcső alá.

A könyvnek szomorú története van: szerzője halálos ágyán vetette papírra. Nem is jutott tovább a hatodik fejezetnél, de az üzenete így is érthető: nincsenek hagyományos és alternatív gyógymódok, csak olyanok, amelyek használnak és olyanok, amelyek nem. Attól kezdve, hogy egy "alternatív gyógymód" hatásosnak bizonyul, többé nem számít már alternatív gyógymódnak. Az előrehaladott stádiumban lévő rákra gyógyulást ígérő csodadoktorok közönséges sarlatánok, akik a haldokló emberek kétségbeeséséből élnek. Nincs értelme tehát, hogy "ártani nem árthat" meggondolásból akárcsak egy fillért is vesztegessünk rájuk.

Bátor szavak ezek egy haldokló tollából.

Két másik név is szerepel a könyv első lapjain: Dominic Lawson, aki a könyv második felét kitöltő válogatást készítette a szerző korábban megjelent újságcikkeiből (őt egyébként rokoni szálak fűzik a szerzőhöz; John Diamond felesége Nigella Lawson volt, közismert tévészakács, akiről a magyar Stahl Juditot mintázták), és az előszó szerzője, minden sarlatán és vallási fanatikus ádáz ellensége: Richard Dawkins.

Látható, hogy a csodadoktoroknak ettől kezdve semmi esélyük.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

Midaga, 2004. augusztus 2. hétfő, 10:18 (#)

A homeoizés pirulák egy részét feltételesen kivonnám a konkrét parafaszságok köréből, közvetett tapasztalatokból levezetve. A placebo hatáson túl is láttam hatni, orvosi szakvéleménnyel alátámasztva, úgyhogy nevezzük mondjuk kiegészítő gyógyhatású készítménynek.

2

ses, 2004. augusztus 2. hétfő, 10:26 (#)

Erről részleteket, Midaga, mert ha megint valami lengyel példával jössz, akkor lehet, hogy nem is kell előkeresnem a saját homeopátiás linkjeimet :)

3

Midaga, 2004. augusztus 2. hétfő, 11:02 (#)

Nem annyira részletezném, de anno a szülésnél a nejem -természetesen határozott ellenkezésem dacára- orvosi jóváhagyással használt ilyen izéket, és a hatásosságát az eredetileg szkeptikus szülész igazolta. A szülés megindításához használt brutális infúziós izék helyett, kíméletesebb hatásmechanizmussal lett a saccolt 20 órás vajúdásból eseménymentes 7 órás. Nem tudok hozzászólni a kérdéshez, de a szülész-nőgyógyász kisiparosnak láthatóan imponált a cuccos, ezért gondolom, hogy esetleg túlmutathat a parafaszság témakörén.

4

stsmork, 2004. augusztus 2. hétfő, 11:02 (#)

Rendben van, homeoizés pirulák kivonva. Nem ezen van a hangsúly különben, hanem az olyan csodadoktorokon, akik klinikailag ellenőrzött kísérletek során nem tudják meggyőzően demonstrálni csodatévő képességeiket. Erre írta azt John Diamond, hogy nincs alternatív gyógyászat, csak olyan ami hatásos és olyan ami hatástalan. De ez már átvezet a "brigthság"-ról folytatott vitába, úgyhogy a továbbiakban inkább oda postoljatok :-)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork