Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Fly-tipping

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. szeptember 27. hétfő, 00:15 | 5 hozzászólás

Kevin három évvel ezelőtt, az "ír gazdasági csoda" kimúlásakor veszítette el jól fizető informatikusi állását, és azóta kertészként dolgozik. Amivel egyébként (saját maga számára is meglepően) jól keres.

Dublinban többnyire gipszkartonból összetákolt ikerházakban laknak az emberek, és mindnek van saját kertje is; ugyan csak akkora, mint nálunk egy disznóól kifutója, de a legtöbb tudajdonos hortikulturális képességeit még ennek a zsebkendőnyi területnek a rendbentartása is meghaladja, így a kertgondozás úgyszólván valóságos aranybánya.

Kevin sokoldalú szolgáltatásainak egyike a kertápolás során keletkezett hulladék elszállítása, jutányos áron. Bár ez nem mindig kézzel fogható, de Európa fulladozik a szemétben; a még be nem telt tárolókban pedig komoly összeget kérnek minden egyes köbméter hulladék elhelyezéséért, amit egyes országokban még az állam is tovább növel a maga "hulladéklerakási illeték"-jével.

Kevin tehát nem is fárasztja magát azzal, hogy elautózzon a szeméttárolóig, az nem lenne gazdaságos. Inkább tesz néhány kört a környéken, és figyeli hogy nem áll-e valamelyik ház előtt törmelékszállító konténer. (Az elszabadult lakásárak miatt sokan inkább a lakásfelújítást és -bővítést választják nagyobb házba költözés helyett. Az ilyesfajta munkákhoz pedig szükségeltetik egy törmelékes konténer, amelyet az ír-angol, a külföldiek összezavarása céljából, skip-nek nevez.)

Hősünk aztán az éj leple alatt visszatér a nap közben kiszemelt skip-hez és gyors mozdulatokkal behajítja az előrelátóan fekete műanyag zsákokba csomagolt hulladékot. Ezzel megvalósítja a fly-tipping, vagyis az engedély nélküli szemétlerakás minősített esetét.

Nem sikerült felderítenem, hogy a kifejezés honnan ered, találtam viszont egy hozzá kapcsolódó, tanulságos történetet: egy amerikai turista Londonban járva látott egyszer egy figyelmeztető táblát egy étterem hátsó bejáratánál. No fly-tipping here!, így szólt a szöveg, és megkérdezett egy pár helybelit, hogy ez vajon mit jelent, de senki sem ismerte a kifejezést. Sőt, még kitalálni sem tudták: a megkérdezettek egy része azt hitte, hogy a falra vizelést tiltja a felirat (biztosan abból gondolták, hogy a fly szó sliccet is jelent), másik részük pedig arra tippelt, hogy a kérdéses tevékenység valamilyen módon a prostituáltakkal van kapcsolatban. Ugyanakkor rövid guglizás után kiderül, hogy számos angol önkormányzat honlapján szerepel ez a szó, tehát semmiképpen sem valami obskurus szleng kifejezés.

Angliában ez a tevékenység annyira jövedelmező, hogy már nagy tételben is foglalkoznak vele. Mondjuk vasárnap hajnalban megjelenik a helyi iskola sportpályáján öt teherautó, és leborítanak a focikapu elé húsz tonna bontási törmeléket. Rendőr legyen a talpán aki begyűjti őket. És iskolai költségvetés, amelyik kibírja az elszállítás költségeit. Állítólag profi bűnözők is kezdenek már átnyergelni a kábítószerkereskedelemből az illegális szemétlerakás iparágba, mert ugyanolyan jövedelmező, sokkal kisebb a lebukás veszélye, és szinte lehetetlen börtönbe kerülni emiatt. Ha a trend így folytatódik, akkor könnyen lehet, hogy pár év múlva terepjáró helyett platós teherautón járnak majd a londoni gengszterek!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

Ali, 2004. szeptember 27. hétfő, 10:00 (#)

Kies hazánkban minden településre _négy_ darab illegális szemétlerakó jut. A trendet tehát ebben mi diktáljuk, Európa, zárkózz fel! :) :(((((((

2

Midaga, 2004. szeptember 27. hétfő, 10:30 (#)

Valamint, ha hozatsz egy hatköbös konténert reggel, akkor azt vagy megrakod azon melegibe, vagy őrt állsz mellette egy féltengellyel, hogy délig ne hordják tele szívességből mások. Így megy ez.

3

baksapista, 2004. szeptember 27. hétfő, 10:34 (#)

tipping
To dump (rubbish, for example).

fly
\Fly\, n. (Cotton Manuf.) Waste cotton.

4

Midaga, 2004. szeptember 27. hétfő, 10:35 (#)

Ja, és ugye egy köbméternyi sitt szállítási díja perpillanat 2000-2500 nettó HUF, plusz területfoglalási illeték.

5

eszpee, 2004. szeptember 27. hétfő, 11:28 (#)

"No fly - tipping here!" = ne repülj el, barátocskám, tessék csak ide lepengetni a borravalót!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork