Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hotsaucing

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. szeptember 20. hétfő, 14:31 | 2 hozzászólás

Lisa Whelchel háromgyerekes amerikai családanya a Tabasco szósz kreatív felhasználását vezette be a családjában.

A gyerekeit bünteti vele: a rosszalkodó csemetének egy csepp Tabasco szószt csepegtet a nyelvére. Amint azt a Creative Correction: Extraordinary Ideas for Everyday Discipline című művében kifejti, a hotsaucing névre keresztelt eljárás a káromkodás, feleselés és hazudozás "gyógykezelésének" adekvát módszere. És milyen találó címet választott a könyvnek! Extraordinary ideas... teljesen egyetértek a minősítéssel.

A könyv kapcsán a Guardian cikke elhinti, hogy a 18 és 30 év közötti britek 47%-a visszahozná a nádpálcát az iskolában; igaz, csak a tizennyolc év alatti diákok fegyelmezésére. (Vajon miért? Az ennél idősebbek esetleg már visszaütnek?)

Ez a nádpálcás fenyítés valami angol specialitás lehet. Egyszer a munkahelyemen ebéd közben szóba került a testi fenyítés, és Craig nevű kollégám, aki Wales-ben nőtt fel, elmesélte, hogy egyszer általános iskolában hogyan hívták be őt és egy másik osztálytársát az igazgató úr színe elé (ha jól emlékszem, összeverekedtek a szünetben), hogyan húzott elő a headmaster egy vastag nádpálcát és hogyan kellett nekik tenyérrel felfelé kinyújtaniuk a kezüket, hogy az igazgató úr a nádpálcájával belecsaphasson. Előtte azonban figyelmeztette őket, hogy ha elrántják a kezüket, akkor kétszer fogja megütni őket, míg ha "rendesen viselkednek", akkor csak egyszer.

Ijesztő történet, nem is az okozott fizikai fájdalom miatt, a hidegvérű, előre kitervelt módon elkövetett megalázást érzem fájónak. No és azt, hogy Craig két évvel fiatalabb nálam, ha történetesen én is Walesben nőttem volna fel, engem is bizton elnáspángoltak volna ugyanígy.

A testi fenyítés helyeslői azt hozzák fel (ellen)érvként, hogy vannak gyerekek, akik nem értenek a jó szóból és csak így lehet velük bánni, illetve hogy a tanároknak nincs tekintélyük, ha a gyerekeknek semmi okuk nincs félni tőlük. Craig mesélte azt is, hogy egyszer munka közben felhívták őt telefonon az iskolából (ez két-három évvel ezelőtt történt), hogy a nyolc éves kislánya visszafelesel a tanárnak és nem hajlandó szót fogadni. Craignek másnap be kellett mennie az iskolába rapportra, hogy közösen állapítsák meg, mi legyen Suzie büntetése. Komplex csomagot dolgoztak ki, és nem emlékszem már minden részletre, de az szerepelt benne, hogy a kislány két hétig nem nézhet tévét a hálószobájában. (Kiemelném, hogy a tévétilalom kizárólag a hálószobára vonatkozik - a lakásban ezen kívül még négy tévékészülék van.)

Én biztosan kreatívabb fenyítést fogok majd kifundálni a kislányomnak, ha komolyan fegyelmezni kell: mondjuk Tabasco szószt csepegtetek a tévébe.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

dizil, 2004. szeptember 20. hétfő, 22:40 (#)

Nekem is volt néhány szadista tanárom. Az ő hibájuk, hogy ha majd szülő leszek, időnként verni fogom a gyerek tanárait.

2

Ali, 2004. szeptember 22. szerda, 14:00 (#)

Nekem érdekes módon elég a hangszínemen változtatni, hogy a gyerek tudja, összeszidtam. Biztos szerencsém van. Egyszer inogtam csak meg a HANG hatalmában, amikor közel két percig kellett ordítanom kb.200 jogászhallgatóra, hogy húzzanak ki, mert még nincs vége a felvételi dolgozatírásnak. (5 perccel hamarabb tódult be a csürhe, ami a felvételit íróknál pont a kritikus utolsó hajrá ideje.)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork