Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Erőmű

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. november 8. hétfő, 13:56 | 5 hozzászólás

Felfigyeltetek már arra a megdöbbentő jelenségre, hogy minden cseh férfi és nő, életkorra való tekintet nélkül, ismer legalább egy magyar szót; éspedig ezt: erőmű? A nyelvészet és a történettudomány közös titkáról rántjuk most le a leplet.

Az erőmű szó meghonosítása a cseh nyelvben Jára da Cimrmann nevéhez fűződik. E híres színpadi szerző az Osztrák-Magyar monarchia utolsó évtizedeiben (a.k.a. "boldog békeidők") élt és alkotott, s az ő darabjaiban szereplő figurák használják ezt a szót, mégpedig olyankor, ha valami baljóslatú és rejtélyes dologról beszélnek. Mondjuk egy expresszvonaton elkövetett gyilkosságról. De olyankor is, ha kifejezésre akarják juttatni valamely rendkívűl szomorú esemény felett érzett dühüket: például ha egy reggel arra ébrednek, hogy az éjszaka kivágták a világ összes fáját.

Jára Cimrmann darabjait, teljesen érthető módon, a Jára da Cimrmann színház adja elő, amelynek két alapítója (Zdeněk Svěrák és Ladislav Smoljak) közül az elsőt a Kolya című filmből mi is jól ismerjük.

És itt érdemes egy kicsit elidőzni Jára da Cimrmann személyénél; nála nagyobb tehetségű, titokzatosabb és balszerencsésebb alkotót ugyanis nem ismer a világtörténelem. Cimrmann ugyanis nem csak író, költő és zeneszerző volt, de feltaláló, sarkkutató, ügyes kezű sebész és zseniális fogorvos is. Valóságos polihisztor. Egyúttal a világ legpechesebb embere.

Mert hiába találta fel Edison előtt a villanykörtét, ha a sajtó agyonhallgatta a világraszóló felfedezést. Hiába jutott el az Északi-sarkra pár órával vetélytársai előtt, ha rajta kívül épp senki nem volt ott, hogy igazolja elsőbbségét. És hiába találta fel már 1903-ban (!!) a cserélhető mobiltelefon-előlapot, a világ még nem érett meg a felfedezésére. Így sikkadt el Cimrmann valamennyi más tudományos eredménye is.

A cseh nép azonban nem hagyja annyiban a dolgot, kitartóan küzd a szisztematikus agyonhallgatás ellen, és szájhagyomány útján terjeszti a cseh nép nagy fiának múlhatatlan érdemeit. Cimrmann egy lelkes magyarországi rajongójának köszönhetően pedig a Cimrmann-kutatás eredményeiről már magyar nyelven is olvashatunk.

---

Köszönetemet fejezem ki Pável Makovecz és Karel Rusy uraknak, a cikk elkészítésében nyújtott segítségükért.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

rr.), 2004. november 9. kedd, 10:23 (#)

múltkor szaladtam bele egy vicces cseh filmbe az európaeurópán, valami cimrmann nevû lehetetlen életérôl szólt ;)

2

.dot, 2004. november 10. szerda, 00:29 (#)

a világon a legismertebb magyar szó a puszta.

3

yves, 2004. november 10. szerda, 19:53 (#)

(néha puzsta.)

4

Anibell, 2004. december 31. péntek, 11:39 (#)

17.10 Europa Europa Jára Cimrman alszik

http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=2511239&i_where=1&i_where_tv=1

5

Gr0, 2005. január 1. szombat, 19:59 (#)

"a világon a legismertebb magyar szó a puszta."

Ezt szeretem... És mondd, szted ezt hogy állapították meg?

Gr0


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork