Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Boxing day

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2004. december 27. hétfő, 00:01 | 4 hozzászólás

Boxing day-nek hívják a karácsonyt követő első hétköznapot; a Brit Birodalomban valaha ezen a napon rendezték a bajnoki címet eldöntő boxmeccset. A boxing day munkaszüneti nap volt, hogy minél többen láthassák a mérkőzést, és bár a hagyomány már nem él (mint ahogyan a Brit Birodalom sem), a munkaszüneti napot máig megtartották az utódállamok.

Más források szerint a télapóval van összefüggésben a dolog: ő ugyanis a boxing day másnapján hozza az angolszász gyerekeknek az ajándékokat, de csak azoknak, akik előtte jó alaposan kibokszolják a cipőjüket. Minden gyerek szeret ajándékot kapni, ezért egy egész napot rászánnak a cipőpucolásra.

A harmadik magyarázat úgy szól, hogy ezen a napon apró ajándékokkal szokás kedveskedni azoknak, akik munkájukkal egész évben kiszolgálnak minket: a postásnak, a tejesembernek, a pizzafutárnak, a villanyszámlásnak és a kukásoknak.

A mi szemétszállítóink nem szokták csak úgy a véletlenre bízni a dolgot, boxing day tájékán végigjárják a lépcsőházat és (némi borravaló reményében) mindenhová becsengetnek boldog új évet kívánni. Postás még sose jött ilyenkor becsengetni, igaz ő akkor sem jött, amikor külföldről könyvet próbáltam küldeni Magyarországra és azt kellett volna kézbesítenie.

Eddig két ízben követtem el ezt a meggondolatlanságot és mindkét könyvem valamelyik postás karácsonyfája alatt kötött ki a címzett postaládája helyett, így aztán nem is mernek már karácsonykor becsengetni hozzánk, biztosan félnek, hogy a box bajnoki cím megszerzésére készülök az ajándékozás helyett és esetleg rajtuk akarnék gyakorolni.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

blumi, 2004. december 26. vasárnap, 23:48 (#)

Én negyedik verziót tudok, a karácsony utáni kidobott dobozok miattit, de ha ennyi van, akkor úgysem tudjuk meg az igazat :-)

Egyébként december 26, az pedig munkaszüneti nap mindehol, tudtommal.

2

dizil, 2004. december 29. szerda, 03:16 (#)

egyéb verziók:

http://www.factmonster.com/spot/boxingday1.html

3

Gr0, 2004. december 30. csütörtök, 17:36 (#)

A harmadik változat mennyiben is világít rá az elnevezés eredetére tulképpen?

Gr0

4

lacerda, 2005. január 2. vasárnap, 10:58 (#)

A karácsonyt követő első hétköznap? Tehát, ha Karácsony 24-25-26 sze-cs-p, akkor jól értem, hogy 29 a Boxing day?
Nem akarom erősíteni azt a hitet, hogy a magyarok mindenhez negatívan állnak hozzá, de ejh miért van az, hogy a 24-ét ledolgoztuk, de a hétvégére esett ünnepnapot nem kompenzálják hétköznappal?? grrrr...
Elköltözöm.:)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork