Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Assertive

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2005. január 17. hétfő, 00:01 | 2 hozzászólás

Állunk a sorban az újonnan épült Nemzeti Hangversenyterem ruhatára előtt, illetve sorról hagyományos értelemben nem is lehet beszélni, körülöttünk csupa bennszülött, akik könyökükkel evező mozdulatokat végezve igyekeznek minél kedvezőbb pozíciót kiharcolni maguknak.

A programfüzetben szerepelt, hogy a hangversenyterem jelenleg próbaüzem alatt áll és ez láthatólag a ruhatárra is vonatkozik: néha hosszú percekig is eltart, mire előkerül egy-egy ruhadarab. (A kalapok, sapkák, sálak és esernyők nincsenek is nyilvántartásba véve, ezeket bemondásra adja elő a személyzet a pult alól, feltéve hogy a gazdáik által adott személyleírás alapján rájuk akad.) Mögöttem két ezekamaifiatalok bácsika dúl-fúl csöndesen egymás közt:

- Szörnyű, hogy tolakszik itt mindenki!
- Hiába, ez Magyarország!
- Bunkók!!!

Ebben a hangnemben folytatják a diskurzust, miközben lassan sodródunk egyre közelebb a pult felé. Néhány perc és már a tűzvonalban vagyunk, a ruhatáros nénike már az előttem állóktól szedi el a jegyeket. Már-már rám kerülne a sor, nyújtanám a jegyemet, amikor a hátam mögül magabiztos mozdulattal benyúlik egy kéz (amely a két duli-fuli bácsika valamelyikében végződik, ehhez nem férhet kétség), és határozottan odanyomja a jegyét a ruhatáros orra alá. Az gépiesen átveszi a cetlit és elhúz a fogasok felé.

Itt álljunk meg egy szóra. Nem lehet egyértelműen arrogánsnak minősíteni a mögöttem álló viselkedését, hiszen joggal feltételezhette, hogy én éppen nem a kabátomra, hanem mondjuk a következő holdfogyatkozásra várok a ruhatár pultja előtt. A viselkedéskutatók szerint ilyen esetekben assertive magatartást kell tanúsítani, azaz határozottan és magabiztosan kell cselekedni. Nincs negatív éle ennek a szónak, ellentétben az arrogant vagy az aggressive szavakkal.

Levonhattam volna a "mindenki bunkó csak én nem" tanulságot, esetleg leállhattam volna veszekedni a bácsikával, én azonban a helyzethez legjobban illő megoldást választottam: ahogy az asszertív bácsika átvette kiérdemelt kabátját, én az imént eltanult mozdulattal átnyúltam az előttem álló hóna alatt és a ruhatáros kezébe nyomtam a jegyemet. Ő pedig térült-fordult és hozta is a kabátunkat. Asszertívnek kell lenni, na.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

blumi, 2005. január 17. hétfő, 02:37 (#)

Az élet harc, az asszertivitást meg szerintem az a szó írja le pontosan, hogy önérvényesítés (nincs feltétlenül negatív éle).

Nekem egyébként minden sorbanállás trauma, mert nem vagyok képes tolakodni, viszont mélységesen felháborít, hogy más pofátlan, gondolom, ez úgy üt majd vissza, hogy egyszer kijön az egész és megölök valakit egy ruhatárban.

2

Gr0, 2005. január 17. hétfő, 14:50 (#)

Beszáljünk magyarul: "ráutaló magatartás", na :)

Gr0


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork