Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Suffragette

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2005. január 3. hétfő, 00:01 | 3 hozzászólás

Cédric (népszerűbb nevén "Bolondgomba") nevű francia munkatársammal többször megesett, hogy valamiről nem tudta, hogy hívják angolul, majd miután fáradságos munkával kikereste a szót a francia-angol szótárban, kiderült, hogy angolul is ugyanúgy mondják, mint franciául; sokszor még a helyesírása is ugyanaz. Velem ennek a fordítottja történt meg: egy ismeretlen angol szót néztem meg az angol-magyar szótárban, és bár megtaláltam a jelentését, nem lettem okosabb.

Suffragette ugyanis magyarul annyit tesz: szüfrazsett. Meglehet, foghíjas műveltségem újabb hézagjára leltem a szótárban, dunsztom se volt, mi az a szüfrazsett, akár u-val akár ü-vel írják. A hozzám hasonló fatálisan unedukáltak (és a magam) kedvéért kinyomoztam, hogy a női választójog bevezetéséért harcoló nőmozgalmi aktivisták neve ez, és onnan jön, hogy a suffrage szó választójogot jelent.

Teljesen véletlenül arra is fényt derítettem, hogy a mozgalom magyarországi vezetője Bédy-Schwimmer Róza volt, akinek a nevét, teljesen más helyről, régóta ismerem: az Iskola a határon szereplői skandálták menetgyakorlat közben ezt a dobpergést utánzó, felettéb bugyuta versikét:

A pékinas, a cukrász
a vers, a próza
a Bédy-Schwimmer Róza

A búr, a búr, a búrkalappal!
Károly király az érckalappal!

Egyébként ha "az iskolát" még nem olvastátok, akkor feltétlenül olvassátok el! Huszadik századi alapmű. Azon ritka könyvek egyike, amelyet átlag ötévente érdemes újra elolvasni. Érdekes, hogy egy jóbarátnőmnek ez a kedvenc könyve, pedig sosem volt katona, de életének egy részét bentlakásos iskolákban töltötte, ahol ugyanez a szellem uralkodott.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

balage, 2005. január 4. kedd, 12:50 (#)

Fonográf: 1911 (részlet)

Ezerkilencszáztizenegyben
a szüfrazsettek számos ízben
a jogaikért tüntettek
s egy norvég nő miniszter lett

http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg.phtml?szk=5023

2

stsmork, 2005. január 4. kedd, 13:31 (#)

Nahát, pedig ismerem is ezt a számot! Még a szövegét is tudom, de csak odáig, hogy "a leányvásár operettben....". A szüfrazsettek pedig csak egy strófával később következnek.

3

Baggio, 2005. január 4. kedd, 14:34 (#)

Nem akarok szemelyeskedni, semmi ilyesmi nincs abban, amikor azt mondom, hogy sts BAZDMEG! Minek kell hetkoznap kirakni egy konyv link-jet ? "...akkor feltétlenül olvassátok el!" pipa.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork