Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hilted

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2005. február 14. hétfő, 06:31 | 2 hozzászólás

Negyven feletti, kopaszodó, háromgyerekes családapa és autodidakta programozó barátom mesélte ebéd közben a most következő történetet, amelyben egy szó új jelentésének születését érhetjük tetten.

"Előző munkahelyemen egy felületmodellező szoftverrel dolgoztam, amelyet az évek során sikerült egész jól kiismertem. A végén már én okítgattam a kollégáimat, én segítettem nekik, ha elakadtak, én gyártottam tananyagot az újoncok számára, és én jelentettem a hibákat a gyártó cégnek.

A szoftvert nagyon nehéz volt megtanulni kezelni, nem utolsósorban azért, mert egészen elvadult terminológiát használt. Hiába tudok angolul, egyik-másik üzenet láttán csak bámultam a monitorra és vakartam a fejem. Volt például egy olyan olyan művelet, amelynek egyik lépéseként ki kellett az egérrel jelölni egy élt. Select hilted edge - így szólt az üzenet, és mi bele is nyugodtunk, hogy a hilted edge az élek bizonyos, különleges tulajdonságokkal felruházott csoportja, amelyet így hívnak és kész."

Közbevetés: a szótár szerint a kard nyelét hívják hiltnek, a védőkosárral felszerlet markolatú kardok pedig basket-hilted sword a nevük.

"Később úgy alakult az életem, hogy éppen annál a cégnél kaptam állást, amelyik azt a bizonyos szoftvert fejleszti. Nem sokkal azután, hogy elkezdtem náluk dolgozni, egyszer el kellett magyaráznom valamit a szoftverről az egyik programozónak, és a lépések közben pont egy ilyen hilted edge-hez értünk:

– Then, you click on the hilted edge...
– You click on what???
– Hilted edge
– What's that?
– You know, this kind of edges are called hilted edges in the software. There is even a message that says "select the hilted edge"
– Can you show me that message?
– Sure. Here you go...

– Hmmm...errr...it's actually a typo. It should be highlighted edge."

Az üzenetet írója nagyon siethetett, és "hilited"-nek akarta rövidíteni a "highlighted"-et. De úgy látszik, túl gyorsan gépelhetett, és egy i betű kipotyogott az ujjai közül és leesett a földre. A megcsonkított hilited szó pedig önálló életre kelt...

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

doransky, 2005. február 15. kedd, 10:02 (#)

Nagyon jó!

2

Ali, 2005. február 16. szerda, 12:19 (#)

A legtöbb új dolog (nem csak a nyelvben) félreértésekre vezethető vissza. Kolombusz is állítólag India felé indult. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork