Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Reska

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2005. március 7. hétfő, 06:20 | 5 hozzászólás

Magyarul „fej”-nek és „írás”-nak mondjuk a pénzérme két oldalát, angolul „head”-nek és „tail”-nek, lengyelül pedig „sas”-nak és „reska”-nak; ez utóbbi egyébként, más nyelvektől eltérően, nem bír saját jelentéssel, így hívják az érme egyik oldalát és kész.

A kilencvenes évek elején Lengyelországon is végigsöpört a szocialista rendszer bukását követő utcaát- és visszanevező kampány, komikumba hajló lelkesedéssel. Erre szerettek volna utalni a varsói „Sas Mozi” vezetői, akik a kor szavára hallgatva átkeresztelték intézményüket „Reska Mozi”-ra. Kelet-Európai humor ez, egy kívülálló meg sem érti tán, mint ahogy a „két tű sétál a Vörös-téren” kezdetű viccen is csak a kelet-európaiak röhögtek, amikor egy ismerősöm ismerőse elmesélte egyszer egy nemzetközi konferencián. (Megfejtés: a másik a biztosítótű.)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

avenger, 2005. március 7. hétfő, 07:01 (#)

tényleg nem akarok flémelni, de mintha valahogy belôlünk magyarokból hiányozna ez az önironikus humor, igazából nem tudok visszaemlékezni az elmúlt 15 évbôl olyan igazi humoros pillanatra ami a rdszváltáshoz kapcsolódik...nekem valahogy csak az egyéni érdekek miatti folyamatos torokátharapás jut az eszembe. ha Ti máshogy látjátok mondjátok, mert jó lenne ha csak én emlékeznék rosszul. :]

2

stsmork, 2005. március 7. hétfő, 08:10 (#)

Tényleg, nekem is feltűnt, hogy a rendszerváltás óta eltűntek a politikai viccek. Mármint azok, amiken nevetni lehet. Mi történt, az arcunkra fagyott a mosoly? :-)

3

Ali, 2005. március 7. hétfő, 13:21 (#)

Nem, csak a rendszerváltás nálunk olyan hosszú vicc, hogy még nem értünk el a poénig...

4

madbal, 2005. március 7. hétfő, 13:35 (#)

Azért a Színes Csokornyakkendősök Pártját, mega Ciccolina-Zalatnai pártot mai napig hiányolom!

5

eszpee, 2005. március 7. hétfő, 14:06 (#)

Ciccolina lesz jövőre is, ne aggódj. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork