Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Shoot oneself in the foot

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2005. március 14. hétfő, 00:19 | 10 hozzászólás

Ha egy tízfős banda egy tömött kocsmában agyonver valakit, minekutána bezárja az ablaktáblákat, feltakarítja a vért és az ujjnyomokat, végül minden eshetőségre gondolva megsemmisíti a zárt láncú TV kamera által készített felvételt is, annak bárhol a világon akadtak volna szemtanúi - kivéve Belfast városát, abban az esetben, ha a "baráti társaság" tagjai egyúttal az Ír Köztársasági Hadsereg aktivistái is.

Egyedül az áldozat nővérei nem szenvednek ebben a fajta kollektív amnéziában, ráadásul öten vannak, és elszántak, hogy addig fognak kampányolni, amíg a tettesek el nem nyerik méltó büntetésüket. Hamarosan az IRA is rájött, hogy nem vet jó fényt rájuk a dolog, és hogy nem előnyös nekik, ha már a katolikusok is egy rakás köztörvényes bűnözőnek tartják őket, pedig a mitológia szerint ők a katolikus lakosság lángpallosú védelmezői.

Tenni kellett hát valamit. Bizalmasan közölték az áldozat családjával, hogy nagyon sajnálják a dolgot, és ha ők is úgy akarják, a gyilkosokat nagyon szívesen lelövik. Ezzel hatalmas öngólt lőttek, avagy, a most nagyon ideillő angol kifejezéssel élve: lábonlőtték magukat. Az IRA ugyanis elvileg a tűzszünet békés állapotában leledzik, ez a "gáláns ajánlat" viszont azt bizonyítja, amit a lojalista politikai pártok évtizedek óta szajkóznak: vagyis hogy az IRA egy terrorista szervezet, amely egyetlen eszközt ismer a problémák megoldására: az AK-47-est, és mint ilyen, semmi keresnivalója a politikai életben.

To shoot himself in the foot olyan tevékenység, amelynek során valami visszafelé sül el, és a szándékolttal épp ellenkező hatást ér el. Az IRA egyébként hagyományosan lábonlövéssel szokta büntetni a szerinte valamilyen okból megbüntetendőket, ennek a Gerry Adams által kitalált módszernek (amely mellesleg a világ élvonalába hozta fel a belfasti kórház ortopéd sebészeit) azonban kneecapping a neve.

Érdeklődéssel figyelem az ügy fejleményeit - minél később jelentkeznek a tettesek, annál tovább kopik az IRA amúgy is erősen megtépázott hírneve. Azt pedig ők is tudják, hogy nincs már túl nagy mozgásterük: elég nekik, ha az eddig biztos hátországnak számító Egyesült Államok felveszi őket a terrorista szervezetek listájára. Hogy akkor mi lesz, ha Oszama bin-Ladennel veszik őket egy kalap alá, arra nem tudok találó angol kifejezést; magyarul megmondva akkor akár bele is pisilhetnek a konnektorba.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (10)

1

Pepito, 2005. március 14. hétfő, 05:49 (#)

Végük van, mint a botnak.

2

avenger, 2005. március 14. hétfő, 08:49 (#)

Velemenyem ok tipikusan az a brigad, akiknek _lehet_ hogy igazuk van, _lehet_, hogy a celjaik elfogadhatoak, de olyan eszkozokkel jarattak le magukat az elmult evtizedekben, hogy a celjaik mar senkit nem erdekelnek, senki nem akarja meg meghallgatni sem oket. Talan mar a sajatjaik sem igazan biznak bennuk, kihalofelben van a 70-es 80-as eveknek az a nemzedeke, akik az eletuket tettek fol az ugyre...

3

avenger, 2005. március 14. hétfő, 21:08 (#)

tenyleg veguk van : http://index.hu/politika/kulfold/ira7703/

4

stsmork, 2005. március 14. hétfő, 22:12 (#)

Nem az első eset, hogy az index tőlünk lesi el a sztorit :-D

5

avenger, 2005. március 15. kedd, 07:18 (#)

láttam már ilyet subba-velvet viszonylatban is ;]

6

blast, 2005. március 15. kedd, 12:00 (#)

Kicsit Off! Oroszországban új média a Csillag TV. Benne: a Szovjet hadsereg dicsősége, hibátlan szerepe I.-II.VH körül. :S Kíváncsi vagyok mi lehet
a program, sajnos nincs netes közv.

7

Ali, 2005. március 15. kedd, 16:46 (#)

Az őskőkorban terjedt egy leírás az akkori processzorokról, melyik hogyan lövi lábon magát, emlékszik még erre valaki? Az M68k pl. lövönlábja magát, merthogy fordítva paraméterez. :)

8

stsmork, 2005. március 16. szerda, 06:47 (#)

How to shoot yourself in the foot: http://www.m5p.com/~pravn/foot.html

9

stsmork, 2005. március 21. hétfő, 12:00 (#)

Érdemes elolvasni Peter Taylor cikkét, a BBC-nél ő foglalkozik az északír helyzettel, több könyve is megjelent (jók) a témáról:

http://politics.guardian.co.uk/northernirelandassembly/story/0,9061,1442315,00.html

10

viktoria, 2006. augusztus 2. szerda, 22:03 (#)

hat jo - ok az IRA nem szent - DE azert a masik oldalnak is vagyon takargatni valoja de ok nem kaptak ugye ekkora publicitast...pl UDA ..UVF...Shankill Butchers.....


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork