Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


To have someone's ear

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2005. április 4. hétfő, 00:01

Vámbéry ÁrminÉrdekes magyar vonatkozású hírre bukkant a Guardian (egyébként az április elsejei számban, úgyhogy előbb utána kellett néznem, hogy nem kamu-e): a Nemzeti Levéltár nyilvánosságra hozta a brit titkosszolgálat Vámbéry Árminhoz intézett leveleit.

Nincs a dologban semmi szenzációs, Vámbéryról eddig is tudtuk, hogy Angliában többre értékelték, mint saját hazájában, ahol még azt sem hitték el neki, hogy tényleg tud törökül. (Rajta kívül senki nem beszélt akkor Pesten törökül, nem volt aki bizonyítsa az igazát.) Önéletrajzában egyébként részletesen ír is angliai működéséről, jóllehet a dolog pénzügyi vonatkozásaira nem tér ki. (Havi "ösztöndíjat" és nyugdíjat kapott szolgálataiért.) Sajnos a dokumentumok nem tartalmazzák Vámbéry válaszait, így nem tudjuk, hogy milyen híreket küldött ködös Albionba a török szultán udvarából.

A Guardian újságírója arra is kitér, hogy a legenda szerint Vámbéry volt az, aki információt szállított Vlad Tepesről egy bizonyos Bram Stokernnek, aki ennek segítségével mintázta meg Drakula című bestseller regényének címszereplőjét. Így volt-e vagy sem, mindenesetre a regény 18. fejezetében tényleg szóba kerül Vámbéry, méghozzá mint nemzetközileg elismert vámpírszakértő. ("I have asked my friend Arminius, of Buda-Pesth University...")

A hírt (a vámpíros motívum nélkül) a Népszabadság is átvette, sőt alkotó módon maga is hozzátett valamit. Az angol szövegben az áll Vámbéryről, hogy "His putative usefulness for the British was that he had the ear of the sultan of Turkey", vagyis Vámbérynek befolyása volt a szultánra, aki hallgatott rá, adott a szavára. (Vallomás: én is most néztem meg a szótárban, hogy a to have one's ear mit jelent.) Ugyanez a - némileg az összetákoltság benyomását keltő - magyar nyelvű cikkben a következőképpen hangzik:"Hasznossága a britek számára abban állt, hogy a magyar tudóshoz ugyanazok az információk jutottak el, mint a török szultán füléhez."

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork