Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Back of the envelope

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2005. május 9. hétfő, 00:02 | 19 hozzászólás

www.oilcrisis.comAzt nagyjából mindenki sejti, hogy nagy szopás lesz, ha egyszer elfogy a kőolaj, a kérdés csak az, hogy mikor és mennyire. Tudni kell, hogy egy kőolajmező nem úgy merül ki, hogy egyszer csak hörögni kezdenek a csövek, hanem haranggörbe szerint: az új mezőből eleinte egyre több olaj jön, aztán a csúcspont elérése után fokozatosan egyre kevesebb. Azt senki sem tudja megmondani, hogy hol járunk most ezen a görbén.

Az elmúlt százötven évben folyamatosan emelkedett a világ olajtermelése, szépen másztunk felfelé a haranggörbén. (Minden egyes olajmezőnek saját haranggörbéje van, és ezek eredője is egy ugyanilyen görbe, amely az egész világ olajtermeléséről szól.) Előbb vagy utóbb eljutunk a Hubbert-csúcsra, azaz a görbe tetőpontjára, ahonnan már lefelé vezet az út: egyre kevesebb olajat fogunk termelni, ez ugyanakkora kereslet mellett is növekvő árakhoz vezet, a dolgok általános logikája szerint.

Az olajtermelő cégek és a politikusok igazából azt szeretnék, ha egyszerre el is fogyna az olaj meg nem is: lehessen jó drágán adni, mint egy hiánycikket, de ugyanakkor valahogy mégis legyen belőle elég. Lehet, hogy egyszer még újra felelevenednek a megboldogult szocializmus kereskedői szokásai és csak a protekciósok jutnak majd naftához: a benzinkutas fülébe kell suttogni, hogy "a Marika küldött", mire diszkréten elvezetnek egy bódé mögé és egy kannából kimérnek nekünk három deci benzint.

Mindez azonban csak amolyan back of the envelope számításokon alapszik. Mivel a világ olajkészleteiről nem állnak rendelkezésre megbízható adatok, ezért a "szakértők előrejelzései" hasraütéssel készülnek. Az angol kifejezés is találó: az én íróasztalom is folyton tele van használt borítékokkal, ezek hátuljára szoktam ezt-azt sebtében feljegyezni, ha éppen nincs kéznél más. A "boríték hátulján elvégzett számítások"-ból érezni lehet az eredmény elnagyolt jellegét.

Azt, hogy hol van az a bizonyos Hubbert-csúcspont, csak akkor fogjuk megtudni, ha már túljutottunk rajta. (Esetleg néhány évvel később, ha sikerül ügyesen eltussolni a dolgot.) Hogy ezt mikor lesz, azt senki sem tudja, addig esetleg annyit tehetünk, hogy Hofi Géza poénját követve, az idők szavára hallgatva telivesszük a fürdőkádat benzinnel.

De az is jó megoldás, ha nem veszünk tudomást az egész problémáról, hátha akkor magától megoldódik.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (19)

1

ses, 2005. május 8. vasárnap, 23:11 (#)

Na, mondtam magamnak a cikked elolvasása után, ugyanezzel az erővel léteznie kell egy kifejezésnek arra is, amikor az étteremben a szalvétára rajzolunk valamit! Legyen mondjuk "napkin sketch".

És nyertem, tényleg van ilyen :). Az Autodesk építészeknek kínált tervezőprogramja még külön funkciót is kínál ilyen néven: http://href.hu/x/aoe .

2

NagyGa1, 2005. május 9. hétfő, 03:19 (#)

Szerintem jó lenne ha már túl is jutottunk volna a görbe tetején. Jót tenne a világnak, főleg innen Kínából nézve, ahol a levegő európai szemmel nézve elképzelhetetlenül szennyezett, és nem látszik hogy bárkit is érdekelne a döntéshozók közül.
Egy lassan elfogyó olaj és egy gyorsan emelkedő olajár egyrészt tisztábbá tenné a levegőt másrészt a - már félig meglévő - tisztább egyéb technológiák fejlődését gyorsítaná.
Egy biztos: attól függetlenül hogy a termelés elérte-e a csúcspontot vagy nem, a jelenlegi magas olajár jelzi hogy a megnövekedett keresletet (Kína) már nem igazán, vagy csak nehezen sikerült megnövelt termeléssel ellensúlyozni...

(olajár vagy olaj ár?)

3

Boca, 2005. május 9. hétfő, 09:41 (#)

Az bizony eleg nagy bukta lesz, meg akkor is, ha nagyobb izmokat novesztek es atallok kerekparra.
De nem csuggedek, tuti, hogy akik latjak, hogy meddig tart a nafta, azok elore felkeszulnek az uj energiaforrasokkal, csak meg kihozzak az olajbol, amit lehet. Ettol persze meg valsag lesz, meg sokan buknak, de at fogjuk veszelni, csak atalakul az elet kisse.

4

Ali, 2005. május 9. hétfő, 09:44 (#)

Speciel "válámi ván", mert idén nyárra nem várnak észlelhető áresést, mindenki próbál tartalékolni a téli hiány ellen (egen, televeszik az államok a fürdőkádjaikat :)). Kína a megugró igényeivel csak felgyorsította a folyamatot, ezt pedig a légszennyezettségtől szenvedő óvilágbeliek tényleg reménysugárként kezelhetik, ti. hogy növekedtek az esélyeik a hosszabb távú túlélésre. Budapesten ezen kívül egy brutális olajválság után kerékpárral teljesen biztonságosan is feleannyi idő alatt át lehetne érni, mint most a legjobb sportkocsival. :) Hmm. Mindjárt alapítok is egy riksakuli-szállítmányozási rt-t. :)

5

ses, 2005. május 9. hétfő, 10:05 (#)

olajár

6

joco, 2005. május 9. hétfő, 10:56 (#)

Kína mellett, kis fáziskéséssel beszálló játékos még India is. Szerintem jó eséllyel ők adják majd meg a kegyelemdöfést a szénhidrogén üzemanyagoknak. Tudja mindenki, de azért ideírom: az olaj nem csak mint hajtóanyag használatos, de vegyipari alapanyagként is... Szóval ha elfogy, nem csak benzin nem lesz, de gumicukor sem :)

http://magma.nationalgeographic.com/ngm/0406/feature5/

7

joco, 2005. május 9. hétfő, 11:02 (#)

Egyébként "elfogyni" nem fog, a szumma haranggörbe lefelé szálló ágán valahol már megéri majd átállni valami másfajta üzemanyagra.

8

Ali, 2005. május 9. hétfő, 12:26 (#)

A haranggörbe leszálló ágát kissé kinyújtja, hogy a kereslet miatt megugró árak miatt érdemes lesz olyan lelőhelyeket is kiaknázni, amik letermelése most még nem éri meg. Egyébként hogy mire megyünk majd műanyagok nélkül, az egy érdekes kérdés. DVD-t mondjuk üvegalapra is lehet gyártani. :)

9

PAStheLoD, 2005. május 9. hétfő, 13:09 (#)

Vajon az oil corp.-ok vannak-e olyan erősek, hogy az új (még felfedesézre/kifejlesztésre váró) erőforrásokat is maguknak szerezzék meg , ezzel monopol helyzetbe kerülve? Reméljük , hogy találunk valami egyszerű (mint a fosszilis tüzelőanyagok) és nem szennyező (mint pl. a fúzió) megoldást.

10

Boca, 2005. május 9. hétfő, 13:20 (#)

A piac ezt is kikenyszeriti majd. Amikor 50x dragabb lesz a benzin, akkor mar erdemes lesz villanyautora atallni tomegesen is. Gumicukorra valo olaj pedig meg sokkal tovabb is lesz. Most olyasmire is hasznalunk muanyagot, amire nem kene, pusztan az olcsosaga es egyszeru eloallithatosaga miatt. Talan meg a szemethegyek is kisebbek lesznek adott ido alatt. ;)

11

Deansdale, 2005. május 10. kedd, 11:42 (#)

Hát igen, talán az lenne a legjobb a világnak ha már holnap elfogyna az össze kőolaj :)
Bár elég húzós probléma lenne a műanyagokat helyettesíteni, valszeg nehezebb mint a benzint, de azért megoldanánk valahogy...

12

atleta, 2005. május 11. szerda, 12:41 (#)

Azert ha ilyen szep Gauss gorbe irna le a fogyasztast, akkor azert meg a csucs elott azonositani lehetne a parametereit, es tudni lehetne, hogy mikor jon el a kitermelesi csucs :). Legalabbis nekem innen ugy tunik. A masik dolog az, hogy mire itt baj lesz a koolaj utanpotlassal, addigra mar sokkal nagyobb problemaink lesznek az eddig kitermelt es elegetett koolajnak koszonhetoen. Pl. lassan, tobb szaz ev kitarto munkajaval azert csak sikerul leallitani a Golf aramlatot. Minel hamarabb futunk ki a koolajbol, annal kevesebb ezer evebe kerul majd a termeszetnek, hogy visszaaljon a jelenlegi klima. Bar a termeszetet ez kurvara nem erdekli - jonnek mas, alkalmazkodokepesebb fajok - csak mi fogjuk megszivni :).

13

Gr0, 2005. május 11. szerda, 16:02 (#)

Sztem az embernél alkalmazkodóbb fakj nem olyan sok van... mondjuk, azért a csótányokkal, skorpiókkal pölö nem versenyezhetünk :))))

Gr0

14

Gr0, 2005. május 11. szerda, 16:05 (#)

Lehet, hogfy hülye kérdés, és csak marginálisan érdekes itt, de miért Hubbert-csúcsnak hívják a Gauss-görbe legmagasabban lévő pontját? Mit fedezett fel ez a Hubbert ezzel a ponttal kapcsolatban, ami nem volt eleve nyilvánvaló, hogy róla nevezték el?

Gr0

15

stsmork, 2005. május 11. szerda, 16:12 (#)

Atléta, azonosítani lehetne a görbe paramétereit, ha az olajkitermelő országok pontos adatokat szolgáltatnának a tartalékaikról, ez viszont nem áll érdekükben. Épp ezért vagyunk kénytelenek "back of the envelope" számításokra hagyatkozni.

Egyébként miből gondolod, hogy a föld jelenlegi klímája olyan egyensúlyi állapot, amely az emberiség kipusztulása után (vagy egyáltalán bármikor) vissza fog állni? Csak a mi időhorizontunkról nézve látszik úgy, hogy a föld éghajlata egyensúlyban van, földtörténeti léptékkel mérve egészen más a helyzet. (Bill Bryson tök jól leírja ezt az egészet, remélem hogy valaki valahol már fordítja magyarra a Short history of nearly everything-et...)

16

Gr0, 2005. május 13. péntek, 09:36 (#)

Az általam egyébként igen nagyra értékelt és szeretett Brysont elég sokan vitatják, és, ugyebár, szakembernek, vagy szakmai forrásnak is bátorság lenne tekinteni...

Gr0

17

stsmork, 2005. május 13. péntek, 10:55 (#)

Gr0, cseréld ki Bill Bryson nevét Richard Fortey-ra, őt úgy tudom nem vitatják (eddig Brysonról se tudtam) és nem is tekinthető nem szakmai forrásnak...

18

stsmork, 2005. május 13. péntek, 10:57 (#)

#14: RTFM: http://en.wikipedia.org/wiki/Hubbert_peak

19

Author Profile Page stsmork, 2008. május 23. péntek, 07:10 (#)

Most, hogy az olajár vastagon száz dollár felett jár (ezt se gondoltuk volna a kilencvenes évek végén!), a politikusoknak ideje volna változtani a hosszútávú elképzeléseiken (a Guardian vezércikke jól összefoglalja, hogy miről van szó):

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/may/23/oil.commodities


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork