Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Dressing-down

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2005. május 18. szerda, 10:39 | 7 hozzászólás

Először fordult elő, hogy az amerikai szenátus vizsgálóbizottsága meghallgatásra rendeljen egy brit parlamenti képviselőt. Az esemény nem várt fordulatott vett, a megidézett alany ugyanis nem volt hajlandó a megszeppent bűnös szerepét játszani. Ehelyett egyszemélyes háborúellenes demonstrációvá változtatta az ülést és úgy lehordta a bizottság tagjait, hogy azok szinte elsüllyedtek szégyenükben.

He gave them a total dressing down, ahogy az egyik ismerősöm fogalmazott. Szép szemléletes szólás ez, szinte látom, ahogy a beszéd végén a szenátorok egy szál alsógatyában ülnek a teremben.

A brit parlament alsóházában edződött George Galloway egy ötvenes évekből származó formulával nyitott:

Senator, I am not now nor have I ever been an oil trader and neither has anyone on my behalf...

Gondosan választott idézet ez a McCarthy-féle kommunistaüldözési korszakból, akkor hangzott el ez egy hasonló vizsgálóbizottság előtt, Galloway épp csak a kommunistát cserélte ki olajkereskedőre.

Keresetlen szavakkal illette ezután a vizsgálóbizottság (jogi végzettségű) elnökét:

I know that standards have slipped over the last few years in Washington, but for a lawyer, you are remarkably cavalier with any idea of justice...

És így tovább, ebben a stílusban. A meghallgatás George Galloway számára elérte célját: a sziporkázó retorika tüzében szépen elsikkadtak az eredeti kérdések: vajon kapott-e a brit parlamenti képviselő Szaddam Huszeintől opciós olajat vagy sem? Keresett-e ezzel egy zsák pénzt vagy sem? Illegális volt-e ez vagy sem? Tudja-e ezt valaki hitelt érdemlően bizonyítani vagy sem?

Nincsenek válaszok, most nem is ez a lényeg. Most Galloway a nap hőse, aki felvette a kesztyűt, bemerészkedett az oroszlán barlangjába és úgy kiosztotta az amerikai neokonzervatívokat, hogy most az egész sajtó ezzel foglalkozik, nem pedig azzal, amivel a "neo-con"-ok szeretnék hogy foglalkozzon.

Az első menet után 1:0 Galloway javára.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (7)

1

Ali, 2005. május 18. szerda, 11:48 (#)

Tanulnak odaát egyátalán retorikát?

2

mr m, 2005. május 18. szerda, 12:43 (#)

azert volt egy ket amcsi aki eleg jol tudott szonokolni. legalabbis hatasosan. allitolag. mondjuk a negerek elnyomasa ellen. meg ilyesmi.

3

ses, 2005. május 18. szerda, 14:35 (#)

Ali, a helyzet az, hogy a debate, mint műfaj jószerivel ismeretlen idehaza, ott meg már az iskolásoknak tanítják, hogyan kell érvelni egy álláspont mellett.

4

bede, 2005. május 18. szerda, 14:38 (#)

Azert a dolog nem ennyire egyszeru szerintem, le mernem fogadni, hogy a Fox News ezt maskent fogja majd talalni az esti hiradojaban, mar ha egyaltalan barhogy is talalja.

5

eszpee, 2005. május 18. szerda, 14:42 (#)

Muszáj itt is elsütnöm :)

http://www.searchlores.org/schopeng.htm

6

stsmork, 2005. május 18. szerda, 14:54 (#)

Az angliai egyetemeken élénk társasági élet folyik, a folyosókon egymást érik a különféle diákegyletek hirdetőtáblái. Én először mosolyogtam rajta, hogy van "debating society" is, ahová a diákok kifejezetten azért járnak, hogy vitatkozzanak egymással...

7

Gr0, 2005. május 19. csütörtök, 10:22 (#)

" but for a lawyer, you are remarkably cavalier with any idea of justice..."

Ez kész :)))))

Gr0


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork