Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Double glazing

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2005. augusztus 29. hétfő, 22:35 | 24 hozzászólás

Double glazing a neve a kétrétegű, hőszigetelt üvegnek, amely mostanában Angliában és Írországban is kezd általánossá válni, annak ellenére hogy ezekben az országokban évszázadokon át úgy gondolták, hogy felesleges pénzkidobás a házak ablakát szigetelni.

Máig rejtély előttem, hogy az angolok miért szeretnek rosszul fűtött, dohos, hűvös és áporodott levegőjű lakásokban élni, de az tény, hogy a penészszag az angolszász romantika szerves részét képezi. Sokatmondó az a tény, hogy Richard Dawkins egyik könyvében azt a hasonlatot használja, hogy mint a penészfoltok a fürdőszoba mennyezetén - a szerzőben nyilván fel sem merült a gondolat, hogy vannak olyan országok is, ahol nem számít általános jelenségnek, hogy penészednek a fürdőszobák.

A hőszigetelt üveg egyébként csak részmegoldás: nálunk a lakásban reggelente ugyanúgy csurgott rajta a kondenzvíz, mintha sima egyrétegű üveg lett volna, és hidegebb napokon a falaknak se lehetett csak úgy nekidőlni, mert szakadt belőlük a hideg. (Ismertem egy magyar házaspárt, akik újszülött gyerekükkel három hónap után hazamenekültek az angol télből, mert féltek, hogy tüdőgyulladást kap a babájuk, annyira rossz volt a lakásukban a fűtés.)

A jó üzlet reményében a hőszigetelt ablakok gyártói ügynököket küldenek a háztulajdonosok nyakára, hogy azok rábeszéljék őket a vásárlásra. Ez komoly, felelősségteljes állás, nem kisebb személyiség kezdte double glazing ügynökként a karrierjét, mint a felálló hajú Robbie Williams, akit egy brit felmérés az évezred egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének hozott ki. Igaz, hogy csak a szerénynek látszó hatodik helyet csípte meg, de Wolfgang Amadeus Mozartot még így is beelőzte. A nyelvköszörülésre mindig kész Guardian így kommentálta az esetet:

Unlike Mozart, who was composing in Salzburg by the age of four, Williams's youthful artistic record was limited only to amateur dramatics in the Potteries. After flunking his exams, he left school at 16 to take up a short-lived career selling double glazing.

Mindez arról jutott most eszembe, hogy szombaton egy esküvőn jártam, ahol az ifjú pár az est egyik jeles eseményeként Robbie Williams "Angels" című dalára kerengett körbe a táncparketten. Amely dalt mellesleg, egy másik felmérés szerint, a britek merőben más eseménnyel kapcsolnának össze; a megkérdezettek többsége azt szeretné, ha ez a dal szólna – a temetésükön.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (24)

1

Gr0, 2005. augusztus 29. hétfő, 22:55 (#)

Az angol nép életképtelenségének :) másik egyértelmű mutatója a paplan nem-ismerete. Az egyik óránkon, még, mikor én tanultam angolul, az angol tanárunk nevetve mesélte el, mikor előjött egy olvasmányban a "duvet" szó, amikor iskolásként az osztállyal Svájcban voltak, és sokuk életében először látott paplant, az egyikük azt hitte, hogy be kell bújni a huzatba a bélés mellé, mint egy hálózsákba :))))

Ha ehhez még hozzárakjuk a keverőcsaptelep hiányát, asszem, kijelenthetjük: az angolok, hogyismondjam, furák :)

Viszont, ők adták nekünk a Depeche Mode-t, ami miatt minden megbocsájtva :)

Gr0

2

birop, 2005. augusztus 29. hétfő, 23:10 (#)

Penészes fürdőszobával csak Youth Hostelben találkoztam Londonban, ellenben láttam olyan fürdőszobát, amiben tapéta és padlószőnyeg volt. (Mindez izléses rózsaszínben). Illetve egy másik helyen ahol laktam a konyhában nem volt fűtés, lévén azt majd jól megoldja az úgynevezett Aga tűzhely. Eme tűzhely+sütő sajátossága, hogy nagyon lassan melegszik be, ezért állandóan fel van fűtve. Viszont nagyon is kényelmes rajta főzni. Szóval a konyhát azt non-stop fűtik télen és nyáron egyaránt. Mindent összevetve nem buta népek, csak másképp gondolkodnak. ;)

3

stsmork, 2005. augusztus 30. kedd, 07:08 (#)

"...ellenben láttam olyan fürdőszobát, amiben tapéta és padlószőnyeg volt..." - Én eddig szinte kizárólag ilyen angol/ír fürdőszobákkal találkoztam, te magánháznál láttál másmilyet is? Egy brazil munkatársam egyszer azt mondta, ha az édesanyja megtudná, hogy ő Írországban olyan lakásban lakik, ahol padlószőnyeg van a fürdőszobában, azonnal hazarendelné őt :-)

4

nyelv-ész, 2005. augusztus 30. kedd, 08:14 (#)

Talán az angolok ezeket a dolgokat (ablaküveg, vízcsap, fürdőszoba) csak a franciák majmolásaként emelték át saját kultúrájukba, de igazából a mai napig nem tudják pontosan, mi mire való... a tapéta a fürdőszobában legalábbis erre utal. Szoba, de káddal, mert anno a Napkirálynak is volt ilyen szobája, amiben kád volt.

5

birop, 2005. augusztus 30. kedd, 10:31 (#)

#3 Igen láttam olyan házat amiben a ház urának fürdőszobája csempézve volt, és padlólapok voltak benne. Ja, ohne kád, csak zuhany fülke. De azt hiszem ez azért volt, mert ők már olyan gazdagok voltak, hogy megtehették, hogy van egy használható fürdőjük. :)

6

Ali, 2005. augusztus 30. kedd, 10:49 (#)

Birop, a finn fürdőszoba is jellemzően kád nélküli (jobban megerőltetve azt hiszem, nem is láttam kádat a majd' két év alatt), ellenben akár a fürdőszoba teljes területén zuhanyozhatsz, a "fülke" kialakítása jelképes, vagy még az sem. A japán fürdőszobában van ugyan kád, azaz ülőkád, ha beleférsz egyátalán, ám a tisztálkodást a _kádon kívül_ illik végezni, a kád ejtőzésre van. Nem mondhatni, hogy nincs benne ráció! Szóval vannak érdekes dolgok, de ezerszer inkább egy japán fürdőszoba, mint egy angol, ahogy látom az eddig leírtakból. :)

7

birop, 2005. augusztus 30. kedd, 11:12 (#)

A zuhanyt mint pozitívum említettem

8

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 11:15 (#)

"Talán az angolok ezeket a dolgokat (ablaküveg, vízcsap, fürdőszoba) csak a franciák majmolásaként emelték át saját kultúrájukba"

Hát, nemtom, de sztem annál, hogy a franciákat majmolják, az angoloktól nem sok dolog áll távolabb...

Talán csak az, hogy az íreket...

Gr0

9

mr m, 2005. augusztus 30. kedd, 12:19 (#)

de legalább jól főznek...

10

ses, 2005. augusztus 30. kedd, 12:19 (#)

és szépek.

11

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 13:13 (#)

ses,

Camilla Parker...
Charles Herceg...

Gr0

12

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 13:13 (#)

Ha még focizni is tudnának, egész szeretném őket.

Gr0

13

BaBe, 2005. augusztus 30. kedd, 13:18 (#)

Ejnye fiúkák, némi iróniát érzek itten csengeni... /pedig mintha épp a magyar pasik fürdési szokásairól olvastam volna nem is olyan rég valami szörnyűséget :)/

A zuhany az jó, a káddal viszont egészen intim viszonyt lehet kialakítani. Néhány mécses, illóolajok, füstölő, kinek mi, nyugi /család kizárva, természetesen a macska is/, csendben zubogtatott forró víz, tiszta relax. Nem szívesen lennék japán, úgy érzem.

A tapétától meg összezavarodnék egy fürdőszobában, gyanakodnék, hogy rossz helyen járok. :) Éjjen a művelcség és a tájékozoccság!

14

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 13:26 (#)

"A zuhany az jó, a káddal viszont egészen intim viszonyt lehet kialakítani."

Rakd bele az IKEA-matracot, és kész az orgazmus... :)

Gr0

15

BaBe, 2005. augusztus 30. kedd, 13:33 (#)

Juhéééj, micsoda délutáni program, mindjárt be is izzítom a dolgot - huzat le, kádba víz, matrac bele...
Hát, van egy kombinációs készséged, azt meg kell hagyni. Főzni is ilyen stílusban szoktál? Mesélj! :)

16

Zuzu, 2005. augusztus 30. kedd, 13:34 (#)

A csempének prosecturás hatása is lehet, a kellően impregnált tapéta ellenben melegséget sugároz. A fürdőszobai szőnyegpadló bizarr, de ha csak egy széthúzott kilépőszönyegnek tekinted ott van a szeren.

17

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 13:35 (#)

Főzni NEM szoktam, az a konyha szakralitásának meggyalázása lenne :(

Amúgy csak összehoztam a matracot, amivel, ugyebár, bensőséges kapcsolatot alakíthatsz ki, a káddal, amivel pedig intimet. Egyszerű dolog ez :)

Gr0

18

Gr0, 2005. augusztus 30. kedd, 13:36 (#)

Zuzu,
kétségtelenül, bár kicsit nehezebb kitakarítani alatta :)

Gr0

19

Ali, 2005. augusztus 30. kedd, 13:44 (#)

Zuzu,
a magamfajtának, aki úgy fürdik és zuhanyozik, mint egy óriáscet :), nagy merénylet lenne a szőnyegpadlós fürdőszoba. Én nem is tudok nem pocsolni, ez van. Gr0-nak igaza van, nem praktikus a szőnyegpadló, meg a tapéta sem.

20

BaBe, 2005. augusztus 30. kedd, 13:45 (#)

És akkor bizony a penészfolt lekerülne a plafonról a padlóra... :)

21

Zuzu, 2005. augusztus 30. kedd, 15:52 (#)

Most úgy tünik mintha tapétás-szőnyegpadlós lenne a fürdőszobám, pedig csak a konyhám ilyen :-D Na jó, szönyegpadló ott sincsen. Én most készülöm kivágni a kádamat és valami zuhanyzós akármit a helyére rakatni. Mert ugye én a matracommal sem kádban, sem ágyban.. :)

22

birop, 2005. augusztus 30. kedd, 16:20 (#)

Gusztustalan perverz!! Mi az, hogy matraccal sem-sem? Hová fajul a világ. :)

És soha nem is gondoltál rá?

23

Zuzu, 2005. augusztus 30. kedd, 16:24 (#)

De, igen, gondoltam rá, aztán végül, tudod, a tapéta....

24

birop, 2005. augusztus 30. kedd, 16:27 (#)

:)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork