Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Rubbernecking

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2005. augusztus 15. hétfő, 00:01 | 4 hozzászólás

Amerikában találkoztam először ezzel a jelenséggel, de minden olyan országban honos, ahol az autópályák ellentétes sávjait nem választják el egymástól az átlátást megakadályozó falak, palánkok, vagy magasra növő tuják.

Dugóba kerültünk; és most írhatnám azt, hogy „megmagyarázhatatlan módon”, ha az autóknak nem lenne meg az a szokásuk, hogy a nap bármely szakában gyakorlatilag bárhol és bármilyen hosszúságban feltorlódjanak; így csak az volt első látásra megmagyarázhatatlan, hogy előttünk sehol nem látszott balesetre vagy útlezárásra utaló jel.

Aztán egyszer csak varázsütésre véget ért a torldódás, és újra ötvenöt mérfölddel zúgtunk tovább. Baleset történt, ez okozta a dugót, de nem a mi oldalunkon, hanem a szembejövő sávban, mégis bedugultunk, mert a mentőautók villogó lámpáit meglátva az autósok önkéntelenül is lelassítottak, hogy megbámulják a baleset helyszínét. Sőt, gondolom elhaladtukban még hátra is néztek a válluk felett, majd gyorsan visszakapták a fejüket, mintha gumiból lenne a nyakuk; innen a csúfondáros rubbernecking kifejezés.

Az autópályabalesetek mindennapos eseménynek számítanak (pár hete volt alkalmam egyhuzamban leautózni a Strasbourg - Budapest távot, és négy után abbahagytam a balesetek számolását), de néha egészen meglepő okból is leállhat az autópályán a forgalom: egy angol családnak például kifújta a szél a tetőablakon át kislányuk kedvenc játéktigrisét, amely az út közepén landolt. A család kihajtott a következő leágazásnál és csinált egy vargabetűt, hogy az elveszett játékot összeszedjék, de csak azt tudták megállapítani, hogy a tigris bizony ott figyel az autópálya közepét elválasztó füves csíkon. Végül telefonon felhívták az autópálya-rendőrséget, akik leállították a forgalmat és kimenekítették a kislány tigrisét. (Szerencséjük lehetett, hogy egy olyan rendőrtiszt vette fel a telefont, akinek történetesen vannak gyerekei és nem hajtotta el őket egyből melegebb éghajlatra.)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

ststofi, 2005. augusztus 15. hétfő, 04:27 (#)

nagyon aranyos volt ez a tigrises történet, köszönöm szépen. :)
érdekes lenne megtudni, hogy a világ melyik felén élők mennyire hajlamosak a katasztrófa-turizmusra (ami ennek a rubbernecking-nek lehet a minősített esete), és miért.

2

tekatana, 2005. augusztus 15. hétfő, 10:15 (#)

en ugy tudom, hogy a cimado kifejezes szimplan leskelodest, bamulast jelent (ami persze tokeletesen illik egy baleset bameszkodoira)

3

spityu zu, 2005. augusztus 16. kedd, 02:10 (#)

ugyanez ekes nemet nyelven: Stau durch Schaulustige=bamaszkodok altal okozott forgalmi dugo

4

Deansdale, 2005. augusztus 16. kedd, 10:10 (#)

Biztos Kázmér és Huba-rajongó lehetett a rendőr :)))


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork