Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Beszélő holt nyelvek

eszpee cikke a TWIO rovatból, 2005. október 2. vasárnap, 11:46 | 8 hozzászólás

Hogyan hangzott az ókori görög? Hát a latin? Hosszadalmas elemzésekkel, rímpárokkal, a nyelv változásainak ismeretével többé-kevésbé sikeresen tippelhető - legalábbis nincs, aki kétségbevonhatatlanul megcáfolhatná.
(Forrás: MetaFilter)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

Gr0, 2005. október 2. vasárnap, 23:27 (#)

"legalábbis nincs, aki kétségbevonhatatlanul megcáfolhatná." - asszem, itt a lényeg, 10 pontos fogalmazás.
Anno, ha jól emléxem egyetemi tanulmányaimra, valamelyik amerikai egyetemen lángolt fel a vita egy holt nyelv (valamelyik ázsiai, már nem emléxem) kiejtési szabályait illetően, és a szokásos felállásmuitatkozott: az egyik oldal azt állította, hogy elégséges írott adat, illetve a nyelvrokonság ismerete alapján (és ebben az esetben volt annyi) bizony, meg lehet határozni a kiejtésst - a másik oldal azt mondta, hogy ezt max nagyon tág határok között lehet. OK, mondta az egyik prof, megunván a dolgot, ezt könnyen lehet ellenőrizni: kiválaszott gy "lesser-spoken" nyelvet, a környékről, aminek írásos adata is volt épp elég - ileltve beszélték is még, tehát ellenőrizhető volt. A kiejtést meghatározni képes oldal ey prominens képviselőjének, aki nem ismerte az adott nyelvet, adtak annyi, és olyan típusú írásos adatot, amennyit csak kért, feladat: kazettára mondani egy írott szöveget. Prof dolgozott, dolgozott, végül, jó két év múlva elkészült a szöveg - és nem nagyon hasonlított arra, amire kellett volna. igaz, néhol "meglepő pontossággal derítette fel a kiejtést" tudósunk, de összességében nem jött össze neki.
Persze, ez csak egy példa, nem több, nem kevesebb. Én is inkább csak azért emléxem rá, mert a tanárunk elég plasztikusan adta elő :)

A latin szöveg pedig, ha pontos, ha nem, nagyon szépen szól, nem?

Gr0

2

hip, 2005. október 4. kedd, 08:50 (#)

Gr0,

az a helyzet, hogy pont a latinnál (sok egyéb érv mellett) a nyelvfejlődési szabályszerűségek voltak azok, amik gyakorlatilag "eldöntötték" a kérdést.


eszpee,

nagyon köszönöm ezt az oldalt, talán végre megtanulok rendesen skandálni. Erre egyik latin-tanárom sem tudott soha tisztességesen megtanítani, de persze ők nem voltak "anyanyelviek" :)

3

Zuzu, 2005. október 4. kedd, 10:06 (#)

Engem sokkal jobban érdekelt a kiejtésnél a Homérosz korabeli zene "rekonstruálása". Nektek is olyan furcsa horrorisztikus módon jött le?

4

Gr0, 2005. október 4. kedd, 10:34 (#)

Nekem sajna sehogy, mert nem vagyok hajlandó RealPlayát rakni a gépemre :(

5

Zuzu, 2005. október 4. kedd, 10:59 (#)

Ezért ne is rakj :)

6

Gr0, 2005. október 4. kedd, 12:08 (#)

Megnyugtattál :)

Gr0

7

Kenny, 2005. október 4. kedd, 12:24 (#)

Gr0, ha szerencséd van, az mplaya le tudja játszani a real media file-t.

8

Gr0, 2005. október 4. kedd, 13:18 (#)

Kenny,
köszi.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork