Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Breaking wind

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2005. október 26. szerda, 22:44 | 4 hozzászólás

1988. december 21.-én, alig fél órával indulás után a levegőben felrobbant a Pan Am légitársaság 103-as számú járata. A kétszázhetven halálos áldozatot követelő merénylet az újságok címoldalára nyomott egy skót kisvárost - Lockerbie - és egy észak-afrikai országot: Líbiát.

A szálak Kadhafi őrnagy birodalmába vezettek, aki viszont fityiszt mutatott angoloknak és amerikaiaknak egyaránt és nem járult hozzá, hogy a két gyanúsítottat Európában bíróság elé állítsák. Hosszas huzavona, szankciók, blokád, vadászgépek lelövése és hasonlók következtek ezután, míg végre Líbia erős embere beadta a derekát. A bejelentés, a nagy vezér excentrikus hajlamához híven, egy BBC interjú keretében történt.

John Simpson, aki azt a bizonyos interjút készítette, részletesen is leírja a sztorit A Mad world, my masters című könyvében. Igencsak az jön le belőle, hogy egy eszement pasival van dolgunk: Kadhafi keresztben feltett szalmakalappal a fején, Hawaii ingben és lószőr légycsapóval a kezében ül a kamera elé, a kérdésekre végig kitérő válaszokat ad, majd az interjú végén, mintegy mellesleg, odalöki, hogy ja, még azt akartam mondani, hogy kiadjuk a Lockerbie merénylet két gyanúsítottját.

De nem ez volt az interjú legabszurdabb része. A vágóasztalon derült ki, hogy a nagy vezér a beszélgetés során több ízben is diszkréten felemelkedett, eleresztett egy iszonyatos hosszú fingot, majd láthatólag megkönnyebbülve visszahuppant a székébe. Mindezt jól hallhatóan rögzítette a ruhájára csíptetett mikrofon, a BBC nézőinek épülésére. Az inkriminált részek adásba mentek, de John Simpsonban volt annyi tapintat, hogy az összekötő szövegben nem hívta fel külön is a figyelmet az őrnagy úr bélműködésére. A Sunday Telegraph című újságba írt cikkében azonban már nem érezte úgy, hogy titkolóznia kellene, ott ezt írta, a beszélgetés menetére reflektálva:

During part of our interview, Col. Gadhafi broke wind audibly and at length.

Mindig is csodáltam az angol humorban, hogy még akkor is elegánsan fejezik ki magukat ("at length"!!!) ha alpári dologról van szó. (Toilet humour egyébként a neve a WC-n végzendő dolgok tréfás elnevezéseinek, amelyekből felettébb hosszú listát közöl a Wikipedia.) A szerkesztő pedig olyan lényegesnek találta ezt az apró momentumot, hogy a következő címet adta a cikknek: Warm Wind of Compromise Blows from Gadhafi.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

pblue, 2005. október 27. csütörtök, 10:42 (#)

lelki szemeim előtt egy hunter s. thompsonos vagy kusturicás figura sziluettje bontakozott ki. egy ország diktátora, aki valószínűleg csontra kolázva, hawaii ingben szalmakalapban ad interjút, és annyira levan lazulva, annyira bármit megtehet és meg is tesz, hogy simán odafingik párat, és ezaz egész nemzetközi jogi faszkodás is csak játék, poén neki, a végén gondol egyet és kiadja a merénylőket, szarik bele. hiszen bármit megtehet. nagyon durva arc - én is így akarok élni

2

a lee, 2005. október 27. csütörtök, 11:40 (#)

zseniális nyelvi szösszenet, az a fajta, amit az amerikaiak már nem nagyon értenek :)

3

BaBe, 2005. október 28. péntek, 00:24 (#)

pblue, és meghalni is?
:)))

4

Gr0, 2005. október 29. szombat, 23:54 (#)

A - sajnos méltatlanul ismeretlen - KYTV nevű angol abszurd humor társulat, amely kimnodatlanul is a Sky TV paródiájaként csinált egy műsort (anno, vagy 6-8 éve a 3Sat adta, hál istennek csak feliratozva), nyomott egy poént: a sporthírekben beszámoltak a nap focirangadójáról, jó részletesen, mi történt a meccsen, és az egyik momentum az volt, hogy

"Robins of the home team was sent off in the 56th minute for breaking wind in the opponent's penalty area."

Aztán bejátszották a jelenetet, és egy szakértő még ki is elemezte azt

"... here, you can see that Robins has no intention towards the ball whatsoever, but instead he lets rip deliberately..."

Ha valéakinek van KYTV-anyaga, szóljon azonnal, vevő vagyok!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork