Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Red Herring

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2005. november 27. vasárnap, 22:42 | 6 hozzászólás

A múlt hónap közepén rendőrök kopogtattak egy észak angliai városka 49 éves lakójának ajtaján. A váratlan látogatók a férfit letartóztatták és kihallgatás végett egy százötven kilométerre lévő másik városba szállították. A vád: huszonöt évvel ezelőtt ő terelte hamis nyomra az Anglia egyik leghirhedtebb sorozatgyilkosa utáni nyomozást.

A „yorkshire-i hasfelmetsző” (polgári nevén Peter Sutcliffe) működése során tizenhárom nőt – nagyrészt prostituáltakat – gyilkolt meg, évekig rettegésben tartva Észak-Anglia lakosságát. A tettes kalapács és kés segítségével végzett áldozataival, és konkrétan a hasukat ugyan nem metszette fel, de az ügy annyira hasonlított az egy évszázaddal korábban tevékenykedő „Hasfelmetsző Jack” esetére, hogy a sajtó ráragasztotta a „Yorkshire Ripper” nevet.

A nyomozás nagy erőkkel folyt, mégsem hozott eredményt, mert – mint utólag kiderült – a rendőrök hamis nyomon jártak. Egy tréfás kedvű ismeretlennek ugyanis az az ötlete támadt, hogy a yorkshire-i hasfelmetsző nevében cukkoló leveleket ír a nyomozás vezetőjének. Sőt, a harmadik levél után egy magnókazettát is küldött, amire rámondta, éktelen wearside-i tájszólásban, hogy „Én vagyok a hasfelmetsző! Sose kaptok el...” A rendőrök pedig szépen megették a nekik kitett csalit és kihúzták a listáról az összes olyan gyanúsítottat, aki hallhatóan más kiejtéssel beszélt. Kihallgatták, majd elengedték, többek között az igazi gyilkost is, aki békésen gyilkolt tovább.

The false information, purporting to come from a killer, derailed a huge hunt for the sadistic murderer of 10 women, a murderer who killed a further three women in or after the 18-month period while resources were poured into the red herring of tracking down the non-existent murderer...

Angolul red herring a neve a szándékos figyelemelterelő vagy félrevezető mahinációknak. A tengerben persze nem úszkálnak csak úgy a vörös színű heringek (sőt, újabban semmilyenek se), a kifejezés abból az időből ered, amikor még füstöléssel és pácolással tartósították a heringet és ettől az eljárástól a hal színe jellegzetesen sötétvörös színűre változott. És fertelmes szagú is lett, annyira, hogy a rókavadászathoz használt kopók kiképzésén figyelemelterelő csaliként használták. A róka nyomát követő kutyák előtt időnként keresztülhúztak a földön egy madzagra kötött vörös heringet, hogy az állatokat próbára tegyék: vajon fel tudják-e venni a róka szagnyomát a jóval erősebb füstölthalszagon keresztül is?

A szó szerint értett vörös heringek igencsak megfogyatkoztak, amióta kitalálták a hűtőszekrényt, a rókavadászatot pedig ha jól emlékszem, épp tavaly tiltották be Angliában, a rejtélyesen hangzó kifejezés viszont megmaradt, és használják is lépten-nyomon.

* * *

A yorkshire-i hasfelmetszőt végül 1981-ben tartóztatták le Sheffieldben, egy rutinellenőrzés során. Peter Sutcliffe épp a leendő tizennegyedik áldozatával hetyegett az autóban egy sötét mellékutca végén, amikor két rendőr igazoltatta őket:

– Ki ez a hölgy ön mellett az autóban, uram?
– A barátnőm?
– Hogy hívják a hölgyet?
– Nem tudom, annyira régóta még nem ismerem.

Az autóról kiderült, hogy egy tök más típusú kocsi rendszáma van rajta (Sutcliffe egy roncstelepen csórta), ezért a rendőrök mind a kettőjüket bekísérték. A letartóztatott férfi nem tűnt különösebben izgatottnak, és a rendőrök sem látták szükségesnek a szigorúságot: még azt is megengedték neki, hogy mielőtt beülne a rendőrautóba, elmehessen egy kuka mögé pisilni. Egyiküket azonban nem hagyta nyugodni az ügy, és másnap délelőtt visszament a letartóztatás helyszínére egy kicsit körülnézni. Benézett a kuka mögé is, és talált ott eldugva egy kést és egy kalapácsot.

Sutcliffe mindent bevallott, és csak azt kérte, hogy a feleségének ő mondhassa el a dolgot. Életfogytiglanra ítélték, majd pár évvel később orvosszakértői vizsgálat alapján beszámíthatatlannak minősítették és átszállították a broadmoori zárt intézetbe.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

Adi, 2005. november 28. hétfő, 02:16 (#)

Helyesen: machináció, mint technika. És nem tehnika. :)

2

Pocakos, 2005. november 28. hétfő, 12:29 (#)

OFF
[Off törölve / a szerk.]
OFF

3

stsmork, 2006. március 21. kedd, 16:30 (#)

Nyolc évet kapott a red herringes csávó:

http://www.guardian.co.uk/crime/article/0,,1736016,00.html

4

eszpee, 2006. március 21. kedd, 16:38 (#)

Huhh az elég durva. Persze a "vicc" is az volt.

5

kovanecz tamás, 2011. június 18. szombat, 12:06 (#)

Szerintem az ilyen embert,már ha ezt embernek lehet nevezni,azonnal ki kellet volna végezni! Ha beszámítható ha nem!!!!!

6

Author Profile Page eszpee, 2017. május 12. péntek, 13:22 (#)

Korábban szabadult: https://en.wikipedia.org/wiki/Wearside_Jack


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork