Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Golden handshake

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2005. december 19. hétfő, 06:55 | 7 hozzászólás

Szombat reggelre végre kiizzadták a költségvetést az EU-tagállamok vezetői. Nincsenek irigylésre méltó helyzetben a megállapodás aláírói; odahaza mindegyikükről rendesen leszedik most a keresztvizet. Gyurcsány például „milliárdokat vett ki az ország zsebéből”, és Tony Blairről is hasonlóképp vélekedik a brit sajtó. Simon Heffer azt írja a Daily Telegraph-ban, hogy valaki igazán megmondhatná már a kelet-európai országoknak, hogy nem azért vették be őket az unióba, hogy a gazdagabb országok vérét szívják.

Egész pontosan ezt írja:

Have these states, whose native enterprise has been suffocated for decades by the dead hand of Marxist-Leninist control, really only joined Europe to jump on the gravy train, get their noses in the trough, and receive the golden handshake? I fear that they have.

Elegáns angol mondat, szokás szerint tele idiómákkal. A gravy train-ről már írtunk (érdekes módon szintén az Európai Unióval kapcsolatban), a trough etetővályút jelent, a golden handshake pedig... és itt van egy kis gond. Érezni, hogy itt is pénzről van szó, csakhogy nem egyszerű támogatásról: a végkielégítést hívják így. A Guardian fel is hívja a figyelmünket a hibásan használt szólásra, és a tőle megszokott szarkazmussal döfi keresztül a Daily Telegraph szerzőjét: „Well, no, Simon. Apart from anything else, a golden handshake is what you get when you leave.”

Nehéz is lett volna úgy megegyezni, hogy mindenki boldog legyen, dacára annak, hogy a hivatalos közleményekben futott tiszeletkörökből mi világlik ki. A fent idézett cikk sommásan meg is állapítja, hogy „...after two days of ill-tempered haggling, everyone should go away for Christmas feeling equally unhappy. That is the European way of happiness.”

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (7)

1

Pepito, 2005. december 19. hétfő, 09:16 (#)

Az EU tudta, hogy ez lesz, mielőtt még bővítettek volna. Nagyon sarkítva a helyzetet: piacot vettek, ugye, hát most tényleg fizessék meg az árát.

2

Agent Bauer, 2005. december 19. hétfő, 09:38 (#)

mérsékeltebb források mindig megemlítik, hogy persze, lehet sírni, hogy mennyi pénztől esnek el, csak azt felejtik el sokan, hogy ennek a sok pénznek egy elég nagy része megy is vissza a feladóhoz, mert a programokon angol/német/francia etc. cégek nyernek. amivel nincs is gond, de sokkal egyszerűbb húzni a szájukat

3

Ali, 2005. december 19. hétfő, 10:24 (#)

Még jobban sarkítva, ha Kelet-Európát nem kapja be a szovjet érdekszféra a világháború után, vajon lett volna Marshall-segély (meg utána jóléti célú politika) odaát? Amitől meg tartok, hogy a végén kiderül, minden rosszról Kelet-Európa tehet, elvitetik velünk azt a balhét, ami amúgy évtizedek óta érik az EU-ban: túl sok pénz rossz célokra, túl kevés valódi értékteremtésre, kutatásra. :(

4

nyelv-ész, 2005. december 19. hétfő, 11:19 (#)

Télleg, az angol újságírók gyárilag ennyire hülyék? Nekik nem jön le, hogy minden penny háromszorosan visszajön Tesco-gazdaságos formában?

5

Zsolt, 2005. december 19. hétfő, 11:42 (#)

Nem hülyék, de nem ismerhetik el nyílvánosan, hogy az EU bővítéssel a világoskék oldal is jól járt. (vagy jobban járt?)

6

PAStheLoD, 2005. december 19. hétfő, 15:09 (#)

Újságírás, lol .. kb. ennyit érdemes hozzátenni. A mai politika meg szintén ilyen. :|

7

Adi, 2005. december 19. hétfő, 22:42 (#)

Hülye angolok! Angol hülyék!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork