Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Puffin

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2005. december 5. hétfő, 16:46 | 8 hozzászólás

Puffin (kicsi)A puffinok, avagy lundák (ritkábban: sarki lundák) mókás külsejű költöző madarak, akikkel Skócia és Írország partjai mentén lehet találkozni. A szárazföld közelében lévő, többnyire lakatlan szigeteken szeretnek tanyázni, ahová a turisztikai hivatal nem közlekedtet sétahajókat, de a helybeli halászok elegendő jelentkező esetén hajlandónak mutatkoznak beiktatni nekünk egy-egy alkalmi fuvart.

A szigetekre látogatók száma tehát limitált, a lundák ezért meglehetősen háborítatlanul élnek, következésképp egy cseppet sem félnek az embertől. Nagy csapatokban lebzselnek a tengerparti sziklákon és egészen közel lehet hozzájuk menni, sőt le is lehet őket fényképezni egy átlagos teleobjektívvel.

Puffin (nagy)

A húsuk bizonyára ehetetlenül rossz, másképp már rég kipusztították volna őket az utolsó szálig, illetve még egyetlen szakácskönyvet sem láttam még, amelyikben szerepelt volna az ínyencségek között a lundapörkölt vagy a rántott lundacomb.

Egyetlen egyszer fordult csak elő, hogy kételyeim támadtak, valakik mégiscsak eszik ezeket a papagájszerű, kicsit bumfordi kinézetű, imádnivaló madárkákat: a BBC Online szájton olvastam egy cikket St Kilda szigetéről, amely hetvenöt évvel ezelőtt vált lakatlanná. A cikkben az egyik utolsó, még életben lévő egykori szigetlakó tér vissza gyerekkora helyszínére és a romok között felismeri a szülei házának maradványait:

In his family home, he was able to trace out the walls of the bedrooms and point to the kitchen where his mother had cooked oatcakes, scones and puffins.

Scone-ok és micsodák? Lehetséges, hogy a szigetlakók nagy ínségükben puffinokat fogdostak és a családi tűzhely melegénél megsütötték őket, de valószínűbb, hogy muffinokra és nem puffinokra gondolt a cikk írója. „Scones and muffins” – ez mégiscsak ínycsiklandóbban hangzik!


Köszönet Karesznek és Hajninak a képekért.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

tekatana, 2005. december 5. hétfő, 19:23 (#)

márpedig izlandon megeszik őket. bizony. hálóval fogják őket és az éttermekben ínyenc fogásnak számít a lundahús.

2

stsmork, 2005. december 5. hétfő, 20:52 (#)

fujjjjj!

3

mr m, 2005. december 5. hétfő, 21:59 (#)

stsmork: te miert maradsz ki ebbol a ses, eszpee tarsulasabol kepzett dolgokbol?

4

stsmork, 2005. december 5. hétfő, 22:03 (#)

Ez úgy van, hogy valakinek itthon is kell maradnia, őrizni a házat :-)

5

Karaj, 2005. december 6. kedd, 09:40 (#)

Érdekességképpen: a puffin majdnem az Opera kabalaállata lett (mint a linux pingvin vagy a tűzróka). Hogy miért nem lett az, azt nem tudom, de igazából nem is bánom különösebben.
http://www.greywyvern.com/opera-puffin

6

mr m, 2005. december 6. kedd, 11:30 (#)

a puffin ad nekem erőt és mindent legyőző akaratot

7

a, 2005. december 6. kedd, 12:14 (#)

http://www.gdphotography.com/species/004.htm

8

freak, 2005. december 8. csütörtök, 15:41 (#)

Floyd is fozott ilyeneket az egyik reszben, nem?


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork