Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Rat-pack

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2005. december 7. szerda, 17:36 | 5 hozzászólás

Rat-pack az angol neve a katonai gasztronómia azon vívmányának, amelyet a megboldogult Magyar Néphadseregben „M-zárolt” kajának hívtak. Előbbi a „ration pack” rövidítése, utóbbiról azóta se tudom, mit jelent. (Az „ehetetlen” szó nem m betűvel kezdődik, más ötletem pedig nincsen.)

A huszonnégy órára elegendő ellátmány, emlékeim szerint, tartalmazott egy doboz cipőkrémet (keményre száradt csokoládékrém), gyíkhúst (húskonzerv), páncélos dzsemet (meggy lekvár, amelyet az ellenség megtévesztésére májkrémes dobozba csomagoltak), némi száraz kekszet és egy koffeintablettát. Más is volt még a dobozban, de ezek alighanem olyan szörnyűek voltak, hogy már nem emlékszem rájuk.

A brit verzió darabjegyzéke valamivel színesebb:

 • Instant hagymaleves
 • Kakaópor
 • Keksz
 • Tejcsoki
 • Papírzsebkendő
 • Főtt rizs
 • Főtt édességek
 • Gyümölcsös keksz
 • Rágógumi
 • Csirkehúskrém
 • Narancslé-por
 • Bárány-curry
 • Gyümölcsös gombócok szószban
 • Angolszalonna babbal
 • Fűszerek
 • Paprikaszósz
 • Mármost, hogy ebből mi ehető egyáltalán, arról megoszlanak a vélemények. A BBC egy vállalkozó szellemű riportere elhatározta, hogy végigeszik egy rat-pack menüt és beszámol az élményről. A cikkre érkezett hozzászólások szerzői mind nosztalgiával gondolnak vissza a „ration pack”-ok tartalmára és kiemelik, hogy ilyesmit olyankor eszik az ember, amikor nem a gasztronómiai élvezet az elsődleges.

  Mint például a New Orleans-i hurrikán után, ahová a britek nagyobb adag ilyen csomagot küldtek, a túlélők élelmezésére. Ezek a „rat-pack”-ek azóta is raktárakban állnak, mert nem felelnek meg az USA élelmiszerszabványainak (konkrétan brit marhahúst is tartalmaznak, ezért fennáll a veszélye, hogy BSE-vel fertőzöttek) így hát emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősíttettek. Az amerikaiak most keresik, hogy kinek lehetne továbbajándékozni a csomagokat?

  » Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

JoeP, 2005. december 7. szerda, 18:41 (#)

M-zárolt, azaz Mozgósítás esetére zárolt.
Nem csak konzervek tartoztak ide, hanem a teljes harc technikából mindaz, amit egy esetleges mozgósítás beindítására tettek félre; lezsírozták, volt az akkori szakszó.

2

wyfli, 2005. december 7. szerda, 21:33 (#)

Ket nyaron keresztul is ettem ilyen rat-packot, csak amerikai kiszerelesben. Ha ertesuleseim nem csalnak Taszarrol kidobtak a cuccot es annak a tabornak adtak ahol dolgoztam. A kekszet egesz delutan aztattuk teaba, meg akkor is barki fejet be lehetett torni vele ...
A csoki is eleg messze allt a kereskedelmi forgalomban beszerezhetoektol, minden tekintetben.
A legnagyobb kedvenc a hamburger volt valami undorito lecso szeru szoszban, vakumcsomagolva. Abbol volt nehany kulonbozo fajta (marha, diszno, csirke).
Vegetarianus rat-pack van vajon?
Raadasul mindennek volt egy kis erdekes (konzerv?)mellekize. Tapasztaltak szerint bromozott volt minden ... ennemtom

3

Mutant, 2005. december 8. csütörtök, 14:28 (#)

Az amerikai RP-k egyáltalán nem rosszak, annyira. Nekem haverom hozott közös hadgyakorlatról.Volt benne Tortilla, ananász kompót, 2 keksz, 2 csoki, 4 liter víz ízesítésére por (alma, narancs ízben)

Az külön említésre érdemes, hogy meleg kaját ehetsz tűzgyújtás nélkül (ez azért elég fontos harctéri körülmények között) A papírdobozkából kivett vákumcsomitegy nejlonzacsiba teszed, amibe beledobod a kristályos reagenssel megpakolt papírzacsit. Eztán rálöttyentesz 2 dl vizet és visszateszed a papírdobozába. 5 perc után tűzforró.

A haverom szerint ott emberi a kantin, ezek a rationok csak ki vannak téve, ha még majszolnál valamit napközben/este. Raklapszámra vannak kitéve kantin kijáratánál.

42 menü van, ebből 16 vega.

wyfli, talán azért volt vacak a keksz mert lejárt. Amit én ettem az teljesen jó volt.

A tervezésnél szem előtt tartják a napi kalóriaadagot. Gyorsan emészthető, kalóriadús kaják (pl. karamelatábla, mogyoróval és csoki bundában).

4

Guczó, 2005. december 9. péntek, 23:18 (#)

A magyar ellátmány semmivel nem rosszabb - azt is csak ugyanolyan szempontok szerint rakják össze, mint az amerikait, ugye.
Annak idején (jó két évtizede) a melegítéssel voltak ugyan kihívások: egyik kitelepüléskor megkaptuk a zöldborsókonzervet meg a gyíkhúst plusz kenyeret, a többit ránk bízták.
Amikor este összeszedtek bennünket, a gárda fele tiszta zöldborsó volt. Részben fölrobbant nekik a tűzre rakott konzerv, vagy pedig nem sikerült eléggé tömöríteniük az anyagot (megfelelően kemény talajhoz, megfelelő erővel és szaporasággal odabaszni) mielőtt beledöfték volna az ORP-t.
Kifejezetten ízletesek voltak ezek a kotonakaják - no persze azzal együtt, hogy abban a korban, olyan fizikai igénybevétel mellett a vasat is megenné az ember, ha megcsinálnák pörköltnek.

Ezt a papírdobozos-nejlonzacskós dolgot nem nagyon értem, legalábbis valami nem stimmel az általad leírt szekvenciában - a kajára szórnák a reagenst??

5

Mutant, 2005. december 14. szerda, 15:51 (#)

Nem Guczó!

A kaja még a légmentesen záró zacsijában van. Van külön zacskó, amibe egy papírtasakot dobsz (abban van a reagens). A tasakra 1 deci vizet öntesz, majd betolod a kaja tasakját. 5 perc után meleg a cucc, kiveszed és felbontod a kajás tasakot.

Az amcsik is imádták a magyar konzerveket a haverom szerint.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork