Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Wheeling and dealing

stsmork cikke a TWIO rovatból, 2006. február 22. szerda, 01:43 | 8 hozzászólás

„Na és mennyibe került a zongorád?” – kérdeztem a munkatársamat ebéd közben, akiről épp most derült ki, hogy nemrégiben szert tett egy hangszerre. „Ötvennégyezer dollár, de én harmincnyolcezerért vettem” – jelentette ki láthatólag büszkén, majd hozzátette, „but I had to do a lot of wheeling an dealing for that price.”

Wheeling and dealing tehát zongorák áron alul való beszerzésének biztos módszere, de ezzel illetnek minden más olyan tevékenységet is, amelynek bizonyos részletei gyanúsak. Mint például Mike zongorájának története:

„Először is gondosan kiválasztottam az internetről, hogy pontosan milyen zongorát szeretnék. Aztán bementem egy Yamaha márkakereskedésbe, mélyen az eladó szemébe néztem és azt mondtam, hogy ezt és ezt a modellt szeretném megvenni, szilárd az elhatározásom, ne fussunk tiszteletköröket, mondja meg, hogy mennyiért vihetem magammal a hangszert! A kereskedő fejet vakart, összeadott, kivont, szorzott, osztott, végül kibökte, hogy:

– Ötvennégyezer dollár.
– Köszönöm, még találkozunk!

Azzal sarkon fordult és hazament. Odahaza fogta a telefont és száz mérföldes körzetben felhívott minden komolynak látszó zongorakereskedőt, hogy mennyibe kerül náluk ugyenez a modell. Mindenhol elmondta, hogy az előző helyen már kapott árajánlatot, azt is megmondta, hogy mekkora összegről, mire a kereskedők általában hajlandók voltak egy-két ezrest engedni az árból. Így jutott el egészen negyvenegyezer dollárig.

Negyvenegyezer csábítóan hangzik, még ha New Hampshirbe is kell elautózni érte. Fogta hát a családi mikrobuszát (milyen jó, ha az embernek minden eshetőségre felkészülve, van odahaza egy mikrobusza is), zsebrevágott negyvenegyezer dollárt készpénzben és egy segítőtársával együtt útnak indult.

A készpénz itt lényeges mozzanat. New Hampshire államban ugyanis nincs foglami adó, a szomszédos Massachusettsben viszont, ahol a munkatársam lakik, van, méghozzá hét százalék, és ezt akkor is ráverik az emberre, ha New Hampshire-ben vásárol, de egy massachusettsi címre kéri a házhoz szállítást. A készpénzes fizetés arra való, hogy a hitelkártya számlakivonatán ne maradjon nyoma a szomszédos államban lebonyolított, jelentős összegű vásárlásnak.

Meg is érkeztek a kiszemelt boltba, besétáltak, mondták hogy a zongoráért jöttek, és szeretnék mégegyszer megkérdezni az árát.

– Mennyit is mondtam magának a telefonba? Harmincnyolcezer ötszázat, ugye?

Én itt buktam volna el, ugyanis rávágtam volna, hogy „negyvenegyet”, esetleg, ha van lélekjelenlétem, akkor hümmögtem volna, hogy igen, igen, persze. Mike viszont kivágta, hogy

– Én harmincnyolcezerre emlékszem.
– Oké, legyen harmincnyolcezer!

Megegyeztek, fizettek, berámolták a hangszert a kisbuszba, és hazáig röhögtek, ha addig meg nem haltak.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

nyelv-ész, 2006. február 22. szerda, 07:30 (#)

Azt ugye nem hiszi senki, hogy a zongorakereskedő annyira hülye volt, hogy nem emlékezett a telefonba mondott árra...?

2

ses, 2006. február 22. szerda, 08:04 (#)

Nem. Csak dummy-próbát tartott, a fickó meg átment rajta.

3

nyelv-ész, 2006. február 22. szerda, 13:18 (#)

Elvtársak! Fény derült a gazságra!
Amíg a nagycsaládosok és kisnyugdíjasok nyögnek a gazdasági terhek súlya alatt, addig a zongorakereskedők luxusprofiton híznak!

Le a zongorakereskedőkkel!
El a kezekkel Vietnámtól!
Állítsátok meg Arturo Uit!

4

Pepito, 2006. február 22. szerda, 13:50 (#)

Az nem világos, hogy ki tartott dummy-próbát, illetve szerinted ez miért volt az.

5

ferenc, 2006. február 22. szerda, 19:27 (#)

csak miheztartas vegett, a negyvenezer keszpenz "fu allatti" eloallitasa nem trivialis feladat. minden szamlavezetonek jelentesi kotelezettsege van a nem publikus hatar feletti keszpenzkivetelrol, (treasury formanyomtatvany, irs) illetve ha kisebb osszegben de "surun es rendszeresen" ismetelten teszi meg az illeto.
Sem a hatar, sem az hogy kinek megy az ertesites nem publikus, de olyan 5-10k korul lehet. Nem csak a fiokban hanem a kozpontban is van olyan akinek felulvizsgalnia es jelenteni kell a keszpenznehez szamlamozgasokat.

Talan az ilyesmi lehet az a nagyon irigyelt szabadsag amitol az arabok annyira utalnak a letezo demokratizmust.

6

sbzx, 2006. február 22. szerda, 22:09 (#)

Hogy ez hogy menne ithhon? Valahogy így:

- Jónapot kívánok, érdeklődni szeretnék, hogy az NDK turmixgép, a kivehető ajtajú, hogy mennyibe van?
- Ötvennégyezer.
- Köszönöm. Viszonlátásra.

Másnap, egy másik boltban:
- Jónapot kívánok, érdeklődni szeretnék, hogy az NDK turmixgép, a kivehető ajtajú, hogy mennyibe van, mer a "másik" boltba' ötvenKÉTezret mondtak?
- Aha, nálunk ötvennégyezer.
Kereskedő félre: - Felhívom a *****-t és szétb***** a fejét, hogy mer két rugóval alámenni az áramnak! A mo***** gö**** ge*** kö*****!
Bííp-bííp-bííp.

7

Ali, 2006. február 23. csütörtök, 09:36 (#)

Nálunk nem is az árnál lenne a lényeg, hanem hogy magaddal kellene vinned egy szakértőt, nézze már meg, megvan-e minden húr benne, meg ami kell és nem horgászdamilból pótolták-e ki egy részét...

Nagyobb készpénzmozgás: az az élmény nekem is megvolt, hogy egyszer repülőjegyvásárláskor az SAS irodában nem ette a kártyámat az ottani olvasó, így leugrottam az előtéri automatát megfejni (3x kellett a limit miatt), s mire végeztem, már csörgette a mobilomat a bank, érdeklődve, hogy megvan-e még a kártyám, mert furcsa dolgokat jelzett a rendszerük. Megnyugtattam őket, hogy én voltam az elkövető. Persze ez sem itthon történt, hazai bankkal...

8

nyelv-ész, 2006. február 23. csütörtök, 18:32 (#)

Haverom anno nem tudott az USA-ban egy 12.000.- $ összegű autót készpénzért megvenni, mert a kereskedő mereven elzárkózott a készpénzes fizetéstől.

Egy másik kereskedő kerek perec közölte, hogy 10e $ feletti készpénzes adásvétel esetén őt az adóhivatal is meg az FBI is kérdőre vonhatja, neaggyisten a szervezett bűnözés melegágyának nyilvánítva szolíd autókereskedését...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork